Chantilly _ Château de Chantilly CRTC Hauts-de-France - Vincent ColinChantilly _ Château de Chantilly CRTC Hauts-de-France - Vincent Colin
©Chantilly, Château de Chantilly |CRTC Hauts-de-France - Vincent Colin

Koninklijke en keizerlijke kastelen

Beeld je gedurende je bezoek in dat je koning of koningin of zelfs keizer of keizerin bent. Zie jezelf in het decor van de appartementen van de gekroonde hoofden, met hemelbedden, verfijnde meubelen, wandelend door de verschillende parken, het ene al luxueuzer dan het andere. Hier beleef je bij uitstek de geschiedenis van de Hauts-de-France en van Frankrijk! Is er trouwens iets leukers dan in de huid van iemand anders kruipen en zo het kasteelleven ontdekken?

Compiègne _ Château de Compiègne © CRTC Hauts-de-France - Herve HughesCompiègne _ Château de Compiègne © CRTC Hauts-de-France - Herve Hughes
©Compiègne, Château de Compiègne |CRTC Hauts-de-France - Herve Hughes
Chantilly

Het domein van Chantilly

Franse uitmuntendheid

Neem je kinderen of vrienden mee naar het domein van Chantilly. Je maakt ze gegarandeerd blij met deze uitstap. Het ‘Domaine de Chantilly’ is immers van alles tegelijk: er is het kasteel, maar ook de tuinen van Le Nôtre, het Musée Condé, de bibliotheek, het Musée du Cheval, het hippodroom, het bos, … en je moet uiteraard ook ‘crème Chantilly’ gaan proeven! Als je geïntrigeerd bent door de bijzondere band tussen mens en paard, ga dan zeker naar de Grandes Écuries waar het Musée du Cheval zich bevindt. Hoor je het gehinnik en het hoefgeklop? Het paleis van de hertog van Bourbon is een immens groot, levend museum. Laat je meevoeren door de feeërieke sfeer van het paardendressuurspektakel van de Haute École. De zaal met haar majestueuze koepel van 28 meter hoog zorgt nog voor wat extra decorum bij deze ruiterkunst, die perfect beheerst wordt door de ruiters van de Grandes Écuries.

Vergeet ook niet het Musée Condé met de collectie van de hertog van Aumale met, na het Louvre, de 2e grootste collectie schilderijen uit de 15e tot de 19e eeuw en een opmerkelijke reeks tekeningen van Rafaël. De ontdekking van deze site zou tot slot niet volledig zijn zonder een grote wandeling door het park met verschillende tuinen ontworpen volgens de mode van het tijdperk waarin ze werden aangelegd: een Franse tuin getekend door Le Nôtre, met spiegelende waterpartijen, fonteinen en standbeelden, een Engels-Chinese tuin met vijf rustieke vakwerkhuisjes en een Engelse tuin bewoond door enkele verrassende dieren. En ga zeker ook eens langs bij ‘Hameau du Château de Chantilly’ om de stevige, handgeklopte crème Chantilly of slagroom te degusteren. Je kinderen zullen zich in de hemel wanen en jij ook!

Compiègne

Het kasteel van Compiègne

Beleef de koningen en keizers van nabij

Op een steenworp afstand van het immense woud van Compiègne vind je, in het hart van de stad, tegenover het kasseienplein ‘Place du Général de Gaulle’, de poorten van het paleis en de erekoer. Het paleis, waar de Bourbons en Bonaparte ooit verbleven, bestaat uit drie musea en kan met het hele gezin worden ontdekt. Het was een zomerresidentie waar koningen en keizers graag vertoefden. De kamers op de route van het geleid bezoek bieden je een intieme blik in hun leven. Bovenaan de monumentale trap volgen de rijk versierde zalen van de eerste verdieping elkaar op. Klein en groot kunnen hier volop op ontdekking gaan in meer dan een eeuw geschiedenis. Een bezoek aan de appartementen en staatskamers is als een unieke schattenjacht door verschillende koninkrijken: al deze kamers hebben hun oorspronkelijke inrichting en meubilair behouden.

In de Galerie des Chasses en de Salle de Gardes worden de regeerperiodes van Lodewijk XV en Lodewijk XVI toegelicht. De appartementen van Napoleon I bewijzen de wens van de keizer om de sporen van de Bourbon-familie uit te wissen door de empirestijl op te leggen. Maar het was met Napoleon III dat het paleis daverde op het ritme van feesten en bals. Hij onderhield dan ook nauwe banden met het paleis, en dat was niet zomaar! Het is hier dat hij om de hand van de toekomstige keizerin Eugenie vroeg!

Nog ongewoner is het automuseum waar je ‘La Jamais Contente’ kan bewonderen, een soort vierwielige torpedo of de eerste auto die meer dan 100 km/u reed! Na al deze historische avonturen wacht het park buiten geduldig op je voor een ontspannende pauze of voor een picknick met een prachtig uitzicht op ‘La Percée des Beaux-Monts’: een 5 kilometer lange doorgang die je meteen ook uitnodigt om het 15.000 hectaren grote bos te ontdekken.

Sluiten