‘Stad bedekt met eikenbomen’ is de etymologische oorsprong van Le Quesnoy, dat midden in het natuurpark Avesnois ligt, niet ver van het bos van Mormal waar de eik heer en meester is. Wat deze site zo bijzonder maakt, is dat de wallen intact zijn gebleven. Tijdens een wandeling door de vestingwerken kan je de verdedigingskunst bewonderen van de 17e tot het begin van de 20e eeuw! De ingenieuze Vauban experimenteerde er met zijn hydraulische afweersysteem met sluizen en dammen, om zo de weg voor indringers te blokkeren door simpelweg de sloten onder water te laten lopen. Vandaag komt Vauban weer volop tot leven, maar dan anders! Ga met je gezin naar de educatieve boerderij, het ornithologisch observatorium en de rietvelden waar je na een wandeling van 2,5 km rond de vijver over de ‘Le chemin sur l’eau’ kan wandelen. Begin augustus kan je tijdens de carnavalsoptocht van de ‘Bimberlot’ de reuzen Pierrot, Bimberlot en Maori zien die er, gevolgd door de inwoners, over de wallen lopen. Heel wat versterkte steden wachten ongeduldig op je bezoek!
De charme van vestingwerken
01. De stad bedekt met eikenbomen
02. De citadel van Vauban in Lille, de koningin der citadellen
De citadel van Lille, gebouwd op de Champ de Mars, is een heuse kleine stad omringd door vijf bastions die samen een ster vormen. Vandaag is het dé groene long van de Rijselse metropool. Dit bouwwerk van Vauban werd opgetrokken in opdracht van Lodewijk XIV, die net Lille had veroverd. De ‘koningin der citadellen’ was het toneel van innovatie en technische hoogstandjes, want het ging niet enkel meer om in de hoogte bouwen. De muren moesten ook dik en stevig zijn en bestand zijn tegen de inslag van kanonskogels. Tussen 1668 en 1673 was deze gigantische bouwwerf in volle gang. We geven je enkele cijfers mee: meer dan 2.000 man, 60 miljoen bakstenen, 3,3 miljoen blokken steen, 60.000 voet zandsteen en het uitgraven van het Deulekanaal. Het is ook de eerste keer dat Vauban een moderne kazerne ontwierp waar soldaten binnen de vestingwerken woonden.
Zin in een kleine wandeling rond deze plek beladen met een rijke geschiedenis? Wandel langs de omwalling (2,5 km) en geniet van de vele eenden en waterhoenders. Met wat geluk zie je zelfs een grijze reiger of ijsvogel! Als je de vestingwerken van dichtbij wilt bekijken, is het park dat wordt bezocht door wandelaars, joggers, fietsers en ouders met kinderwagens en dat vlak bij het Bois de Boulogne ligt, de ideale plek voor een pauze in het groen. Als je grazende schapen of geiten tegenkomt, is dat volstrekt normaal. Zij zorgen ervoor dat het gras op deze zowat 70 hectaren wordt gekortwiekt. Sportievelingen kunnen de tokkelbaan uitproberen die je tot een hoogte van 10 meter brengt! Alweer een andere manier om te genieten van de geschiedenis en de natuur.
03. Wandeling langs de vestingkerken van de Thiérache
Even terug naar de essentie? Ga dan richting Thiérache en de vestingkerken, bossen en rivieren voor een heerlijke pauze tussen historische overblijfselen midden in de natuur.
Op de Eurovéloroute kan je te paard, met de fiets of te voet een van de 60 vestingkerken bezoeken die vaak door de dorpelingen zelf werden gebouwd, omdat ze de plunderingen en verwoestingen van de oorlogen beu waren. Deze juweeltjes van baksteen en steen lijken wel forten en zijn prominent aanwezig met hun kerkers, torens, wachttorens en schietgaten. Ze zijn echter allemaal verschillend. Zo zal het Château-fort de Guise, het oude bolwerk van de beroemde hertogen van Guise, je niet onverschillig laten met zijn machtige kerker en zijn 17 hectare aan vestingwerken. De perfect symmetrische kerk van Saint-Martin de Montcornet, een getuige van de overgang van romaanse stijl naar gotiek, de imposante kerk van Notre-Dame de Plomion, de kerk van Notre-Dame de Vervins met haar flamboyante gotische stijl, of de kerk van Saint-Médard in het charmante dorpje Parfondeval zullen je ziel verheffen!