Bewonder de gigantische vlooienmarkt, de grootste rommelmarkt van Europa… We komen woorden tekort om de braderie van Lille te beschrijven, die haar oorsprong vindt in de middeleeuwen toen het huispersoneel eens per jaar de oude voorwerpen en kleding van hun meesters mochten verkopen.
Ook al vormt de etymologie van het woord ‘braderie’ een punt van discussie, het staat vast dat dit feest verankerd is in de traditie. Het is een melting pot van meer dan 2 miljoen mensen uit Europa en zelfs uit Korea.
Ga als een echte ‘bradeux’ of braderieganger, traditioneel tijdens het eerste weekend van september, op zoek naar dat zeldzame, originele voorwerp dat je altijd al zocht en loop in de gezellige drukte langs 80 kilometer kraampjes van particulieren en antiekhandelaren.
Je ziet er kinderen die hun speelgoed of boeken verkopen voor 1 of 2 euro. Je ontdekt er leuke hoeden, excentrieke outfits en vooral mensen die je aanbieden om hun biertjes of hun mosselen met frieten te proeven.
De braderie is een echte recordhouder: 500 ton mosselen, 30 ton frieten en tienduizenden liters bier! De restauranthouders strijden elk jaar om de grootste berg mosselschelpen!
Dit is het en nog veel meer… Het is vooral een moment van delen en gezelligheid in een toffe, vrolijke sfeer!
De kunst van het feesten
De braderie van Lille: meer dan mosselen met frieten
Gayant: de reus van Douai
Fantasiehelden, historische figuren en soms zelfs dieren, deze grote rieten poppen – soms wel 15 meter groot – zie je op elk feest!
De oorsprong van de reuzen is moeilijk te achterhalen, maar de eerste sporen van de reuzen zouden teruggaan tot de 16e eeuw met de Gayants van Douai.
‘Les fêtes de Gayants’ dat moet je zien en beleven! Dit evenement vindt elk jaar plaats op de eerste maandag en dinsdag na 5 juli. Dan dansen Gayant en zijn gezin – Marie Cagenon, zijn vrouw, Jacquot, Fillon en Binbin, zijn kinderen – de ‘rigodon’ en brengen ze de straten van de stad volgens een geoliede rite tot leven!
De festiviteiten duren twee weken met ervoor en erna nog een week met traditionele spelen, beiaard- en andere concerten, het ‘Festival des Binbins’ voor de kinderen, straatvoorstellingen, sportmanifestaties, bijzondere wandelingen, een avondlijke vlooienmarkt, …
Ga zondagochtend op zoek naar de reuzen met hun trommels, wanneer ze onderweg zijn naar het stadhuis waar ze worden opgewacht door de menigte, bekenden en prominenten.
Wanneer de melodie van de Gayant weerklinkt, gespeeld door de gemeentelijke harmonie en de menigte kusjes gooit naar ‘Binbin’ zal je helemaal meegaan in de feestvreugde!
Het carnaval van Duinkerke met gezellige ‘chapelles’ en de wilde ‘rigodon’
Vermomd met pruiken, rokken en visnetkousen en op de melodie van ‘L’hymne à Jean Bart’ – de kaper en held van de stad – gaan de carnavalvierders van Duinkerken op pad in een uitzinnige dans: de rigodon! Dit is een van de hoogtepunten van het carnaval van Duinkerke, bekroond tot UNESCO-werelderfgoed.
Deze voorouderlijke traditie is ontstaan in het begin van de 17e eeuw, toen Duinkerken een vissershaven voor kabeljauw was. Geconfronteerd met het gevaar van deze expedities, die tot zes maanden duurden, boden de reders de vissers en hun gezinnen een feest aan voor ze op zee gingen.
Tegenwoordig vieren de Duinkerkenaren van februari tot midden maart elk weekend carnaval en zijn ze met meer dan 8.000! De vermommingen zijn zeer gedetailleerd en er wordt vaak een jaar van tevoren aan begonnen. Alle inwoners, van de meest bescheiden tot de meest welgestelde, nemen deel aan dit waanzinnige avontuur dat niet alleen Duinkerken maar ook de omliggende steden volledig overneemt.
Laat je meevoeren door de kleurrijke wervelwind van de ‘3 Joyeuses’-optocht tijdens het laatste weekend van februari. Of word uitgenodigd in een ‘maison ami’ of een zogenaamde ‘chapelle’ om te eten en te drinken tijdens ‘La bande à Malo’, nabij Duinkerken, een even grote aanrader als de ‘3 Joyeuze’, maar dan rond Vette Dinsdag.
Zorg voor stevige schoenen, want op het signaal van de trommelaar kan het er wel eens wild aan toe gaan!
En vergeet vooral je ‘clet’ches’ (of je kostuum) niet! Tijdens carnaval is alles toegestaan en moet je vooral je zorgen vergeten.
Avant-premières van Séries Mania om je zinnen te verzetten
Een serie om met het hele gezin te ontspannen? Een ‘feel good’ serie om je op te monteren? Een fictieserie om ver of net dichtbij te reizen, met Les petits meurtres van Agatha Christie dat in de streek werd gedraaid? Kortom, ben je gek op series? Beeld je dan in dat je in avant-première en op groot scherm de beste series ter wereld kan zien. En dat je bovendien de mogelijkheid krijgt om de schrijvers, regisseurs en acteurs van de series te ontmoeten. Hier komen fictie en realiteit samen: bespreek de scenario’s met de scenaristen om de psychologie van de personages, die je week na week in de ban houden, beter te begrijpen. Niet te geloven? In Lille kan het op het unieke Festival Série Mania. Nieuwsgierigen, fans en al wie ongeduldig is, rep je naar de conferenties en masterclasses op de rode loper: na het ontdekken van de fictie, kan je in het historisch centrum van Lille duiken waar nog veel meer onvergetelijks te ontdekken is.