Noord-Frankrijk_Ablain-Saint-Nazaire _ L'anneau de la mémoireNoord-Frankrijk_Ablain-Saint-Nazaire _ L'anneau de la mémoire
©Noord-Frankrijk_Ablain-Saint-Nazaire, L'anneau de la mémoire |Hauts-de-France Tourisme / Michel Deshayes

Op een andere manier herdacht

De waarden van vrede doorgeven

Het is waarschijnlijk de regio die het meest beproefd werd door conflicten. Het is bovenal een veerkrachtige streek, waar weer opstaan een principe is. De Hauts-de-France toont dat de herinnering levendig wordt gehouden: in dit land ‘bezaaid met helden’ krijgt ze een bijna overdonderende dimensie.
Het respect is evenredig aan het eerbetoon dat wordt gebracht aan het offer voor de vrijheid, vandaar de grootsheid van elk gedenkteken. Maar er is ook het blijvend gevoel van internationaal broederschap. Vandaar de bijzondere opvatting rond de gedenkplicht: het delen en vieren van de waarden van vrede.

De geheime ondergrondse geschiedenis

Van oudsher was dit een grensgebied dat moest standhouden om de hoofdstad te beschermen, die vele malen werd binnengevallen en geplunderd… Van oudsher hebben mensen hun toevlucht gezocht onder de grond, van de prehistorie tot de Grote Oorlog. De ondergrondse gangen, die als woon-, werk-, opslag- of toevluchtsoord hebben gediend voor mensen en kuddes, zijn een ontroerende getuige van de geschiedenis van de Hauts-de-France.

Bezoek onze herdenkingsplaatsen

Sluiten