Calais _ Cité de la dentelle et de la mode _ démonstration sur métier © Angélique LyleireCalais _ Cité de la dentelle et de la mode _ démonstration sur métier © Angélique Lyleire
©Calais, cité de la dentelle et de la mode, démonstration sur métier |Angélique Lyleire

Het epos van de mens

Wat hebben de vervaardiging van glas, kant, parelmoer, het verhaal van de mijnen en de productie van gietijzer gemeen? De mensenhand, die nauwgezet uitzonderlijke materialen bewerkt die vandaag nog steeds worden gebruikt. Dit is het epos van de mens die zijn tijd ver vooruit was. En uiteraard is alles ‘made in’ Hauts-de-France!

Méru_Musée de la Nacre et de la Tabletterie© Musée de la Nacre et de la Tabletterie© Musée de la nacre et de la tabletterie _ Jean Baptiste QuillienMéru _ musée de la nacre et de la tabletterie _ mouchetage des dominos
©Méru, Musée de la nacre et de la tabletterie, mouchetage des dominos |Musée de la nacre et de la tabletterie - Jean-Baptiste Quillien
Sars-Poteries

01. Het verhaal van de glasblazers

In Saint-Gobain, in de Aisne, werden de beroemde spiegels van de Spiegelzaal van Versailles gemaakt. In de Somme worden parfumflesjes voor beroemdste merken gemaakt. In het mooie coulisselandschap van de Avesnois krijgt het glas een nog grotere glans!

Als je midden in een veld de geometrische vorm van een kiezelzuurkristal ziet, dan heb je MusVerre bereikt, de plek van de glasblazers! Wat meteen opvalt als je binnenkomt, is het kathedraalachtige volume: een maagdelijk witte schrijn voor uniek glaswerk van een absolute zuiverheid. Het is zo mooi dat je spontaan begint te glimlachen. De magie werkt! Tussen de zeer eigentijdse stukken en de ‘bousillés’, de stukken die de glasblazers tijdens hun pauze maakten, word je gehypnotiseerd door de weerspiegelingen van duizend kleuren.

Bewonder de kunst van de glasblazers in de ateliers die aan het museum grenzen of in het glasmuseum van Trélon, waar alle stadia van het glasblazen worden toegelicht. En kijk als je door de streek rijdt ook eens omhoog om de typische nokpieken te bewonderen, die sinds het begin van de 20e eeuw de daken van de huizen in Sars-Poteries en de omliggende dorpen versieren. De inwoners van de streek zetten deze glazen pieken als vlaggen op hun daken, als symbool van hun trots dat zij tot dit land van goudsmeden en ambachtslieden behoren. Glas wordt poëzie!

Guise

02. Godin en de sociale utopie

De Familistère de Guise

 

 

Het verhaal van Jean-Baptiste Godin, die een kleine werkplaats voor gietijzeren kachels had in de Aisne die uitgroeide tot een bedrijf met 1.500 werknemers, is een perfecte illustratie van het DNA van de regio Hauts-de-France: ondernemingsgeest en sociale welwillendheid.

De architectuur van dit enorme gebouw, geïnspireerd op de ‘falanstère’ of leef- en werkgemeenschap, weerspiegelt Godins wens om het welzijn van zijn werknemers na te streven door een echte kleine stad te ontwerpen met alle mogelijke diensten: flats, tuinen, wasplaats, scholen, een theater en een zwembad… “Werk staat centraal, het is de missie die aan de mens op aarde is toegewezen, het moet het voorwerp zijn van alle sociale consideratie en de strengste sociale rechtvaardigheid”, zo omschreef hij het zelf. We zouden bijna het uitmuntende werk vergeten dat hier in ere wordt gehouden: de braadpannen van Godin die, net als die van Le Creuset die in Fresnoy-le-Grand worden gemaakt, een garantie zijn voor de kwaliteit van weleer. Ze zijn uiteraard ook te koop in de winkel. Net als de sublieme pannen van Godin, zijn ook de typische braadpannen met deksel een geweldige aanwinst voor je keuken! Ze zijn een wereldwijde bestseller!

Lewarde - Bruay-la-Buissière

03. Het land van de mijnwerkers

Een unieke ontdekking diep in de mijn

Daal af in de mijn in het Centre Historique Minier in Lewarde, dat is gevestigd in de voormalige schachtput van de Fosse Delloye, en beleef een bijzondere ervaring diep in de mijngangen. Voor je ontvouwt zich de geschiedenis van de mijnindustrie, die drie eeuwen lang heeft bijgedragen aan de economische ontwikkeling van Frankrijk, met de nobele waarden zelfopoffering, uithoudingsvermogen en solidariteit! Je kan je verkenningstocht beginnen met de ‘hangkamer’ (waar de mijnwerkers hun kleren ophingen), gevolgd door de lampenkamer, … Maar het hoogtepunt is de afdaling met de lift in de mijnschacht zelf. Spanning gegarandeerd!

Een heel andere ervaring :

Een andere maar even authentieke ervaring beleef je in de Cité des Electriciens in Bruay-la-Buissière. Hier kan je logeren bij Roger, Liliane of Jean-Baptiste, … Voormalige mijnwerkers die hun naam hebben geleend aan een door ontwerpers volledig gerenoveerde mijnwerkerswoning. Je zal je er thuis voelen en misschien kom je ze wel tegen tijdens je verblijf! Naast authentieke ontmoetingen, moet ook de innerlijke mens worden gesterkt. Dat gebeurt met Malabare-prei, Beurré Hardy-peren, Précoce de Wirwignes-appelen, … Stuk voor stuk oude variëteiten die door de mijnwerkersfamilies in de tuinen van de Cité werden gekweekt en die nu in het restaurant ‘Carin Gourmand’ worden geserveerd om energie op te doen tijdens je mijnwerkersweekend!

Calais - Caudry - Chantilly

04. Uitzonderlijk kantwerk

Kant ‘made in France’

Of het nu wit of zwart is, kant is het symbool van vrouwelijkheid en doet dromen. In Calais in de ‘Cité de la Dentelle et de la Mode’, in Caudry in het ‘Musée des Dentelles et des Broderies’ of in het ‘Musée de la dentelle’ in Chantilly, kant is en blijft uniek! Wat wit kant betreft, heeft elke streek haar specialiteit: Calais voor lingerie en Caudry voor kleding. Het gaat niet om gebreid kantwerk, dit kant draagt het label Dentelle de Calais-Caudry®, een garantie voor topkwaliteit! In beide musea kan je een demonstratie kantklossen bijwonen. Je ziet de kantklosters aan de reusachtige ‘Leavers’-machines (de laatste ter wereld) en je maakt een wandeling tussen de originele stukken.

Zoals je ziet, heeft deze uitzonderlijke knowhow al velen weten te verleiden. Ook Kate Middleton wist wat ze wilde voor haar huwelijk: het kantwerk van haar trouwjurk werd immers in Caudry vervaardigd! Voor zwart kant moet je dan weer in Chantilly zijn! Bewonder de bloemenmotieven op een achtergrond van zeshoekige mazen van dit bijzonder fijn kant. Dus, wit of zwart, kant gemaakt in Hauts-de-France is zeer gekend en wordt verwerkt door de grote luxemerken!

Méru

05. De kunst van parelmoer en ingelegd werk

Als schelpen en schaaldieren worden omgetoverd tot knopen, dominostenen en nog veel meer. Hiervoor moet je in het ‘Musée de la Nacre et de la Tabletterie’ in Méru in de Oisestreek zijn. Je wordt er gehypnotiseerd door de iriserende weerspiegeling van de knopen, dienbladen, waaiers, dominospellen, allemaal in parelmoer! Het is een schouwspel als geen ander!

Vroeger werd het parelmoerwerk vervaardigd door een familiebedrijf dat de reputatie van Méru vestigde. Deze voorouderlijke knowhow is bewaard gebleven en wordt prachtig tentoongesteld in het ‘Musée de la Nacre et de la Tabletterie’. De vormgeving van parelmoer vereist nauwgezetheid en voorzichtigheid. Je bezoek wordt nog interessanter als je bedenkt dat de grote Parijse modehuizen nog altijd steunen op deze kunstnijverheid!

Dankzij demonstratiegidsen kan je de vervaardiging van een parelmoeren knoop herbeleven in een getrouw nagebouwde knopenmakerij die door een stoommachine wordt aangedreven. Merk het contrast op tussen het lawaai van de machines en het delicate van het afgewerkte voorwerp. Bezoek de collecties en je zal niet kunnen weerstaan aan de charme van de met parelmoer bedekte theaterverrekijkers, waaiers, de met vissen en gebladerte versierde papiersnijder of de elegante sigarettenkoker uit de jaren 1950! De aankoop van een klein voorwerp in de winkel is een must om deze herinnering te vereeuwigen!

Sluiten