Noord-Frankrijk_Dunkerque _ Carnaval gros plan sur le cortège © Ville de DunkerqueNoord-Frankrijk_Dunkerque _ Carnaval gros plan sur le cortège © Ville de Dunkerque
©Noord-Frankrijk_Dunkerque, Carnaval gros plan sur le cortège |Ville de Dunkerque

Tentoonstellingen en evenementen

De meest spectaculaire tentoonstellingen en evenementen in Noord-Frankrijk

In Noord-Frankrijk vinden heel het jaar door interessante tentoonstellingen en spannende evenementen plaats. De thema’s zijn uiteenlopend: van het bonte karnaval in Duinkerken, over een bosfestival in het departement Oise, tot de grootste plantententoonstelling in Chantilly. Kies de tentoonstelling die je het meeste aanspreekt of plan een bezoek aan een van deze spectaculaire evenementen. Je beleeft er gegarandeerd onvergetelijke momenten.

Duinkerken

1. Carnaval in Duinkerken

Elk jaar vindt in Duinkerken tussen eind januari en begin maart het grootste en meest bruisende carnaval van Frankrijk plaats. Niet alleen duizenden bezoekers slenteren er dan door de straten, maar ook gigantische poppen en muzikanten in hun traditionele gele vissersjasjes. Kleurrijke praalwagens en duizenden bezoekers uitgedost in vrolijke kostuums en pruiken zorgen voor een uitgelaten sfeer. Het carnavalsfeest vloeit voort uit een traditie bij de vissers die in de 17e eeuw maanden lang gingen vissen op kabeljauw in de kusten voor IJsland. Aan de vooravond van hun vertrek werd telkens behoorlijk feest gevierd. Vandaag is het carnaval nog steeds doordrongen van de vissersgeschiedenis van Duinkerke. Een van de hoogtepunten is bijvoorbeeld de burgemeester van Duinkerken die 450 kilo gerookte haring in de menigte gooit tijdens de ‘Jet d’z’harengs’ of het haringwerpen.

Naast de carnavalsoptocht in het stadscentrum, die maar liefst vijf uur duurt, zijn er ook het grote volksbal dat elke zaterdag plaatsvindt en de muziek- en orkestoptredens op zondagmiddag. De mengelmoes van geluiden, kleuren en lichten is fascinerend. Vooral in de week rond Vette Dinsdag heerst er een vrolijke en vertrouwde sfeer tijdens de grote kleurrijke feesten, optochten en activiteiten.

Berck-sur-Mer

2. Internationaal vliegerfestival

 

 

Elk jaar in april wordt in Berck-sur-Mer het ‘Internationaal vliegerfestival’ gehouden of de ‘Rencontres Internationales de Cerfs-Volants’. Dit jaar vindt het festival voor de 32e keer plaats van 23 april tot 1 mei. Die dagen zie je er honderden vliegers in de lucht die de hemel veranderen in een explosie van kleur. Je weet werkelijk niet waar je eerst moet kijken. Elke vlieger is uniek en ziet er anders uit. Zo kan je een inktvis, walvis, kwal en vele andere verrassende vliegende schepsels in de lucht ontdekken. Maar ook bekende figuren, zoals Bob de Bouwer of Superman. Tien dagen lang strijden de professionals er voor de prijs van de mooiste choreografie en schitteren ze er met bijzonder moeilijke stijlfiguren, zoals backflips of spikes. Om de twee jaar (elk even jaartal) vindt op het strand van Berck-sur-Mer zelfs het wereldkampioenschap vliegeren plaats tijdens dit evenement. Je kunt er dan de beste teams van de hele wereld bewonderen.

Ook voor jonge bezoekertjes is er heel wat te beleven. Zij kunnen tijdens het festival immers leren hoe ze vliegers moeten maken en hoe je ze kunt laten vliegen. Hun ouders kunnen ondertussen een kijkje nemen bij de stands van de buitenlandse delegaties en diverse tentoonstellingen bezichtigen. Het festival wordt afgesloten met een groots vuurwerk. Zin om alles mee te beleven, kijk dan zeker hier voor alle praktische info.

Blijf geïnspireerd

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Amiens

3. Internationaal tuinenfestival – Hortillonnages Amiens

Hou je van de natuur en ben je kunstminnend? Heb je zin in een oogstrelende en poëtische uitstap? Dan is het ‘Internationaal tuinenfestival’ echt iets voor jou. Dit festival, dat al aan zijn 12e editie is, loopt van 26 mei tot 16 oktober 2022 en is een artistieke en landschappelijke route door het hart van de Hortillonnages in Amiens. Het werd opgericht in 2010 en wil landschaps- en artistieke creaties promoten in het kader van deze uitzonderlijke natuurlijke site. De verschillende eilandjes en drijvende tuinen vormen het prachtige decor voor een hele reeks artistieke creaties. De kunstwerken en installaties vormen een poëtische reis die het publiek en de inwoners uitnodigt om deze complexe omgeving, haar geschiedenis en toekomst eens op een andere, leuke of net kritische manier te bekijken. De laatste jaren komen immers ook thema’s als duurzaamheid en klimaatverandering aan bod…

Dit evenement biedt je een heerlijke mix van natuur, cultuur en erfgoed. Geniet van het frisse groen, de geurige, kleurrijke bloemen en unieke, creatieve installaties vanuit een typische ‘bacôve’ of platboot, of gewoon te voet. Alle info om je uitstap voor te bereiden, vind je hier.

Lille

4. Lille 3000

In 2004 was Lille de Culturele Hoofdstad van Europa. Deze gebeurtenis deed de stad opleven, was een enorm succes en zorgde voor een belangrijke creatieve boost. Om met al deze positieve energie aan de slag te gaan, werd het evenement Lille 3000 in het leven geroepen, dat nu om de drie jaar plaatsvindt. In 2022 is het weer zo ver: concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en conferenties dompelen de stad van 14 mei tot 2 oktober onder in een spectaculaire sfeer. En je hoeft niets te missen, want je bent er zo met de trein.

Dit jaar is het thema van het evenement ‘Utopia’ en gaat het over de cultuur van de moderniteit en ontmoetingen, vooral over de toekomstige relatie tussen mens en natuur. Het festival begint met een grote openingsceremonie, waarna de bezoekers kunnen genieten van street art en lichtinstallaties. Op de tentoonstellingen vind je zowel culturele hoogtepunten als nieuwe creaties die tot nadenken stemmen. Niets staat de reis naar de toekomst in de weg. Benieuwd wat je allemaal te wachten staat? Neem een kijkje op Lille3000.

Compiègne

5. Festival des Forêts: het bos in de kijker

In de zomer mag je absoluut het ‘Festival van het bos’ in Compiègne niet missen. Het gevarieerde programma omvat concerten in het bos, begeleide natuurwandelingen, maar ook lange trektochten. Op 15 prachtige locaties in de bossen van Compiègne kan je jezelf onderdompelen in muziek, natuur en cultuur! Internationaal gerenommeerde artiesten en verschillende orkesten spelen live klassieke muziek en laten nieuwe melodieën en gezangen weerklinken, sommige begeleid door dans, filmische effecten of zelfs vuurwerk.

Daarnaast kan je ook deelnemen aan een van de themawandelingen of kan je met een meditatietrainer een muzikaal bosbad uitproberen, om lichaam en geest te ontspannen. Voor het jonge publiek zijn er kinderconcerten en workshops. Met heerlijke picknicks en buffetten wordt er ook aan de innerlijke mens gedacht. Aarzel niet om de muziek op je in te laten werken en te genieten van deze unieke ervaring! Het festival, dat loopt van 21 juni tot 16 juli, viert dit jaar zijn 30e verjaardag en het belooft een editie vol verrassingen te worden. Ontdek het volledige programma op Festival des Forêts.

Frankrijk

6. Tour de France

Het startschot van de 109e Tour de France zal weerklinken op vrijdag 1 juli in Kopenhagen en de race eindigt op zondag de 24e in Parijs. In de eerste week staan er enkele ritten in de Haut de France op het menu, voor de hele caravaan in de 2e week de Alpen en vervolgens de Pyreneeën intrekt. Op dag 4 van de Tour (5 juli) vertrekt de tour immers in Duinkerke. Het is van 2007 geleden dat een tourrit in deze stad vertrok. De weg gaat de hele dag op en neer. Vooral in de buurt van Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez moeten de renners hun klimmersbenen zeker niet vergeten als ze de finish in Calais willen halen. De volgende dag, op 6 juli, klikken de renners in Lille in hun pedalen en wacht hun maar liefst 19,4 kilometer aan kasseistroken, waarvan sommige stukken de renners bekend zijn uit die andere wielerklassieker: Parijs-Roubaix. Die dag ligt de finish in Arenberg-Porte du Hainaut. Op de 6e tourdag (7 juli) rijdt het peloton van het Waalse Binche naar de vestingstad Longwy, waar de eindstreep aan de citadel nog een pittige klim betekent met een stijgingspercentage van maar liefst 8,2%. Hou je van wielrennen en volg je de renners graag op de voet? Geniet dan onderweg van de kust in Calais en Duinkerke, ga heerlijk shoppen en laat je culinair verwennen in Lille of snuif wat geschiedenis en cultuur op in Longwy. Meer info vind je op de officiële website van de Tour de France.

Lille

7. De braderie van Lille: de grootste rommelmarkt van Europa

De braderie van Lille, die elk jaar in het eerste weekend van september plaatsvindt, kent een lange traditie en doet de hele stad bruisen van energie. ‘Braderie’ betekent zoveel als vlooienmarkt, maar sinds vele jaren is de braderie van Lille ook een echt folklorefestival. Met meer dan 100 kilometer kraampjes is het zelfs het grootste folklorefestival van Europa geworden. Je vindt er tal van oude, unieke voorwerpen en echte antieke stukken! Naast de gigantische vlooienmarkt, die maar liefst 10.000 kramen telt, wordt er een halve marathon gelopen, staat er een grote kermis en worden er talrijke concerten georganiseerd. Er zakken zelfs professionele dj’s af naar de stad om in het kader van de braderie swingende party’s te geven. En wat staat er op het menu? ‘Moules-frites’, of mosselen met frietjes, een regionaal en typisch gerecht zijn een echte must op dit evenement. De plaatselijke restaurants wedijveren zelfs om te zien wie de grootste stapel mosselschelpen verzamelt. Met al die spannende en leuke attracties kan je je op de braderie van Lille onmogelijk vervelen! Nuttige info vind je terug op de officiële site.

Château-Thierry

8. Château-Thierry viert de champagne en Jean de la Fontaine

Op 22 en 23 oktober 2022 vindt het grote wijntoerismefestival ‘Champagne et vous’ plaats in het stadje Château Thierry. Meer dan 20 wijnmakers laten je hun cuvées proeven en vertellen er hun verhaal. Met wat geluk ontfutsel je hen wel een van hun productiegeheimen. Lukt dat niet, dan kan je op zijn minst inzicht verwerven in de champagneproductie en de wereld van de wijnaroma’s aan de hand van een workshop. Natuurlijk mag je het gastronomisch aanbod op het festival niet missen, want bij elke goede wijn hoort uiteraard een bijpassend gerecht!

Een thematisch parcours door de stad nodigt je uit om het werk van Jean de La Fontaine eens van naderbij te ontdekken. Ben je in de ban van La Fontaine en wil je nog meer genieten van zijn werk? Breng dan zeker een bezoek aan het aan hem gewijde festival in Château-Thierry, waar ook zijn geboortehuis te bezichtigen is. Met name in oktober en november worden er muziek- en theaterstukken opgevoerd en wordt er kunst tentoongesteld die verband houdt met of geïnspireerd is op zijn werk. Meer info vind je hier.

Noord-Frankrijk

9. Europese regio van de gastronomie 2023

Noord-Frankrijk is de eerste Franse regio die in 2023 de ‘Europese Regio van de Gastronomie’ wordt! Deze titel beloont regio’s waar speciale initiatieven en programma’s rond de lokale gastronomie worden georganiseerd. En dat is wel het minste wat we kunnen zeggen over Noord-Frankrijk! De regio is goed bedeeld met een verscheidenheid aan lokale producten uit de zee en van het land, en biedt specialiteiten naar ieders smaak: van volkse biertjes tot edele champagne, van hartige kaas tot zoete wafels. Maar de keuken van deze regio is vooral ook bijzonder door de innovatieve insteek en de creativiteit van de Noord-Franse restauranthouders. Door hun jarenlange savoir-faire slagen ze erin regionale tradities in stand te houden, maar weten ze deze toch altijd te combineren met moderniteit. Zo’n experimentele keuken vind je niet op veel plaatsen!

Bovendien zijn de Noord-Fransen een van de meest gastvrije mensen uit Europa. Hun typische ‘estaminet’ is de gezellige herberg waar mensen samenkomen. Het is de belichaming van de lokale levensstijl. Ontdek de Noord-Franse recepten die tot heerlijk creatieve gerechten leiden en ervaar de gulheid van de plaatselijke bevolking in een gezellige estaminet. Of geniet van een avondje verfijnd culinair genot in een van de vele sterrenrestaurants.

Lille, Amiens, Arras

10. Kerstmarkten in de Haut-de-France

De kerstmarkten in Noord-Frankrijk zorgen voor een bijzonder mooi schouwspel. In Lille staat een glinsterend reuzenrad en een prachtig gedetailleerde carrousel in het hart van de stad. Geniet er van melodieuze kerstconcerten, snuffel rustig rond tussen de handgemaakte spulletjes aan de kraampjes en neem unieke kerstgeschenken mee naar huis! Met al die twinkelende lichtjes en heerlijke geuren kom je gegarandeerd in een magische kerstsfeer.

Breng zeker ook een bezoekje aan de kerstmarkt van Amiens, een van de grootste van Frankrijk. Je vindt er maar liefst 130 uitnodigende kraampjes in chaletstijl. Proef er de regionale gerechten van Franse chef-koks, geniet van de straatartiesten of bind schaatsen aan en leef je uit op de schaatsbaan. Het hoogtepunt van de markt is de lichtshow Chroma aan de gotische kathedraal van Amiens.

In Arras lijkt de kerstmarkt de set van een kerstfilm. De glanzend gouden Vlaamse herenhuizen en het klokkenspel in de hoge klokkentoren brengen de stad in een bijzondere kerstsfeer. Naast de traditionele markt zorgen verschillende draaimolens, een reuzenrad, sleepiste en schaatsbaan voor een opwindende winterwonderlandervaring. Maak onvergetelijke familieherinneringen in de zoete geur van peperkoek, chocolade en gepofte kastanjes. En klim bij het vallen van de avond naar de top van de klokkentoren, waar je boven een magnifiek uitzicht wacht op de majestueuze stad Arras en omstreken.

Sluiten