Noordfrankrijk, restaurant la tablée du Marquenterre, Baie de somme, Saint Quentin en tourmontNoordfrankrijk, restaurant la tablée du Marquenterre, Baie de somme, Saint Quentin en tourmont
©Noordfrankrijk, restaurant la tablée du Marquenterre, Baie de somme, Saint Quentin en tourmont|CRTC Hauts-de-France – AS Flament
Gezelligheid, eenvoud, handigheid...

Onze frituren: echte geluksfabriekjes!

Geluksfabriekjes, dat is de beste manier om de frituren van het Noorden te omschrijven. Ze zijn populair en feestelijk, warm en authentiek en worden rond etenstijd letterlijk bestormd. In de rij wordt druk gepraat over wat er in de buurt gebeurt, over onze gezondheid, over koetjes en kalfjes, … We gaan ernaartoe en laten er onze grootste kom rijkelijk vullen of we nemen ons ‘frietje’ mee in een papieren puntzak. Sommigen eten hem gewoon ter plaatse op, wanneer hij nog gloeiend heet is, aan een tafeltje of rechtopstaand. Frietjes staan voor gezelligheid en zalig genieten maar vieren ook de aardappel, een lokaal topproduct,  en houden onze reputatie van levensgenieters hoog.

Een rondje Hauts-de-France langs 7 frietkoten met ‘de beste frieten van het land’.

Noordfrankrijk, Esquelbecq, friterieNoordfrankrijk, Esquelbecq, friterie
©Noordfrankrijk, Esquelbecq, friterie|CRTC Hauts-de-France – Anne Sophie Flament
Cambrésis

01. La Ch’tite Frite in Raillencourt-Sainte-Olle

Deze frituur prijkt bovenaan het klassement van de beste frituren van het Noorden (opgesteld door Les-Friteries.com) en is de nummer zes van heel Frankrijk. Dat wil iets zeggen! Bij La Ch’tite Frite in Raillencourt-Sainte-Olle knijpen ze zich nog elke dag in de arm om te controleren of deze overwinning wel klopt, nadat ze in januari 2020 maar een 13e plaats toebedeeld kregen. Uitbater Philippe Meriaux is dan ook een nieuwkomer in het vak. Deze vroegere schrijnwerker opende eind 2018 zijn frituur, op het gelijkvloers van zijn bakstenen huis in lokale stijl. Zijn geheim? Aardappelen, liefst bintjes, die ‘s morgens worden geschild, en frieten die in twee keer worden gebakken in rundvet. De baas zelf eet er het liefst een merguezsaté bij. Eenvoudig maar duivels lekker!

Boulogne-sur-Mer

02. Friterie Brigitte op de Quai des Paquebots

 

 

Brigitte staat al 40 jaar tussen de frieten en is de lokale ster met haar frituur, een echt instituut in Boulogne-sur-Mer!
Samen met twee andere frituren zit ze sinds juli 2020 in een gloednieuw gebouw onder het terras van de Jardin de Nausicaà. Op deze kaai komt de lokale bevolking graag flaneren richting pier en vuurtoren.
Moderne tafels en banken staan voor de frituur om de lokale sport – waar je helaas niet bepaald van afvalt – met ernst te kunnen beoefenen: een frietje eten met uitzicht op zee.
Brigitte, die twee keer bakt in een geraffineerde arachideolie, koopt haar rauwe frieten bij Pel’Pom in Aix-en-Issart. Deze producent teelt aardappelen in Montreuillois en verwerkt ze op de familieboerderij tot verse frieten die vacuüm worden verpakt. Lokale productie, duurzame landbouw en het label Saveurs en’Or, kortom goed voor onze planeet en voor lekkerbekken!

Berck-sur-Mer

03. Friterie Pruvost op de Esplanade Parmentier

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par @g_pluot

Dit frietkot versierd met felgekleurde frieten loop je niet onopgemerkt voorbij en staat vlak naast het reuzenrad op de Esplanade Parmentier! Zijn grootste troef? Het panoramische uitzicht op zee voor wie vlak naast de zaak op een stadsbankje gaat zitten om zijn frietjes meteen te verorberen.
Mickaël Pruvost is een uitzondering onder de frietkoten in Noord-Frankrijk: hij is een van de laatsten die elke ochtend zijn aardappelen zelf schilt. Om ze daarna ‘à la minute’ te snijden, vlak voor de eerste bakbeurt. Zoals je het thuis zou doen! Hij bakt in plantaardige olie, gezien rundvet niet bij alle bezoekers van Berck in de smaak valt. En bij de frietjes? Het broodje met steak en Maroilles is heel populair, net zoals een curryworst. Al 31 jaar maakt de familie Pruvost zowel locals als toeristen gelukkig met hun puntzakken.

Bergues

04. Friterie des Flandres aan de voet van het belfort

“De frieten uit de film over de Ch’tis”, kondigt het bord op het overdekte terras aan. En ja hoor, als het niet de vintage kraamwagen van Friterie Momo is uit Bienvenue chez les Ch’tis. Het is wel degelijk hier dat de frieten en curryworsten werden gebakken die te zien zijn in de film die in Frankrijk maar liefst 20 miljoen mensen naar de cinema lokte.
Sindsdien verwent de Friterie des Flandres elke lekkerbek die zich op hun terras zet, recht tegenover het bekende belfort van Bergues met zijn lustig spelende beiaard. Maar het café-frituur serveert ook en vooral frieten om mee te nemen, zoals vroeger in een kom of gewoon ingepakt. Bintjes, altijd gebakken in plantaardige olie van koolzaad en zonnebloem, aangekocht bij Lesieur in Cappelle-la-Grande, op 1 kilometer van hier.

En bij die goudgele staafjes bestellen we natuurlijk een curryworst of een hamburger om er een maaltijd van te maken die echt representatief is voor een frituur uit het Noorden. Een burger met Maroilles of, nog beter, met kaas uit Bergues. Lokaler kan gewoon niet!

Bailleul

05. Friterie bailleuloise op de Place Charles de Gaulle


Op een ‘worstworp’ van het belfort van Bailleul, op de Grote Markt, vind je een 100% ch’ti frietverkoper! La Friterie bailleuloise ligt in het kloppend hart van de stad, des te meer op levendige februariavonden, wanneer het carnaval in volle gang is. Als je even in de rij moet staan, kan je genieten van de mooie muziek die om het kwartier uit de beiaard weerklinkt.
Ook het menu is absoluut in de stijl van de frituren uit het Noorden. Bij de verse frieten wordt het jaar rond de maag gevuld met een ruime keuze uit curryworst, burger met Maroilles, panini, pita en andere klassiekers. Je kan alles verorberen in het groen, in het openbaar park op minder dan 100 meter van de frituur.

Lens

06. Les Friteries Sensas aan het stadion Bollaert-Delelis


Aan Bollaert is Sensas zo’n beetje de twaalfde man! Bij elke match van RC Lens houden aan het stadion vier of vijf frietkoten hun ketels warm om de buik van duizenden supporters te vullen. Met echte frieten uit het Noorden!

De man van het overzicht is Jean-Paul Dambrine, al meer dan 50 jaar is hij de frietkoning. Hij draagt de bijnaam ‘Momo’ sinds zijn kraamwagen te zien was in Bienvenue chez les Ch’tis.

Hij zou sinds 1976 geen wedstrijd van RC Lens hebben gemist… maar hij heeft er ook geen enkele gezien! Want hij serveert, stelt een burger samen of bevoorraadt de verschillende stands.
Deze mijnwerkerszoon draagt de regio in zijn hart en het recept van zijn frieten is een ernstige zaak. Ze worden tweemaal gebakken in rundvet. Hij werkt samen met de onderneming Pom’Lorette uit Angres die de principes van de korte keten volgt en de in de streek geteelde aardappelen verwerkt tot gesneden friet. We zien hier ook het label Saveurs en’Or, wat betekent dat je hier echte frieten eet!

Lille

07. Friterie Meunier op de Place du Général de Gaulle


Dit is dé frituur van de Grote Markt van Lille! Friterie Meunier vestigde zich in 2018 aan de inkom van La Voûte en gaf het plein in het hart van de hoofdstad van Frans-Vlaanderen, terug wat het verdiende, de onbetwiste ster van de noordelijk keuken: frieten.
Ze worden bereid met verse bintjes gebakken in rundvet en worden hier in elegante kartonnen hoorntjes geserveerd. Je kiest een klein, medium of groot hoorntje of gewoon… een doos van een kilo! Om de koningin van onze noordelijke frituren te vergezellen, is er uiteraard heel wat keuze, waaronder de specialiteit van het huis: de krokante ronde kroket. Ze is verkrijgbaar in verschillende versies: met grijze garnalen of met Maroilles, nog twee typische ingrediënten uit de Hauts-de-France. Nog typischer of lokaler wordt moeilijk!

Je kan van je frietjes genieten in het zaaltje op de verdieping, maar het beste blijft toch een plekje op het terras op de Grote Markt, op twee passen van onze trotse zegegodin.

Sluiten