Flandre_bière entre amis© CRTC Hauts de France - Teddy HeninFlandre_bière entre amis© CRTC Hauts de France - Teddy Henin
©Flandre, bière entre amis|Hauts de France Tourisme - Teddy Henin

10 cafés met ambachtelijk bier

voor een plezierige en bijzondere pauze

Maak plaats voor een goed humeur! Hier sprankelt de levensvreugde evenzeer als de bubbels van de iconische drank… ons legendarische bier. In onze biercafés komen we met vrienden om, uiteraard met mate, de verschillende varianten van deze gehopte drank te proeven en ons hart te verwarmen, want bier brengt ons samen en weerspiegelt wie we zijn: het staat symbool voor de vrijgevigheid en gezelligheid van de mensen uit het noorden. Stap dus binnen in deze cafés die hun eigen ecoverantwoord bier brouwen tot groot plezier van onze smaakzin. Deze welbespraakte microbrouwers zullen je met veel plezier het geheim van hun vloeibare juweel vertellen, terwijl ervaren zythologen, een moeilijk woord voor bierkenners, je wegwijs maken in de wereld van het brouwen in de Hauts-de-France. Er is voor iedereen wel een paradijselijk hoekje te vinden om de alchemie van deze drank te (her)ontdekken: hier zijn er 10 die perfect passen in het regionale DNA.

Lille_Mousse Touch ©Mousse Touch (8)Lille_Mousse Touch ©Mousse Touch
©Lille, Brasserie Mousse Touch|Mousse Touch'
Arras

01. Chez Marcel: the place to be in Arras

Meester Marcel, eigenlijk Luka Antonic, verbergt zich niet achter zijn snor, integendeel, hij is meer dan spraakzaam wanneer hij het over zijn favoriete bieren heeft. Het café ligt vlak bij de prestigieuze pleinen van Arras onder de arcades, in een voormalige zeepfabriek die geklasseerd is als historisch monument. “De plek is quasi onveranderd”, zegt deze voormalige jurist, omgevormd tot bierkenner, op een vrolijke toon. Deze trendy bar is duidelijk warm onthaald door heel Arras en is ‘the place to beer’ geworden voor wie nieuwsgierig is naar nieuwe trends en de nieuwste pareltjes uit de ambachtelijke brouwerijen van de Hauts de France, Frankrijk en de hele wereld. Onze expert weet hoe hij afwisseling brengt in het proeven. Hij praat met een bedwelmende passie tijdens zijn inleidende workshops in de bierologie met zijn zoete, gebrande of bittere mout, zurig of kruidig, bloemig of fruitig… Er is een hoptoets voor iedereen!

Lille en Arras

02. Sterrenschuim bij La Capsule

 

 

Zin in een pintje onder vrienden? Ontdek in het oude Lille of in Arras La Capsule, een wereldberoemd cultcafé uitgeroepen tot Frankrijks beste biercafé. Zet dit café in Lille meteen op je to-drink-list als de tafel in de gewelfde kelder met de rode, zo typische baksteen voor het noorden, al bezet zou zijn. Hier kan je alles drinken behalve wat traditioneel is. De twee vrienden, Anthony en Franck, kennen hun vak: laat ze in volle vertrouwen hun ontdekkingen aan je voorstellen!

In Arras heeft de bar geen kelder, maar wel een charmant terras onder de arcaden. De lieftallige barmannen/-vrouwen brengen je prompt een dekentje als het te koud is.

Saint-André-Lez-Lille

03. De sfeer van Brooklyn in het Brique House

Hou je van bijzondere plekjes, dan ben je hier aan het juiste adres! In dit ruime industriële pand hebben de twee protagonisten, Baptiste en Joseph, een oude textielfabriek omgetoverd tot een brouwerij en taproom met een oppervlakte van ongeveer 1.700 m2… Een bonte verzameling stoelen, zachte en comfortabele sofa’s, bakstenen en neonverlichting, een tafelvoetbal, een discobal, … Het is een hybride leefruimte waar je met vrienden of familie kan komen om te genieten van goddelijke, ultraverse bieren vers uit de vaten die rond je tafel staan. Ook de ongelooflijke pizza, de Papà Raffaele, een meesterwerk van voormalig Top Chef-deelnemer Damien Laforce en zijn rechterhand Luciano Farinelli, zal ongetwijfeld in de smaak vallen. De 200 zitplaatsen zijn vaak allemaal ingenomen, dus het is een goed idee om vroeg te komen en op zonnige dagen van het enorme terras te genieten. Deze plek heeft echt iets weg van Brooklyn!

Maroilles

04. Een ongelooflijk biertje in Saint-Humbert in Avesnois

In een prestigieus kader dat dateert uit 1760 in de abdij van Saint-Humbert, heeft meester-brouwer Bruno Rybezynski de fakkel overgenomen en houdt hij de voorvaderlijke knowhow, die bijna een eeuw lang verdwenen was uit het land van de Maroilles, levendig. De wedergeboorte van dit huis, typisch voor de streek met een combinatie van baksteen en blauwe steen, heeft de dorpsbewoners in verrukking gebracht. In de kelder wordt immers een nectar gebrouwen en weer tot leven gebracht zoals in de tijd van de benedictijnermonniken en die ligt hen na aan het hart. Hier wordt het bier ongefilterd hergist op de fles. Je kan er genieten van wit, blond, amber, bruin bier en zelfs van de speciale cuvée… Elk bier heeft zijn eigen karakter, legt Bruno uit, alvorens de subtiele aroma’s te onthullen. Neem bij mooi weer plaats aan zijn tafel op het terras en aarzel niet om je favoriet te bestellen, vergezeld van een smakelijke flamiche met de beroemde Maroilles-kaas. Het is meer dan een perfecte match! Vergeet niet even langs te gaan in de winkel, waar je geschenkdozen en streekproducten kunt vinden. Een warme plek in het hart van het natuur- en regionaal park Avesnois.

Merville

05. Brasserie du Pays Flamand

Dit bijhuis van de ‘Brasserie artisanale du Pays Flamand’ in Blaringhem is ruimer, lichter en moderner en is gevestigd in Merville met een aangrenzende taproom waar het vrolijke team van jonge brouwers je hartelijk zal ontvangen. Je kan de vaten zien om in de stemming te komen voor de proeverij, en daarna kiezen uit acht tapbieren uit het assortiment Anosteké, Bracine, Wilde Leeuw, … de vaten van het moment. Laat ook weten wat je ervan vindt, want hier wordt altijd volop ontdekt en gezocht naar verbetering! In de zomer zit het terras vol, met livemuziek op vrijdag en foodtrucks om je te vermaken. Nog nieuwe plannen? Binnenkort wordt de zaak heringericht en wordt de brouwerij uitgebreid met een landschapstuin. En als bier voor jou rijmt met lekker eten, dan word je in de brasserie van Blaringhem, de oude distilleerderij, verwend met lekkere Vlaamse gerechten.

Lille

06. De lekkerste brouwsels van jong talent uit Lille

De drie jonge druïden van Le Singe Savant, maken te midden van hun brouwsels hun drankje zo verantwoord mogelijk (korte keten, weinig afval, recyclage van de flessen, …). Hun leidmotief: creëren, improviseren, ontdekken en delen! Hun bieren – Granivore du XXIème siècle, Papayou arctique, Papa Mexique, Trou du lapin, Fumer du chihuahua, … – zorgen voor sterke sensaties en zetten de toon voor deze originele stedelijke microbrouwerij. Verscholen in de wijk Moulins ontvangen deze dertigers je in een ultracasual sfeer. Ze namen heel wat risico’s, maar zijn daar nu blij om.

Doop je snor eens in La Mousse Touch’, het ter plaatse gebrouwen bier, met name de Daron, samengesteld door de vader van de jonge manager. Gelegen in de hippe en levendige wijk van de Gare Saint-So is dit de ideale stop voor je naar een tentoonstelling of concert gaat… Wie een beetje honger krijgt van het bierproeven, kan genieten van een heerlijke aperitiefplank.

Croix

07. Verse hop in de brouwerij Cambier

Het is niet verwonderlijk dat voormalig landbouwingenieur Jean-Christophe Cambier bieroloog is geworden. Hij kent gist. Hij werkte er immers mee bij meesterbakker Paul en leerde het daarna doseren bij Heineken. Voor hem is bier in de eerste plaats een gezellig product dat gedeeld wordt op een even gezellige plek. De verleiding om zijn eigen brouwerij op te richten en er een vrolijke bar aan toe te voegen, lag voor de hand en onze vakman stortte zich in het avontuur. Je zal tijdens je bezoek onder de indruk zijn van het koperen decor van de distilleerketels, terwijl je popelt om de fantastische drank te proeven. Tussen een breed assortiment bieren van Mongy tot Cambier, zal de meesterbrouwer je graag helpen kiezen.

Amiens

08. Op het water aan boord van Bears’ Tavern

Dromer Arnaud Daumerie vervulde zijn wens en creëerde zijn drijvende microbrouwerij op een milieuvriendelijke aak die hij aanmeerde aan de Quai Charles Tellier in Amiens. Als vurig verdediger van de planeet creëerde hij een verantwoorde plek die hij Bears’ Tavern noemde, verwijzend naar het totemdier dat ons doordringt met de sterke krachten van de aarde. En Bear en bier zijn natuurlijk ook bijna hetzelfde… Onze enthousiaste gastheer fermenteert zijn 100% natuurlijke drank een tweede keer met een dosis lokale honing uit zijn bijenkorven die in de buurt van de boot staan… en een verwijzing zijn naar het lievelingskostje van beren. De Deep-Sea Beer, de Ginger Fair of Nut Alone, Bear Me Tender, de Breakfast… ze zijn allemaal creatief, origineel en smaken naar geluk, want ze worden gebrouwen met liefde en respect voor Moeder Natuur! Ga aan boord bij Bears’ Tavern, laat je charmeren en laat je smaakzin genieten.

Wambrechies

09. Brasserie Tandem: tegen verspilling

Boezemvrienden Aymeric en Pierre-André vormen in Wambrechies een geweldige tandem. Ze brouwen hun bier met passie, rekening houdend met het milieu en de mening van de consument. Ze kunnen zelfs een bier speciaal voor jou, je familie of vrienden maken, met eigen etiket en al. Het wordt nog interessanter als je weet dat ze op een ecologisch verantwoorde manier produceren en dat ze de dieren van onze lokale boeren voeden met hun graanresten. Hier wordt over hop gesproken, staat men open voor een wereld van smaken en respecteert men de natuur! We raden je aan de bittere Poule Mouillée, de verfrissende Attrape Nigaud, de aromatische Bonne Pioche of de kruidige en bloemige Pas Cap te proberen.

Cateau-Cambrésis

10. In het land van Matisse in een historische brouwerij

In het historische centrum van Cateau-Cambrésis werden de brouwersactiviteiten van de voormalige abdij Saint-André 1795, ingesloten in de vestingmuren, opnieuw opgestart. Sinds 2004 brouwt de enige brouwerij van Le Cateau, in de streek van Cambrésis, aan een vast ritme het bier Vivat, het bier dat de benedictijnermonniken vroeger al brouwden. Dit architectonische pareltje, geklasseerd als historisch monument, vereiste bijzondere aandacht van de ambachtslieden die het renoveerden. De rondleiding begint in het voormalige mouterijgebouw van de oorspronkelijke brouwerij, een klein museum waar de Kaspar-Schulz-vaten staan te pronken aan de ingang. De oorspronkelijke Vivat is een pils van zuivere mout die trots is op zijn regionale roots. Hij is verkrijgbaar in tripel, amber, bio… en afhankelijk van het seizoen kan hij smaken naar rabarber, aardbeien, sinaasappelschil en zelfs champignons of koriander. Enkele uitzonderlijke bieren worden meer dan 15 maanden gerijpt op Sauternes- of cognacvaten, waarvan de ‘Quadruple Barrel Aged’ in 2021 een gouden medaille won! Proef ze in de bar of in het restaurant bij de huisgemaakte specialiteiten, of koop ze in de aangrenzende winkel. Profiteer ervan dat je in het land van Matisse bent om zijn emblematische werken in het gelijknamige museum te gaan bewonderen!

Praktische informatie

Adres

30 rue de la Taillerie

62 000 ARRAS

Contact

Tél: +33 (0)9 87 07 37 29

chezmarcel.arras@gmail.com

https://chez-marcel-arras.metro.bar/

Adres

23 rue de la Taillerie

62 000 ARRAS

Adres

25 Rue des Trois Mollettes

59800 LILLE

Contact

Tél : +33 (0)3 20 42 14 75

https://www.bar-la-capsule.fr/lille/

Adres

Parking Halls de la Filature, 27 Rue Félix Faure

59350 SAINT-ANDRE-LEZ-LILLE

Adres

24 Grand rue

59 550 MAROILLES

Contact

Tél : +33 (0)6 83 73 18 24

E-mail : brasserie.st.humbert@gmail.com

https://www.facebook.com/Brasseriesainthumbert

Adres

83 route de la Gorgue

59 660 MERVILLE

 

Adres

425 Rue André Plockyn

59 173 BLARINGHEM

 

Contact

Tél : +33 (0)6 08 98 20 98

E-mail : julie@anosteke.com

http://www.anosteke-lestaminet.beer/#reservation

Adres

94 rue d’Arras

59 000 LILLE

Contact

Tél : +33 (0)3 74 09 49 25

E-mail : contact@singe-savant.com

https://www.singe-savant.com/

Adres

19 Boulevard Jean Baptiste Lebas

59 000 LILLE

Contact

Tél : +33 (0)9 71 57 43 09

E-mail : contact@lamoussetouch.com

https://www.flowcode.com/page/lamoussetouch

Adres

Parc d’activités de la gare – Bâtiment M

2 rue Jean Monnet

59 1770 CROIX

Contact

Tél : +33 (0)7 72 37 56 14

E-mail : contact@brasserie-cambier.fr

https://www.brasserie-cambier.fr/

Adres

Péniche La Tanière

Quai Charles Tellier

80 000 AMIENS

Contact

Tél : +33 (0)6 17 18 29 98

E-mail : roar@bears-tavern.com

http://www.bears-tavern.com/

Adres

382 rue de bondues

59118 WAMBRECHIES

Contact

Tél : +33 (0)3 20 31 78 57

E-mail : brasserie.tandem@gmail.com

https://www.brasserie-tandem.com/

Adres

16 rue du Marché aux Chevaux

59360 LE CATEAU CAMBRESIS

Contact

Tél : +33 (0)3 27 07 19 19

https://brasserievivat.fr/la-brasserie/

Je zal ook houden van

Sluiten