Saint-Omer, Choux-fleurs des marais audomarois ©CRTC Hauts-de-France - Philippe HudelleSaint-Omer, Choux-fleurs des marais audomarois ©CRTC Hauts-de-France - Philippe Hudelle
©Champs de choux-fleurs des marais audomarois |Hauts-de-France Tourisme - Philippe Hudelle

heerlijke-tuinen-voor-fijnproevers

Wandelen door een moestuin tussen groenten, eetbare kruiden, bloemen en fruitbomen prikkelt onze smaakpapillen en wekt onze eetlust op. Bewonder dit werk van lange adem, dat evenveel precisie als geduld en nauwgezetheid vereist en beeld je alvast de gastronomische recepten in die je bij thuiskomst kan bereiden. Lokaal voedsel telen is hip en trendy. Breng dus zeker een bezoekje aan deze 100% natuurlijke moestuinen. Het zijn ware oases van leven en gezond verstand.

Saint-Omer _ Sylvain Dewalle _ Maraîcher © CRTC Hauts-de-France - Jean Jacques ThomasSaint-Omer _ Sylvain Dewalle _ Maraîcher © CRTC Hauts-de-France - Jean Jacques Thomas
©Saint-Omer, Sylvain Dewalle, Maraîcher |Hauts-de-France Tourisme - Jean Jacques Thomas

01. Chantilly: met het gezin op bezoek in een prinselijke moestuin

Laten we onze culinaire reis beginnen met een koninklijk bezoek aan de Potager des Princes in Chantilly, op een steenworp van het kasteel, aangelegd in de geest van de tuiniers van Lodewijk XIV. Het echtpaar Anabelle en Yves Bienaimé vatten de waanzinnige taak op om dit park van 3 hectare en de verlaten Fazanterie nieuw leven in te blazen, om ze in al hun glorie te herstellen met onder meer een moestuin aangelegd in vierkanten, omzoomd met rijen kasseien, horizontaal geleide appelbomen en een boomgaard met steen- en pitvruchten.

Deze vierkanten zijn ook bezaaid met aromatische en geneeskrachtige planten, vergeten groenten en een keur aan bloemen. Het park heeft ook een boerenerf, met spelletjes, voorstellingen, … Kortom een paradijs voor kinderen.

02. Les Etournelles, een moestuin ontworpen door een landschapsarchitect onder Napoleon III

 

 

Bij de oude boerderij die eruit ziet als een herenhuis, kan je de moestuin in Napoleon III-stijl bezoeken, ontworpen door landschapsarchitect Louis-Sulpice Varé: de moestuin en schuur van Etournelles in Breuil-le-sec in de Oise. Zijn circa 4.000 m2 zullen je vanaf het charmante toegangspoortje in één oogopslag charmeren. Je begrijpt onmiddellijk waarom dit geklasseerd is als historisch monument. Een perceel dat mooi wordt afgezoomd door buxus, vaste planten en fruitbomen omvat bedden vol weelderige groenten en fruit, bloemen, aromatische planten en er gedijt ook een ongelooflijke verzameling planten uit de komkommerfamilie.

Verleng je bezoek met een wandeling in de Engelse tuin met vijver en eiland beplant met opmerkelijke bomen en bewonder voordat je doorgaat zeker ook de 17e-eeuwse oogstschuur met haar prachtig dakgebinte.

03. Ruilbeurs voor zeldzame zaden en groenten in de Jardin de l’Ermite in Haverskerque

Eenmaal per jaar vindt in de Jardin de l’Ermite in het Vlaamse Haverskerque, waar een grote verscheidenheid aan zeldzame groenten groeit, een siertuin met een regionale fruitboomgaard en een bijenstal, een plantenruilbeurs plaats. Op deze ruilbeurs delen liefhebbers niet enkel tips, ze gaan ook naar huis met nieuwe zaden, stekjes, knollen en de bijbehorende adviezen… Kleine schatten voor hun nieuwe aanplantingen! De hele tuin is omgeven door een haag en herbergt tot groot genoegen van de bezoekers een ooievaarspaar.

04. Ontdek het werk van de bijen vlakbij Hesdin

Ga eens foerageren in de één hectare grote tuin met bomen en honingrijke planten van het ‘Musée vivant de l’abeille d’Opale’ in Bouin Plumoison. Vanaf je bankje zie je het onophoudelijk ballet van de werkbijen, in een charmante en landelijke omgeving. En natuurlijk vertrek je niet zonder een potje honing met de smaken van de 7 Ternoisvalleien.

05. Een tuin van 3.700 hectare in Saint-Omer

die de smaakpapillen prikkelt

Eindig ten slotte in de Marais Audomarois, waar op een waterrijk terrein tuinders nog steeds bloemkool, andijvie, wortelen, prei en waterkers produceren en verkopen.

Een paradijselijk hoekje dat sinds de middeleeuwen door de mens is geschapen en door Unesco als Biosfeerreservaat is geklasseerd. Ontdek het te voet, met de fiets of natuurlijk in een ‘bacôve’ (een klein platbodembootje) langs de kanalen en vertrek met je boodschappenmandje, want de kraampjes staan ook opgesteld aan de waterkant en langs de wegen.