Amiens _ Cathédrale Notre Dame _ Spectacle Chroma © CRTC Hauts-de-France - Stéphane BouillandAmiens _ Cathédrale Notre Dame _ Spectacle Chroma © CRTC Hauts-de-France - Stéphane Bouilland
©Amiens, Cathédrale Notre Dame, Spectacle Chroma |CRTC Hauts-de-France - Stéphane Bouilland

7 bewonderenswaardige gotische kathedralen

De dagelijkse beslommeringen doorbreken en loslaten? Ja, maar hoe? Hegel geeft ons zijn antwoord door de schoonheid als volgt te beschrijven: “We hebben schoonheid nodig om eens te stoppen met denken en anders te durven denken”. De gotische kunst, die in Frankrijk in de middeleeuwen ontstond, was een ideaal antwoord op deze visie op schoonheid, die ook door Victor Hugo en anderen werd gedeeld. In Picardië hadden de middeleeuwse bouwers het lef om elke uitdaging aan te gaan: niet enkel de geest maar ook de ziel werd er verheven in zes kathedralen en een basiliek, juwelen van de gotische kunst van ongelooflijke afmetingen, met kruisgewelven en spitsbogen… Het was een manier om de mens wakker te schudden voor wat hem te boven gaat!

Beauvais _ Cathédrale Saint-Pierre _ Cathédrale Infinie © CRTC Hauts-de-France - Ludovic LeleuBeauvais _ Cathédrale Saint-Pierre _ Cathédrale Infinie © CRTC Hauts-de-France - Ludovic Leleu
©Beauvais, Cathédrale Saint-Pierre, Cathédrale Infinie |CRTC Hauts-de-France - Ludovic Leleu
Amiens

01. De Notre-Dame kathedraal van Amiens

Kom dichter bij de engelen

Neem wat afstand of zoek de hoogte op en vergeet even alle dagelijkse beslommeringen… Raak de perfectie aan met je vingers in de kathedraal van Amiens, een stenen bijbel in majesteit en geklasseerd als UNESCO-werelderfgoed.

Wanneer je de 307 treden hebt beklommen naar de top van dit kunstwerk, zal het panorama dat zich aan je openbaart je onvermijdelijk uitnodigen tot meditatie. De sfeer boven op dit bouwwerk wisselt naargelang het moment van de dag: melkgroen, vaak bedekt met mist in de ochtend, en paarse tinten in de avond voor het laatste licht wordt opgeslokt door de blauwe nacht. Op de top van de torens ben je zo dicht bij de koningengalerij dat je de welwillende menselijkheid van deze reuzen (3.75 m) kunt vaststellen in de uitdrukking van hun ogen en glimlach…

De steenhouwers perfectioneerden hun kunst voor God en wilden de details zo verfijnd mogelijk uitvoeren, ook al waren ze onzichtbaar vanop de grond! Zelfs de 112 meter hoge torenspits lijkt hier ongelooflijk dichtbij. Maar ook vanop het voorplein raak je duizelig van de voorgevel en het overvloedige beeldhouwwerk. In dit ‘Gotisch Parthenon’ ontdek je de durf van de middeleeuwse bouwers, die minder steen gebruikten zodat het interieur kon baden in het licht. De uitlijning van de kolommen is prachtig en trekt de blik omhoog, wel 42 meter. “Onvergelijkbaar in zijn sublieme eenvoud” zou Paul Claudel zeggen.

Laon

02. De kathedraal van Laon

Op de top van de berg!
De ‘gekroonde berg’ lijkt recht uit een boek met fantasieverhalen te komen.

Genesteld op een heuveltop en uitkijkend over de vlakte is het silhouet van de kathedraal van Laon van mijlenver zichtbaar. Als je nadert, kijk dan naar boven en laat je verbluffen door de verticaliteit van dit bouwwerk, terwijl je je probeert voor te stellen hoe al dit stenen kantwerk hier is geraakt. De wetenschap dat deze kerk model stond voor de kathedraal van Chartres draagt extra bij aan het plezier van de ontdekking. Je moet maar liefst 210 treden beklimmen om de top te bereiken, maar de beloning is een adembenemend uitzicht! Het beklimmen van de torens is ook een gelegenheid om de in steen gehouwen ossen te bewonderen. Ze illustreren de legende van de ossen van Laon. Er wordt verteld dat tijdens de bouw van de kathedraal bij het karrentransport van de stenen een van de ploegen van vermoeidheid was ingestort. Een wonderbaarlijke witte os zou zijn verschenen en zou de kar met stenen hebben helpen dragen. Een prachtige mythe! Het vier verdiepingen tellende schip brengt je naar een ander universum, net als het melkachtige licht dat onder de bogen speelt. In de maand augustus wordt de kathedraal verlicht en worden de waterspuwers wakker om de Notre-Dame in duizend kleuren te hullen. De beesten op de gevel komen tot leven en de verticaliteit van het gebouw wordt nog indrukwekkender.

Noyon

03. De Notre-Dame kathedraal van Noyon

De meest harmonieuze kathedraal van Frankrijk

 

 

En dat zijn de woorden van Rodin! Karel de Grote werd er tot koning van de Franken gekroond en Hugo Capet kreeg er zijn koningskroon enkele jaren later, om maar te zeggen dat het na Sens de tweede oudste kathedraal van Frankrijk is. Het spektakel begint al op het voorplein dat wordt omzoomd door de oude herenhuizen van de canonieke buurt, herkenbaar aan de ornamenten in de vorm van een kanunnikhoed. De ouderwetse charme is overweldigend! De torens zijn meer dan 100 meter hoog en fijn versierd met stucwerk en kordonlijsten of stroken met gebladerte. Deze kathedraal is uitgevoerd in vroege gotiek, een belangrijke getuige van de overgang van romaans naar gotiek, maar het belangrijkste is de sfeer die ze uitstraalt. Ze zorgt voor een moment van zelfbeschouwing en bezinning.

Senlis

04. De Notre-Dame kathedraal van Senlis

Gewijd aan de Maagd Maria

Op het geplaveide plein in het hartje van het oude Senlis (waar al talloze films werden gedraaid) vormt het kleine formaat van de kathedraal een echte cocon voor wie op zoek is naar rust en sereniteit. Ze is misschien niet zo groot als de kathedraal van Amiens, maar is des te ontroerender en echt een plek waar je tot jezelf kan komen. Zodra je binnenstapt, ben je betoverd! Het grote portaal, gewijd aan Maria-Hemelvaart, werd net hersteld in al zijn kleurenpracht met engelen die het lijken op te tillen… De 12e-eeuwse kathedraal werd gebouwd op een veel oudere heilige plaats en straalt een eeuwenoude energie uit: het is misschien geen toeval dat Seraphine de Senlis hier haar ‘boom des levens’ heeft geschilderd. Dwaal na je bezoek aan de kathedraal door de omliggende kasseistraatjes en maak een stop bij de Gallo-Romeinse arena’s in de stad.

Soissons

05. De kathedraal van Soissons (Saint-Gervais-et-Saint-Protais)

Puur en simpel

De gevel is misschien sober, maar het interieur is prachtig! Laat je verleiden door de harmonieuze proporties van deze kathedraal waar alles bij elkaar lijkt te passen, van de cilindrische zuilen tot de arcades die je blik naar het gewelf brengen. Bewonder het schip van meer dan 30 meter en de kooromgang met een kapel van twee verdiepingen. Onder de vele schatten word je verrast door het beroemd schilderij ‘Aanbidding van de Herders’ van Rubens. De massieve toren van 66 meter hoog draagt het gewicht van 18 ton van de 8 klokken. En voor wie van verhalen houdt: er wordt gezegd dat de heer Lepaon, een van de wachters die in de 19e eeuw vanaf de top van de klokkentoren over de stad waakte, er bonen kweekte die hij uitdeelde. Vandaar dus de bekende bonen uit Soissons!

Beauvais

06. De Saint-Pierre kathedraal van Beauvais

Het hoogste gotische koor ter wereld

De kathedraal van Beauvais heeft na de val van zijn 153 meter hoge spits misschien geen schip meer, maar straalt des te meer durf uit. Ze verrast door haar bijzondere verhoudingen en door het wonderbaarlijk hoge koor (48 meter onder de gewelven) dat baadt in het licht van de prachtige glasramen. Gesublimeerde gotiek… Als je voor de 50 perfect gesynchroniseerde automaten van de fantastische astronomische klok staat, word je werkelijk meegevoerd op een mystieke reis. Bewonder volop de seizoenen, getijden en verduisteringen… Alle cycli van de natuur verschijnen op de klok en haar 68 beelden… Een moment van eeuwigheid!

Saint-Quentin

07. De basiliek van Saint-Quentin

Sterretjes zien!

Je ziet ze van ver staan. Deze basiliek verrast met haar dubbel transept, waardoor ze Engels aandoet. Al eeuwenlang verschijnt ze voor het oog van pelgrims en bezoekers. Het eerste beeld dat we krijgen van Saint-Quentin is de basiliek met de allures van een kathedraal die boven de stad uittorent. Ze bekroont de stad als een soort tiara met schatten uit de gotiek. In deze stad waar alles – straten, koepels, art-decogevels – richting hemel reikt, geeft de torenspits van de basiliek het voorbeeld! De afmetingen zijn verbluffend en het uitzicht op een hoogte van 37 m biedt je een prachtig zicht op de Somme, die zich zo ver als het oog kan zien, uitstrekt. Tijdens de beklimming van de 200 treden van de spiraalvormige trap komen de waterspuwers tot leven. Boven op de basiliek word je een met de sterren en geniet je volop van het creatieve genie… Een onvergetelijke ervaring.

Sluiten