Lens _ Musée du Louvre Lens _ La Galerie du Temps © Philippe ChancelLens _ Musée du Louvre Lens _ La Galerie du Temps © Philippe Chancel
©Lens, Musée du Louvre Lens, La Galerie du Temps © Sanaa - Imrey Culbert - Mosbach Paysagiste - Studio Gardère|Philippe Chancel

Verwondering in het museum

Omarm de kleur van Matisse in het gelijknamige museum, laat je meeslepen door de art-decosfeer van het Museum La Piscine in Roubaix, volg de gouden voluten van het Musée de Picardie in Amiens, bekijk alle details van het ‘Concert in het ei ”volgens Hieronymus Bosch in het Palais des Beaux-Arts in Rijsel, laat je verleiden door Raphaël’s « De drie gratiën » in het Musée Condé in Chantilly. 10 museumbelevenissen speciaal voor jou in deze Franse regio met wel 90 musea !

Chantilly

01. Musée Condé

De totale museumbeleving !

Chantilly « als een zwaan op het water » te midden van de bloembedden ontworpen door Le Nôtre en die hij verkoos boven die van Versailles. De collectie van de hertog van Aumale is, na het Louvre, de tweede collectie schilderijen uit de 15e tot de 19e eeuw. Elk canvas, elk object … alles is gebleven op de plaats waar de hertog ze 120 jaar geleden plaatste.

Het is uniek in de wereld en het ontroert: je bezoekt meer het huis van een prins dan een museum! Laat je raken door kunst tussen schilderijen, tekeningen, prenten, foto’s en kostbare voorwerpen. Aanschouw naar believen « De drie gratiën » van Raphael in de Santuario, en laat je meeslepen door de harmonie van rondingen en de perfectie van vormen.

Lens

02. Louvre-Lens

 

 

Het Louvre… Te midden van de nederzettingen!

Luchtarchitectuur, ontworpen door de Japanse architect Sanna, geplaatst op het voormalige terrein van de mijn, nabij de twee steenbergen van Loos-en-Gohelle, de hoogste van Europa … Glazen koepels vanaf de ingang naar de museum subtiel op de grond geplaatst … De Galerie du Temps waar je tijdens je langzame wandeling de geschiedenis van de hele mensheid kunt omarmen …

Achter de schermen van het museum dat de geheimen onthult van een wereld die je nog niet kende. De tijdelijke tentoonstellingen die «schoonheid » tentoonspreiden … En het uitgestrekte park in Japanse stijl waar je aankomt in dialoog met de architectuur en nu al een uitnodiging om te ontsnappen aan het dagelijkse leven… Beloofd ! Alles is ongewoon in het Louvre-Lens!

Lille

03. Palais-des-Beaux-Arts in Rijsel

Een Paleis dat doet dromen in het stadscentrum

Als je de deuren open duwt, begroeten twee gigantische kleurrijke kroonluchters je. Loop door het lichte en gezellige atrium met de boekenwinkel-boetiek vol unieke souvenirs en “Le Beau café” voor een hapje gemaakt met lokale producten. Vlaamse en Franse school, Nederlandse, Italiaanse of 20e-eeuwse galerij boven, Middeleeuwen en Renaissance en de beroemde reliëfkaarten, prachtig gerenoveerd in de kelder, het museum ademt de meesterwerken, waaronder « Kruisafneming » van Rubens, « De oude vrouwen » en « De jonge vrouwen » van Goya om er maar een paar te noemen! « schoonheid » zover het oog reikt!

Roubaix

04. Musée La Piscine

Een Museum …. In een zwembad ?

Het was ooit het mooiste zwembad van Frankrijk. Speciaal, toch? Via de douches betreed je deze Art Deco tempel: je wordt verblind door een waaier aan geel en oranje glasramen die de tuin met sculpturen langs de waterglijbaan in een warm licht baden. En de show is nog maar net begonnen! Het gekir van kinderen die in het oude zwembad dartelen, zet je reis door het hart van de collecties in de verf en brengt het industriële textielepos van Roubaix opnieuw tot leven. Je wordt meegezogen in de aparte sfeer van dit atypische museum dat je evenzeer een zintuiglijke rondleiding biedt. En vergeet niet om even langs te gaan bij « café Meert »  voor een hapje. Met een wafel natuurlijk!

Amiens

05. Musée de Picardie

Musée de Picardie : een vrolijk museum!

Een lichte en stralende atmosfeer die bevorderlijk is voor bezinning en ontsnapping. De magie gebeurt zodra je het museum binnengaat met de geometrische patronen van de Sol Lewit-rotonde. Een explosie van kleuren die zal worden gecompenseerd op de tweede verdieping, meer ingetogen kleuren van diepe en intense blauwtinten onderbroken door vergulding, zoals sterrennacht die verfijnd opklimt van de bogen naar de plafonds of door het inlegwerk van de vloeren onder de loep te nemen.

Vooraf zal je aandacht bij het beklimmen van de trappen getrokken worden door de onmetelijkheid van de fresco’s van Puvis de Chavannes. De beroemde puys uit de middeleeuwen en de reeks zeewaterbaden boven, het natuurlijke licht dat binnenstroomt en de sfeer licht maakt, maken deze betovering op harmonieuze wijze compleet! We bekomen van onze emoties in de kapel die omgetoverd werd tot een trendy bar.

Villeneuve d'Ascq

06. LaM

LaM : emoties van Moderne en Hedendaagse Kunst

In Villeneuve d’Ascq is de toon gezet vanaf het betreden van het museum gelegen in een schitterend groene omgeving, het Parc du Héron, waar monumentale beeldhouwwerken je wel lijken te willen aanraken zoals « La femme aux bras écartés » van Pablo Picasso en iets verderop een motief van Calder ! Best verrassend, die veter van wit beton die je ziet verschijnen naast de blokjes baksteen. In het museum wachten nog andere verrassingen je op! Braque, Picasso, Modigliani, Joan Miro, om er maar een paar te noemen, zullen uw reisgenoten zijn!

De Cateau-Cambrésis

07. Musée Henri Matisse

Explosie van kleur !

Matisse, kind van de streek, afkomstig uit Bohain in de regio Aisne, schonk dit museum aan de inwoners van Hauts-de-France. Kleur en levensvreugde in alle tinten! Terwijl je het universum van de meester verkent, zal het je opvallen dat zijn palet geleidelijk oplicht door zijn ervaringen en reizen om te eindigen in Tahiti. Schenkingen van Auguste Herbin, schilder van geometrische abstractie, en Alice Tériade vervolledigen de permanente collectie van het museum met uitzonderlijke werken die kleur aan kleur toevoegen!

Saint-Quentin

08. Musée Antoine Lecuyer

De glimlach van de pastels van Quentin De La Tour

In Saint-Quentin schetsen de portretten in pastel uitgevoerd door Maurice-Quentin de La Tour allemaal een veelbetekenende glimlach, alsof ze je willen verwelkomen! Laat je verleiden door de intensiteit van het licht met de buitengewone reflecterende kracht die deze techniek mogelijk maakt. Je ogen zullen onweerstaanbaar worden aangetrokken door het “poederachtige” fluweel van de glinsterende stof van hun kleding, de bijna tastbare weergave van de huid … Deze zachtheid gaat vergezeld van het blauw dat eerst licht is en dan vervolgens steeds intenser wordt op de muren van de kamers en het zeer gezellige licht van de ruimtes, begeleiden je langzame vooruitgang in dit universum van gewatteerde verleiding! De werken kunnen je ook bereiken via een app die je op je smartphone kunt downloaden.

Cassel

09. Musée de Flandre

Er even helemaal tussenuit, geklets en spiritualiteit!

Cassel. Op de top van de gelijknamige berg valt het favoriete dorp van de Fransen op door de taal, de Vlaamse vlag overal gehesen, de sfeer van de tavernes … In de hoofdstraat kan de typisch Vlaamse renaissancegevel van het Hôtel de La Noble Cour, waarin het museum ondergebracht is, niet onopgemerkt blijven. Je komt binnen via een bakstenen gewelf en je blik wordt beneden al meteen gevangen door het Vlaamse landschap dat je kunt zien vanuit de erker naast de receptie !! Denk na over de zoetheid van de Vlaamse vlakte voordat je de aardsheid betreedt van de museumwerken van de Vlaamse primitieven die moedwillig van tijd tot tijd in contact komen met het hedendaagse! De Vlaamse feesten staan ​​in de schijnwerpers evenals het carnaval en de reuzen en spiritualiteit is hier nooit veraf!

Arras

10. Musée des Beaux-Arts

Een museumabdij

Het Musée des Beaux-Arts in Arras, gehuisvest in de 7e-eeuwse Benedictijnenabdij Saint-Vaast, op een steenworp van de prachtige pleinen en het belfort (het favoriete monument van de Fransen), is indrukwekkend! Je komt het gewelf van de abdij binnen via een monumentale veranda en voor je ligt een grote geplaveide binnenplaats. Je wandelt tussen de werken van middeleeuwse heilige kunst rond het klooster met zijn Ionische kapitelen met slingers en rozetten. Boven word je weggevaagd door de grote formaten van de « des Mays »-kamer, religieuze schilderijen uit de kathedraal Notre-Dame in Parijs en aangeboden door de goudsmeden van Arras, niets minder dan dat! De geschiedenis van Arras wordt verteld in wandtapijten, kathedraalschatten, porselein, 17e-eeuwse schilderkunst en de reliëfkaart van de stad. Ontdekkingen op alle niveaus !

Sluiten