Noord-Frankrijk, Dunkerque, FRAC Grand Large, La couleur de l'eau, Nicolas-Floc'h 2022Noord-Frankrijk, Dunkerque, FRAC Grand Large, La couleur de l'eau, Nicolas-Floc'h 2022
©Noord-Frankrijk, Dunkerque, FRAC Grand Large, La couleur de l'eau, Nicolas-Floc'h 2022|Aurelien Mole

Ontmoetingen met hedendaagse kunst

Beleef hedendaagse kunst! In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is hedendaagse kunst natuurlijk een bron van bezinning en ook van kritische vragen, maar het komt vaak tot uiting op nieuwe plaatsen en wordt gesmaakt onder vrienden … De emotie bereikt een hoogtepunt wanneer contrasten spelen, gehuisvest in een middeleeuwse donjon of op een steiger, met uitzicht op de Noordzee bijvoorbeeld…

Lille _ hall du Tripostal © Lille 3000Lille _ hall du Tripostal © Lille 3000
©Lille, hall du Tripostal |Lille 3000

Ontmoetingsplekken met hedendaagse kunst

Le Tri Po & Saint-So in Rijsel

Twee adressen die voor inwoners van Rijsel de “Place to Be” zijn om samen met vrienden of familie in alle rust kunst op te snuiven, zijn ongetwijfeld “Le Tri Po“, een voormalig sorteerstation waar kunstenaars van allerlei nationaliteiten exposeren. tijdgenoten van elke nationaliteit en “Saint So“. Ook hier weer een oud treinstation, met een waaier aan artistieke voorstellingen gaande van tentoonstellingen tot een bioscoop. Binnenin is “Le Bistrot St So” bijzonder populair: gemengde en internationale gerechten bereid met verse producten. Kinderen worden niet vergeten, want shows die speciaal voor hen worden ineengestoken, staan vaak op de affiche! Een streling voor het oog en de smaakpapillen gegarandeerd!

De FRAC Grand Large van Duinkerken

Nog steeds in deze gebouwen die het vlaggenschip waren van de industriële activiteit in Hauts-de-France, herleeft de FRAC (Fond d’Art Contemporain) Grand Large in Duinkerke op een eigentijdse manier met zijn doorschijnende dubbele toren met uitzicht op de Noordzee, de oude Franse scheepswerven. De soms verrassende tentoonstellingen laten je kennis maken met nieuwe internationale artistieke trends. Als er één schilderij is waar je nooit genoeg van krijgt, is het wel het adembenemende uitzicht op de Noordzee op de bovenste verdieping. Laat je blik ontsnappen op de beweging van de soms ruige golven in de Noordzee … Een uitzonderlijk panorama voor een uitzonderlijk moment van bezinning!

De ‘Donjon de Vez’
in de Vallée de l’Automne

Wanneer de middeleeuwen en het heden samenkomen voor een wandeling door het hart van de schepping, zal een bezoek aan de Donjon van Vez in Oise je intense emoties bezorgen! Bij aankomst lijkt de donjon met vliesgevel van 27 meter hoog je uit te dagen, maar zodra je het park met hedendaagse beeldhouwwerken binnenstapt, begint de reis tussen deze twee werelden! Een harmonie die zich voortzet in de kamers van het kasteel en specifiek in de kapel verlicht door de glas-in-loodramen van Buren….

Tips van locals

Laurence ClaeysenLaurence Claeysen
©Laurence Claeysen
De LAAC (Lieu d'Art et d'Action Contemporaine) en de beeldentuin

 

Als je nog meer interesse hebt voor kunst, raad ik LAAC aan. Je zult werken uit de jaren 40 tot 80 kunnen zien, waaronder werken van Niki de Saint Phalle, Ben, Andy Warhol, Armand, Vasarely, expansies en compressies van César, enz … Mijn favoriet is het Circus van Karel Appel.
Het verbazingwekkende gebouw werd speciaal gebouwd om deze kunstenaars in onder te brengen. Zijn vorm refereert naar de kranen van de nabijgelegen scheepsbouwindustrie. Het is gelegen in het hart van een beeldentuin.

Laurence CLAEYSEN, expert in erfgoeduitstapjes in Duinkerken en omgeving
section-banner-bottom

Praktische informatie

Adres

Avenue Willy Brandt

59000 LILLE

Contact

Tél: +33 (0)3 20 14 47 60

www.lille.fr

Adres

17 Boulevard Jean-Baptiste Lebas

59000 LILLE

Contact

Tél: +33 (0)3 20 99 01 78

www.lille.fr

Adres

Grand Large 503 Avenue des Bancs de Flandres

59140 DUNKERQUE

Contact

Tél: +33 (0)3 28 65 84 20

www.fracnpdc.fr

Adres

3 bis rue de la Croix Rebours

60117 VEZ

Contact

Tél: +33 (0)9 71 40 54 24

www.donjondevez.com

Adres

1 boulevard des Cités Unies

59777 EURALILLE-LILLE

Contact

Tél: +33 (0)3 20 14 15 16

www.lille.art-up.com

Adres

302 avenue des Bordées

59140 DUNKERQUE

Contact

Tél: +33 (0)3 28 29 56 00

www.musees-dunkerque.eu

Sluiten