Noord-Frankrijk_Chantilly _ Château et jardins vus du ciel ©CRTC Hauts-de-France - Jean-Louis AubertNoord-Frankrijk_Chantilly _ Château et jardins vus du ciel ©CRTC Hauts-de-France - Jean-Louis Aubert
©Noord-Frankrijk_Chantilly, Château et jardins vus du ciel |CRTC Hauts-de-France - Jean Louis Aubert

De geschiedenis die ons vormt

“De hele geschiedenis van Frankrijk lijkt hier samen te komen”, zei Michelet. Een duik in het DNA van de Hauts-de-France is dus zeer verhelderend: het is een beetje de Franse gemeenschappelijke ziel die in deze regio werd gesmeed. Zelfs de Franse taal werd officieel ingesteld in Villers-Cotterets in 1539! Van Karel de Grote tot De Gaulle, we treden in de voetsporen van de kinderen van Frankrijk die de waarden van het land belichamen en de inwoners nog steeds beroeren. Het is ook de geschiedenis van tradities en een uitmuntende savoir-faire die vakkundig worden overgeleverd… Wanneer de geschiedenis haar geheimen onthult, vergeet je de tijd!

Laat je ontroeren door de geschiedenis van de mensheid

Het waren mijnwerkers, glasblazers, experts in het weven van kant en het vervaardigen van parelmoeren objecten. Hun bijzondere inspiratie leidde tot het ontstaan van het ‘Palais Social’ (ook wel gekend als ‘Le Familistère’) voor de huisvesting van de arbeidersklasse, maar ook tot fabels om de juiste waarden en gezond verstand over te brengen. Ze heetten Godin, La Fontaine, De Gaulle, Jules Verne, … Ze vormden niet enkel de geschiedenis maar ook de geest en de waarden van de Hauts-de-France. Om de essentie van deze regio te begrijpen in 5 portretten, volg je de gids.

De geschiedenis van Frankrijk begrijpen die hier is geschreven

Tussen Senlis, de ‘stad der koningen’, en Compiègne, ‘de keizerlijke stad’, open je verschillende hoofdstukken in de geschiedenis van Frankrijk die zich uitstrekt tot aan de grenzen van de Hauts-de-France, aan de hand van het industriële epos van de 20e eeuw. Van kastelen tot paleizen, van gotische kathedralen waar de kunst van de bouwers op zijn hoogtepunt is, tot de belforten met hun hoge torens, symbolen van gemeenschappelijke vrijheden. Van art deco tot Vlaamse stijl, je gaat van ontdekking naar ontdekking, meegevoerd door de wervelwind van een borrelende geschiedenis en de feestelijke tradities waarop de reputatie van de Hauts-de-France gestoeld is!

Bezoek onze plaatsen beladen met geschiedenis

Sluiten