Esquelbecq_le château © Stephane Fedorowsky-Association du ChâteauEsquelbecq, le château et les jardins
©Esquelbecq, le château et les jardins|Stephane Fedorowsky-Association du Château

De Vlaamse stijl : in het spoor van de mussentrapgevels !

Kijk omhoog tijdens je omzwervingen in de Vlaamse regio Frans-Vlaanderen, of het nu in de steegjes van Vieux-Lille, in Bailleul of in de Vlaamse dorpen, in Cassel is … Laat je leiden door de huizen en gebouwen met de karakteristieke trapgevels die men heel lieflijk “mussenstapjes” noemt! Dat is niet het enige kenmerk van de Vlaamse stijl die reliëf, zachtheid, de zoektocht naar eenvoud en stevigheid en weerstand combineert, net zoals de mensen hier! Een reis naar Esquelbecq in het hart van het Vlaamse land voor de afwisseling!

Cassel Vue Rue©crtc Hauts De France Benjamin Teissedre (02)Cassel Vue Rue©crtc Hauts De France Benjamin Teissedre (02)
©Cassel Vue Rue©crtc Hauts De France Benjamin Teissedre (02)|Hauts-de-France Tourisme / Benjamin Teissedre

Esquelbecq, erfgoeddorp doorkruist door de Ijzer !

 

Esquelbecq, bovendien een rasecht boekendorp, is op zich al een concentraat van Vlaamse stijl! Op de Place d’Armes, omzoomd met gekleurde bakstenen huizen met gebeeldhouwde gevels, staat de “hallekerke” (kerk) van Saint Folquin met zijn ruitvormige hekwerk van gele en rode bakstenen. Je zult verrast zijn door de kunst van mengelingen en contrasten die zowel sober als barok is! De hallekerke heeft nog veel meer verrassingen voor jou in petto!
Een diffuus licht, uitsluitend afkomstig van de zijbeuken, en de indruk onder een hemels gewelf onder het houten plafond te staan, versterkt met gouden sterren.
Als u weet dat Saint-Folquin de neef van Karel de Grote is, voegt dit nog dat tikkeltje meer prestige toe aan het bezoek!

Het kasteel van Esquelbecq: als een middeleeuwse gravure

Recht tegenover het kasteel, een unieke getuigenis van de Vlaamse renaissancekastelen en -tuinen, bestaande uit een grote vierhoek en 8 mussentrapgevels …
Als het niet toegankelijk is voor bezoekers, is een wandeling in de tuin daarentegen een moment van pure gratie! Je hebt de indruk in een gravure uit de middeleeuwen te stappen. Een kruispatroon dat de twee delen van de tuin scheidt, de symmetrische architectuur, het water dat onder de grachten stroomt, heggen, vormsnoei en sierstruiken, geleide en gesnoeide peren- en appelbomen, en dit alles omhuld door de natuurlijke aroma’s van de moestuin.
Laat je meeslepen door de ziel van de plek die voortdurend evolueert om weer dichter te komen bij wat het ooit was!

Tip van een local

Laurence ClaeysenLaurence Claeysen
©Laurence Claeysen
Liefhebber van architectuur, ontdek Malo-les-Bains, de kustwijk van Duinkerke

 

In 1858 kocht Monsieur Malo, een industrieel uit Duinkerke, 641 hectaren duinen aan om aan te planten. Het zand en het mariene milieu lieten de voltooiing van dit project echter niet toe.
De plaats werd daarom omgevormd tot een badplaats (dit gebruik werd in 1854 gelanceerd door keizerin Eugenie in Biarritz). Wandel langs de dijk en door de straten om de villa’s aan zee te ontdekken, zeer eclectisch van stijl, gebouwd aan het einde van de 19e en begin 20e eeuw, evenals enkele Art Nouveau en Art Deco villa’s. Speur naar architectonische details en keramische decoratieve elementen. Je kunt ook genieten van het prachtig fijn zandstrand, een enorme speeltuin voor jong en oud.

Laurence Claeysen, greeter, expert in erfgoeduitstappen in en rond Dunkerque
section-banner-bottom

Praktische informatie

Adres

9 place Alphonse Bergerot

59470 ESQUELBECQ

Contact

Tél : + 33 (0)3 28 62 88 57

www.ot-hautsdeflandre.fr

Adres

10 Place Alphonse Bergerot

59470 ESQUELBECQ

Contact

Tél: +33 (0)6 73 44 06 66

www.chateau-esquelbecq.com

Adres

1 place du Centenaire

59240 DUNKERQUE

Contact

Tél: +33 (0)3 28 58 10 10

www.dunkerque-tourisme.fr

Adres

3 bis rue de Bergues

59470 ESQUELBECQ

Contact

Tél: +33 (0)6 10 59 72 48

www.esquelbook.com

Adres

7 Place Alphonse Bergerot

59470 ESQUELBECQ

Contact

Tél: +33 (0)3 28 68 01 55

www.ot-hautsdeflandre.fr

Adres

9 Place Alphonse Bergerot

59470 ESQUELBECQ

Contact

Tél: +33 (0)3 28 62 88 57

www.ot-hautsdeflandre.fr

Sluiten