Château-Thierry _ Maison Jean de la Fontaine _ Statue Jean de la Fontaine © CRTC Hauts-de-France - AS FlamentChâteau-Thierry _ Maison Jean de la Fontaine _ Statue Jean de la Fontaine © CRTC Hauts-de-France - AS Flament
©Château-Thierry, Maison Jean de la Fontaine, Statue Jean de la Fontaine |CRTC Hauts-de-France - AS Flament

In de voetsporen van...

Ze werden er geboren of kwamen er wonen en werden een deel van de collectieve verbeelding. In hun voetsporen treden, is voelen en geïnspireerd worden door wat hun tot nationale en zelfs internationale roem heeft gebracht! Laat je meevoeren naar Lille, Amiens, Montreuil-sur-Mer, Château-Thierry, de Vermandois en Flandre. Een bijzondere manier om het grondgebied van de Hauts-de-France te bezoeken.

Amiens _ Maison Jules Verne _ Avec les Enfants © ADRT80 - Nos Cœurs VoyageursAmiens _ Maison Jules Verne _ Avec les Enfants © ADRT80 - Nos Cœurs Voyageurs
©Amiens, Maison Jules Verne, Avec les Enfants |ADRT80 - Nos Cœurs Voyageurs
Lille

01. Charles de Gaulle

De man uit het Noorden

“Het Noorden vertegenwoordigde niet alleen een geboorteplaats, maar ook een ethiek, een manier van opvoeden, een levensvisie. Het was niet gepast om extravert te zijn. Wij stelden ons niet aan”, Philippe de Gaulle, zoon van de generaal.

Dit drukt goed uit dat deze man, de vader van de Vijfde Republiek, is gevormd door zijn kinderjaren in het huis van zijn grootouders langs moederszijde in de rue Princesse 9 in Lille, dat nu een museum is. De sfeer is er erg verzorgd, zodat je de geest van de plek goed kunt vatten en je je bij hem op bezoek waant. Hier groeide hij op, maar Charles de Gaulle heeft gedurende de verschillende fasen van zijn leven heel de Hauts-de-France doorzworven: Arras (dat de visionaire militair inspireerde), de Aisne, de Somme, het Bassin Minier, de Opaalkust (waar zijn familie altijd op vakantie ging) en Calais, waar zijn vrouw Yvonne oorspronkelijk vandaan kwam en waar het echtpaar vereeuwigd is met een standbeeld.

Amiens

02. Jules Verne

Rond de wereld in één bezoek

 

 

Wie woonde er in een huis met een toren? Dat is Jules Verne, die graag niets liever deed dan de hemel bewonderen! De toren, die een echt observatorium is, staat boven op het huis in Amiens in de straat die nu naar hem vernoemd is: de rue Jules Verne. Hier heeft hij bijna 20 jaar gewoond met zijn vrouw Honorine. Zijn beroemdste romans zagen hier het daglicht. Ontdek het intieme leven van de auteur en misschien wel wat hem inspireerde voor zijn sciencefiction ‘avant la lettre’! En als je nu eens rond de wereld reisde, met behulp van de wereldkaart op de vloer? Of zoek je liever je toevlucht in zijn intiem ingerichte werkkamer? Je zal verrast zijn door het contrast tussen de bescheiden neogotische stijl van het huis en de levendige verbeelding van de bewoner, die generaties lang ouders en kinderen heeft meegevoerd op buitengewone reizen!

Een wandeling in Montreuil-sur-Mer met

03. Jean Valjean

Jean Valjean tegenkomen in de straten van Montreuil-sur-Mer geeft extra betekenis aan je wandeling door deze vestingstad. Een literaire maar ook een romantische wandeling op de wallen. Je kan er ook een gastronomische wandeling van maken, want het dorp telt een twintigtal restaurants! Deze stad liet een sterke indruk na bij Victor Hugo: het merendeel van het eerste volume van ‘Les Misérables’ speelt zich hier dan ook af. Hij zou Cosette hebben ontmoet in de Relais du Roy, een oud postkantoor, en Javert zou steeds weer op de Place Gambetta hebben gestaan om de burgemeester van Montreuil, Jean Valjean, alias Monsieur Madeleine, te bespioneren. Leuk weetje: het dorp La Madelaine-sous-Montreuil ligt onder de stad Montreuil! Het epos van Les Misérables wordt elk jaar herbeleefd dankzij een klank- en lichtspel dat door de inwoners wordt opgevoerd.

Château-Thierry

04. Jean de La Fontaine

Laat je onderdompelen in een fabelachtige wereld

Jean de La Fontaine werd geboren in een herenhuis in Château-Thierry. Zodra je bij de woning – die nu een museum is – aankomt, word je verleid door de witte natuurstenen gevel en de smeedijzeren krullen van de poort. Binnen is alles elegant, van de trappen tot de verschillende salons, en niet te vergeten de intieme sfeer van de werkkamer. Nog verbazingwekkender is de reis door India aan de hand van de fabels van La Fontaine! Je zal versteld staan van deze reeks van 59 schilderijen die de fabels illustreren volgens de technieken van de traditionele Indiase miniatuur. We hebben ze te danken aan Baron Félix-Sébastien Feuillet de Conches, liefhebber van kunst en letteren, die de fabels liet illustreren door kunstenaars uit de hele wereld, waaronder Delacroix, Decamps, Horace Vernet, Ingres, … Na dit moment van artistieke vervoering kan je even pauzeren in de rustige tuin! Tenzij je de voorkeur geeft aan een bezoekje aan de champagnekelders (dit deel van de Aisne produceert immers 10% van de Franse champagne!). Vergeet zeker ook niet te genieten van het uitzicht op de vestingmuren van Château-Thierry.

Villers-Cotterêts

05. Alexandre Dumas

Een kleine geschiedenis van een groot schrijver

Alexandre Dumas, de productieve auteur van talrijke romans, waaronder ‘De Drie Musketiers’ en ‘De graaf van Monte Cristo’, werd geboren in dit kleine stadje in de Aisne, aan het bos van Retz. De geschiedenis van het geslacht van de 3 Dumas wordt toegelicht in een 19e-eeuws herenhuis, nu een museum. Het gaat onder meer over de in San Domingo geboren vader, die Generaal van de Republiek werd, prachtig voorgesteld op een schilderij van Pichat, die hem als een held beschouwt, en natuurlijk Alexandre met een verzameling documenten, handgeschreven stukken, en originele en geïllustreerde uitgaven van zijn werken. En de cirkel is rond: de ‘Cité Internationale de la langue française’ zal worden gevestigd hier in Villers-Cotterêts, waar het Frans in 1539 de officiële taal van het koninkrijk werd.

Le Cateau-Cambrésis / Bohain-en-Vermandois

06. Musée Henri Matisse

Een explosie van kleuren

Matisse, afkomstig uit Bohain-en-Vermandois in de Aisne, liet zijn sporen na in de graan- en zaadhandel van de familie. In het hart van de kleine stad, ontdek je de wereld van zijn jeugd.

De meester schonk ook werken aan het departementale museum Matisse in Cateau-Cambrésis, als geschenk aan de inwoners van de Hauts-de-France. Een en al kleur en levensvreugde! Tijdens je ontdekkingstocht door de wereld van de meester word je getroffen door het geleidelijk aan lichter worden van zijn palet door zijn ervaringen en reizen, om tot volledige bloei te komen in Tahiti. Schenkingen van Auguste Herbin, schilder van de geometrische abstractie, en Alice Tériade, vervolledigen de permanente collectie van het museum met uitzonderlijke werken die voor nog meer kleur zorgen!

Saint-Jans-Cappel

07. Marguerite Yourcenar

Ontsnapt naar Flandre

Maak een wandeling langs het hyacintenpad op de Mont Noir in Flandre om de sfeer te proeven waarin Marguerite Yourcenar de eerste negen jaar van haar leven doorbracht. Het is niet de bedoeling om de vroege jeugd van deze buitengewone schrijfster te reconstrueren, maar wel om de sfeer te proeven waarvoor zij gevoelig was, de landschappen die haar troffen en om je hierover, net als zij, te verwonderen. Vandaag is de Villa Marguerite Yourcenar, een herenhuis in Anglo-Normandische stijl, een centrum voor literaire creatie, een residentie voorbehouden aan schrijvers die ook inspiratie kunnen vinden in de voetsporen van deze schrijfster!

Deze immense vlakke landschappen met grote luchten, waar de wolken voortdurend de onmetelijkheid van de hemel veranderen, de nederigheid en bescheidenheid en tegelijkertijd de degelijkheid van de landelijke bouwsels, de schoonheid van de bomen, de pracht van de grote bomenrijen die als het ware de lijn van de horizon tekenen. Maar het gaat ook om de schoonheid van een sfeer die voortdurend verandert, zoals op sommige schilderijen uit de 17e eeuw die deze bijzondere kwaliteit van het Noorden op wonderbaarlijke wijze hebben aangevoeld.

Sluiten