Arras _ Le Beffroi © Office de Tourisme Arras Pays d'Artois - Ama66Arras _ Le Beffroi © Office de Tourisme Arras Pays d'Artois - Ama66
©Arras, Le Beffroi |Office de Tourisme Arras Pays d'Artois - Ama66

Boven op onze belforten

Ons ‘platte land’ is bezaaid met reuzen die al eeuwenlang waken over de steden van de Hauts-de-France. Er staan maar liefst 23 belforten op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed. De deuntjes van hun klokkenspel bepalen hier nog steeds het ritme van de dag. Het zijn sterke componenten van de identiteit van Noord-Frankrijk. Of ze nu romaans, gotisch, renaissance of barok zijn, ze symboliseren de zwaarbevochten gemeenschappelijke vrijheden waaraan de inwoners van de Hauts-de-France nog steeds zeer gehecht zijn!

Calais _ Le Beffroi de l'Hôtel de Ville classé au patrimoine mondial de l'Unesco © Frederik AstierCalais _ Le Beffroi de l'Hôtel de Ville classé au patrimoine mondial de l'Unesco © Frederik Astier
©Calais, Le Beffroi de l'Hôtel de Ville classé au patrimoine mondial de l'Unesco |Frederik Astier

Het belfort van Arras, het favoriete monument van Frankrijk in 2015

Het 75 meter hoge belfort van Arras is op en top gotiek en heeft boven op zijn toren een kroon met een leeuw als eerbetoon aan Keizer Karel. Het gebouw kende een bewogen geschiedenis. Het werd gebouwd onder Filips de Goede, Hertog van Bourgondië, en bijna een eeuw later voltooid in 1554. Nadat het een doelwit was geweest in de Grote Oorlog werd het terug in zijn oorspronkelijke staat hersteld, met behulp van moderne materialen en bouwtechnieken. Zo werd de toren in natuursteen opnieuw opgetrokken op een structuur in gewapend beton. De zandsteen van het oude gebouw werd waar mogelijk herbruikt.

Een beklimming die wordt beloond

Maar het belfort van Arras is vooral een gelegenheid voor een uniek moment van bezinning. Om de stad echt te ontdekken, gaat er niets boven het beklimmen van de veertig treden aan de uitgang van de lift. Hier geniet je van een verbluffend zicht op de bekende Place des Héros met zijn 155 Vlaamse barokke gevels en op het omliggende, vredige, groene platteland tot aan de Notre Dame de Lorette. En wacht tot je de veertig klokken van de beiaard hoort weerklinken!

De tips van de inwoners

Virginie BuyseVirginie Buyse
©Virginie Buyse
Proef het ‘Coeur d'Arras’ in al zijn vormen

 

Het Coeur d’Arras is de specialiteit van de stad. Je vindt het in drie vormen, als kaas, chocolade of koekje. Deze hartvormige lokale specialiteiten werden speciaal ontworpen voor het ‘feest van de ratten’ dat elk jaar met Pinksteren plaatsvond, ter nagedachtenis aan de verovering door de Fransen van de stad Arras onder Spaanse bezetting in 1640. De kaas is overal te vinden, vooral bij La Prairie vlak bij het stadhuis. Liefhebbers van chocolade kunnen terecht op de Place des Héros, bij Trogneux en banketbakkerij Thibaut. Tot slot vind je de beroemde koekjes eveneens bij Thibaut en in La Petite Maison d’Arras, rue des Trois Visages.

Virginie BUYSE, greeter, specialist in leuke activiteiten en in de wijken van Arras
section-banner-bottom

Praktische informatie

Adres

Place des Héros

62000 ARRAS

Contact

Tél : +33 (0)3 21 51 26 95

www.arraspaysdartois.com

Adres

Office de Tourisme, Place Henri Billiaert

59380 BERGUES

Contact

Tél : +33 (0)3 28 68 71 06

www.ot-hautsdeflandre.fr

Adres

4 rue Eugène-François Vidocq

62000 ARRAS

Contact

Tél : +33 (0)3 21 50 05 95

www.fromagerie-laprairie.fr

Adres

66 place des Héros

62000 ARRAS

Contact

Tél : +33 (0)3 21 50 05 95

www.trogneux.fr

Adres

50 place des Héros

62000 ARRAS

Contact

Tél : +33 (0)3 21 71 53 20

Pâtisserie Thibaut

Adres

11 rue des 3 Visages

62000 ARRAS

Sluiten