Ontsluier de geheimen van de kleine champagnemakers

Wanneer we het hebben over ‘champagne’ denken we meestal aan de feestelijke wijn met dezelfde naam of aan de Franse streek tussen Reims en Épernay… Maar wist je dat deze wereldberoemde drank ook wordt gemaakt in Noord-Frankrijk, op minder dan 3 uur van Brussel? We zetten koers naar een unieke champagneroute om er kennis te maken met de champagnemakers.

Champagnemakers… in Hauts-de-France

Wist je dat er champagne wordt gemaakt in de regio Hauts-de-France (Noord-Frankrijk)? En dat dit een prachtige heuvelachtige streek in de Aisne is waar je van het ene mooie uitzicht naar het volgende pittoreske dorpje rijdt? Bovendien zijn de champagnemakers stuk voor stuk gepassioneerd en tonen ze je maar al te graag hun streek én hun flessen. Natuurlijk hoort daar ook een proeverij bij. Kortom, het goede leven!

Champagne in Hauts-de-France? Klopt dat wel, zul je misschien denken. Maar inderdaad: champagne, een product met een beschermde herkomstbenaming, wordt niet alleen rond Reims en Epernay gemaakt, maar ook in de buurt van Château-Thierry, in het departement Aisne. Het leuke aan de champagnehuizen in Hauts-de-France is dat het meestal kleinere familiebedrijven zijn, waar bezoekers met open armen worden ontvangen en ingewijd in de geheimen van deze sprankelende drank.

Slapen bij champagnemakers

In Romeny-sur-Marne ontvangen Sébastien en zijn vrouw Pauline je met open armen. Ze hebben in totaal zo’n 10 hectare wijngaarden en gebruiken nog deels houten vaten, die ze zelf uitkiezen. “Een van de bijzonderheden bij Bernard Bijotat is dat wij twee soorten roséchampagne hebben, iets wat niet zo vaak voorkomt. En ook onze blanc de blancs champagne in een doorschijnende fles is een topper, dankzij zijn licht houtige smaak”, vertellen ze. Sébastien is de vierde generatie van deze familie champagnemakers. Of hij al opvolgers heeft? “Twee zoontjes van 5 en 3 jaar, maar of ze geïnteresseerd zijn in champagne weten we nog niet”, lacht hij. Ook leuk is het gastenverblijf voor 2 volwassenen en 2 kinderen dat uitkijkt over de uitgestrekte wijngaarden en waar het heerlijk logeren is. Het is een populair adresje bij Belgische en Nederlandse levensgenieters!

Eeuwenoude houten persen

Fallet-Dart in Charly-sur-Marne is met zijn 18 hectare heel wat groter en is een van de oudste champagnehuizen van de streek. “Mijn voorouders begonnen in 1610 champagne te maken en ik ben de 17e generatie”, vertelt Daniel Fallet trots. Ook hier wordt pinot meunier, pinot noir en chardonnay verbouwd, waarvan de familie uitstekende champagne maakt. “Wist je dat er om zo’n 150.000 flessen per jaar te produceren niet minder dan 27.000 werkuren per jaar moeten worden gepresteerd?”, vraagt hij. Tegenwoordig is er al heel veel gemechaniseerd, maar hier vind je nog altijd twee houten persen, die tot in het begin van de 21e eeuw werden gebruikt. Indrukwekkend!

Zelf aan de slag

Veel traditionele spullen die sinds jaar en dag gebruikt worden om champagne te maken, vind je in het kleine museum bij champagnehuis Lévêque-Dehan. “We tonen er onder andere hoe champagne wordt gemaakt en welke druiven worden gebruikt. Onze bezoekers kunnen ook een korte film met uitleg bekijken, in het Nederlands! We projecteren die in de gewelfde kelder, waar veel bezoekers meteen weg van zijn”, stelt Eric Lévêque. Zelf is hij de 5e generatie van zijn familie die champagne maakt en zijn dochter Marine gaat hem later opvolgen. Als je een bezoek brengt aan de kelder mag je de familie trouwens helpen. Waarmee? Dat is nog een verrassing… maar wel een leuke!

Familiebedrijf met internationaal clientèle

Bij Sourdet-Diot valt op hoeveel buitenlanders er langskomen: Engelsen, maar ook Nederlanders en Belgen. Ze houden van het familiale karakter van dit champagnehuis. “We werken hier met 7 personen, waarvan 4 van de familie: mijn vrouw, dochter en schoonzoon en ikzelf”, vertelt Patrick. “Champagne maak je uit passie”, gaat hij verder, terwijl hij de prachtige omgeving van het domein laat zien. Ook interessant is de druivenpers waarin vroeger de druiven met de voeten werden geperst. Die is al meer dan 30 jaar oud en in onbruik geraakt, hoewel ze technisch nog perfect in orde is. Traditie en moderne technieken gaan hier hand in hand!

Biochampagne? Natuurlijk!

Sommige producenten onderscheiden zich door biochampagne te produceren. Zo is er bijvoorbeeld Christophe Lefèvre, die je op de champagneroute tegenkomt in Mont de Bonneuil, tussen Château-Thierry en Charly-sur-Marne. Bij hem draait alles om savoir-faire en respect voor de natuur … Uitmuntendheid op z’n Frans én biologisch!

Champagne Bernard Bijotat
2 Route Nationale
02310 Romeny-sur-Marne
Tel.: 0033/3 23 70 12 51

Champagne Fallet-Dart
2 Rue des Clos du Mont
02310 Charly-sur-Marne
Tel.: 0033/3 23 82 01 73

Champagne Lévêque-Dehan
2 Rue des Lilas
02850 Barzy-sur-Marne
Tel.: 0033/3 23 70 32 41

Champagne Sourdet-Diot
1 Hameau de Chézy
02330 La Chapelle Monthodon
Tel.: 0033/3 23 82 46 18

Champagne Christophe Lefèvre
14 Route de CrogisMont de Bonneil
02400 Bonneil
Tel.: 0033/3 23 82 15 67
www.champagne-bio-lefevre.com

Zin in meer?

In deze streek kun je niet enkel lekker drinken, je kunt er ook genieten in uitstekende restaurants zoals: Le Moulin Babet in Mézy-Moulins (0033/3 23 71 44 72) of de door Michelin met 1 ster bekroonde Auberge Le Relais in Reuilly-Sauvigny (0033/3 23 70 35 36).

Wil je overnachten bij Nederlandstaligen? Kies dan voor Le Roosevelt in Château-Thierry (www.gite-chateauthierry02.fr) of voor Au Fou du Roy in Fère-en-Tardenois (www.aufouduroy.com).

Wil je voor of na het proeven van champagne graag ook wat cultuur opsnuiven? Het Musée Jean de la Fontaine (www.musee-jean-de-la-fontaine.fr), het geboortehuis van de bekende fabelschrijver, in Château-Thierry en de kastelen van Condé (www.chateaudeconde.fr) en van Brie zijn bijzonder interessant. Bovendien krijg je er ook uitleg in het Nederlands!

Weekendidee

Wil je een echt unieke Franse ervaring beleven? Ga dan naar het Château de Courcelles! Dit gezellige kasteel is de ideale plek voor de ware levensgenieter op zoek naar verfijning: een magische plek waar in ver vervlogen tijden Racine, Napoleon en Christian Dior nog hebben verbleven en met een keuken die nauwgezetheid en moderniteit combineert met lokale producten. Een heerlijk toevluchtsoord voor een gastronomische tête-à-tête aan een uitzonderlijke tafel.

Chateau de Courcelles
8 rue du Château
02220 COURCELLES SUR VESLES
Tel.: 00 33 3 23 74 13 53
www.chateau-de-courcelles.fr

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *