Lille_Restaurant Le Rouge Barre © Sophie StalnikiewiczLille_Restaurant Le Rouge Barre
©Lille, Restaurant Le Rouge Barre |Sophie Stalnikiewicz

Aan de tafel van de “alleseter”

Uw hart balanceert tussen traditie en moderniteit. U bent de nieuwsgierige fijnproever, evenzeer verleid door de beroemde trendy plek als door de onwaarschijnlijk kleine tent. Als joviale epicurist kunt u als kenner van recepten en goede producten vlot uw koksmuts opzetten. Paul Gauguin’s citaat past perfect bij u: “Koken vereist een licht hoofd, een gulle geest en een breed hart”. Het is in deze geest dat je intuïtief aan de start staat om onze fijnproeverstafels te veroveren.

Noord-Frankrijk_Lille_Restaurant Le Rouge BarreNoord-Frankrijk, Lille_Restaurant Le Rouge Barre
©Noord-Frankrijk, Lille, Restaurant Le Rouge Barre |Sophie Stalnikiewicz

Chef aan de top

Voor een oprechte en openhartige keuken waagt u zich aan de Lillese tafel van Rouge Barre, een ex-topchef. Steven Ramon bereidt voor u zijn eenvoudige producten, geleverd door lokale ambachtslieden en producenten, groot geworden door zijn eerlijke keuken en kruiden. Zijn menu’s kondigen de kleur van de gerechten aan zonder poespas of uitbundigheid. Ze zijn geschreven met de pen van de eenvoudige man die hij is, schelvis – biet – geit, of zeebaars – waterkers – selderij?

Een vlucht van smaken

Goed eten is niet per se een luxe. Wel een ‘eenvoudig plezier’, uw motto en ook dat van de dromerige en creatieve bistro “Les Oiseaux” in Lille. De plek is even charmant als verrassend, een beetje revolutionair met de drie inventieve en complementaire koks. Op een lei staat een kort en seizoensgebonden menu vermeld, parellel met wat er op de velden van de producenten groeit. Ga er naartoe met je ogen dicht, ook om naar het gezang van de vogels te kunnen luisteren.

Er is ook de ongewone “L’Ardoise” in Saint-Valery-sur-Somme die u een adembenemend uitzicht biedt op de Baie de Somme vanuit het panoramische raam. Misschien beleef je wel de verrassing van je leven, wanneer je een zeehond hoort spatten in de zee. Hij is de regelmatige bezoeker van deze locatie, geklasseerd als Grand Site de France. De multiviskeuken met de unieke jodiumsmaak van onze Picardische kust is gewoonweg voortreffelijk.

 

De marktkeuken

U bent een van de puristen die vooral houden van de marktkeuken, de zogenaamde spontane keuken. Probeer de keuken van de neo-bistro Picard le Rhizome, een verleidelijk adres in Compiègne dat erg populair is op het web. We zijn vooraf al enthousiast om het regionale hoofdstuk te proeven van een room van Soissonsbonen, Picardisch varkensvlees, gevogelte uit de Petit Bocage, biologische groenten van Pierre Chabrol, kazen van de Berneuilhoeve… producten die de chef-kok met respect, talent en overtuiging verwerkt.

En als u zich laat verleiden door een tafel met Michelin-sterren, ga dan lekker uitwaaien aan de rand van het bos van Hetz in de Oise in “l’Orée de la Forêt”, Etouy. Het is een 19de-eeuws herenhuis, elegant en gezellig in een bosrijk park waar de chef-kok zijn grote moestuin kweekt en uw borden voorziet van verse groenten en aromatische kruiden. De kok bereidt alles met liefde volgens de smaak van de dag. Een wandeling na de maaltijd is een vanzelfsprekende keuze.

 

Mening van de inwoners

Virginie CoudreVirginie Coudre
©Virginie Coudre
Ultraverse vis in Le Crotoy

 

Een leuk idee voor fijnproevers die graag vertrekken met ultraverse vis die hier gevangen is: kom op zaterdag en zondag (van 10 tot 12 uur en van 15 tot 17 uur) naar de kades van de haven van Crotoy. Onlangs zijn hier kiosken opgezet, waar vier zeer vriendelijke visverkopers hun vangst verkopen. De vis is ultravers en afkomstig van de trawlers van Le Tréport, Dieppe, Etaples of Boulogne. Ik vind het heerlijk om tong of garnalen voor mijn kinderen te halen, of tarbot voor een chique maaltijd met vrienden! En het grote pluspunt zijn de prijzen, die noodzakelijkerwijs lager zijn omdat je rechtstreeks van de visser naar de consument gaat, zonder enige tussenpersoon!

Virginie Coudre, expert in erfgoed- en natuuruitstapjes in Rue
section-banner-bottom

Praktische informatie

Adres

50 rue de la Halle

59000 LILLE

Contact

Tél: +33 (0) 3 20 67 08 84

www.rougebarre.fr

Adres

7 Rue d’Inkermann

59000 LILLE

Contact

Tél: +33 (0)7 66 15 95 79

les-oiseaux.fr

Adres

102 Rue de la Ferté

80230 SAINT-VALERY-SUR-SOMME

Contact

Tél: +33 (0)3 22 26 69 04

L’Ardoise

Adres

6 Rue des Pâtissiers

60200 COMPIEGNE

Contact

Tél: +33 (0)9 83 77 42 22

restaurant-rhizome.fr

Adres

255 Rue de la Forêt

60600 ÉTOUY

Contact

Tél: +33 (0)3 44 51 65 18

www.loreedelaforet.fr

Sluiten