Amiens_Marché aux Légumes © CRTC Hauts-de-France - Anne-Sophie FlamentAmiens_Marché aux Légumes © CRTC Hauts-de-France - Anne-Sophie Flament
©Amiens, Marché aux Légumes |Hauts-de-France Tourisme - Anne-Sophie Flament

Gezond, lokaal en seizoensgebonden eten

Aan tafel! Ja, maar niet voor eender wat. De beangstigende context van de laatste maanden spoort ons aan om controle te nemen over wat we eten en te kiezen voor gezond, lokaal en seizoensgebonden voedsel, voor onze gezondheid en die van de planeet. Hoe dan? Maak in de winkel een bewuste keuze voor authentieke, ethische, ecologisch verantwoorde, biologische producten of producten uit onze duurzame en gecontroleerde landbouw. Vertrouw op streekproducten. Ze bevatten immers de knowhow van producenten die van lekker eten houden en er heerlijke jeugdherinneringen aan overhouden, met familierecepten om dat te bewijzen! Het verankert ons ook opnieuw met de lokale geschiedenis, het ritme van wat groeit en bloeit, de seizoenen. En dan is er nog het plezier om de producenten te ontmoeten… Leve de korte keten! En naast de vele adressen van leveranciers, mag je niet vergeten dat je ook kunt eten zonder er zelfs moeite voor te hoeven doen, dankzij de lekkere gerechten van onze restauranthouders. Geniet er ter plaatse van of neem ze mee 😉

Proizy _ Le Jardin d'Hélène _ Stage de cuisine © CRTC Hauts-de-France - Comdesimages.comProizy _ Le Jardin d'Hélène _ Stage de cuisine © CRTC Hauts-de-France - Comdesimages.com
©Proizy, Le Jardin d'Hélène, Stage de cuisine |CRTC Hauts-de-France - Comdesimages.com

Geluk op je bord

Geuren, kleuren, smaken, … Een zintuiglijk palet op je bord geeft je honger en zorgt ook voor een goed humeur. Lekker eten herstelt onze levensvreugde! Lokale, verse, seizoensgebonden producten zijn veilige waarden die zorg dragen voor ons lichaam en positieve smaakemoties opwekken… Denk maar aan Marcel Proust en hoe die van zijn beroemde madeleines genoot!

Lekkere producten van bij ons

Herontdek de teelten uit onze streken, die door de producenten elk seizoen opnieuw worden vertroeteld. Je vindt ze op de markt, op de boerderij of in gespecialiseerde korteketenwinkels. Vul je boodschappenmandje dus met gezond verstand, met bloemkool uit Saint-Omer, wortelen uit Tilques, witloof uit de groeven van Le Nord, bonen uit Soissons, linzen uit Picardië, knoflook uit Locon of ratte-aardappelen uit Le Touquet. Voeg er nog wat appelen en peren uit de boomgaarden van Thiérache, Pays de Bray of Avesnois aan toe, aardbeien uit Samer, rode vruchten uit Noyon… Zonder de vis of schelpdieren van onze kusten te vergeten: mosselen, garnalen uit Audresselles, tong, tarbot, wijting, heilbot en vooral de legendarische haring, die goed is, niet overbevist en rijk aan omega 3.

De beste adressen voor ‘locavoren’

Op de lange en gulle lijst komt het huwelijk tussen land en zee aan bod, samen met smakelijke specialiteiten om te delen met het gezin of aan de gastentafel van een van onze chefs, van wie sommigen pioniers zijn in koken met lokale producten en anderen zelfs een eigen moestuin hebben, om nog sneller en veiliger van in de grond tot op het bord te komen. Voor de catering kan je terecht bij Séson en The sister’s canteen.

Mening van de inwoners

alain bahuchetattelage alain bahuchet, gremevillers, oise
©attelage alain bahuchet, gremevillers, oise
Goede adresjes voor zeekraal en zeeaster

 

Op de zouthoudende bodems van de Baie de Somme vind je zeekraal en zeeasters, ook wel varkensoren genoemd. Ze zijn zeer rijk aan vitaminen en mineralen. Je kan ze in veel restaurants in de baai proeven (onder andere bij ‘Auberge de la Marine’, ‘Carré Gourmand’ en ‘Tourelles’ in Le Crotoy, bij ‘La Terrasse’ in Fort-Mahon, ‘Les Corderies’ in Saint-Valery-sur-Somme of ‘Le Petit Marais’ in Abbeville). Sla ook zeker wat zeekraal en varkensoren in voor je naar huis gaat! In Le Crotoy vind je ze bij René Lenne, visser (rue Jules Verne 12) en bij Didier Carton, visboer (quai Courbet 6). In Saint-Valery-sur-Somme kan je ze kopen bij de heer Delaby, een visser die gevestigd is op de Place des Pilotes 1.

Een recept dat ik graag maak voor het aperitief is een tapenade van zeekraal en zeeaster. Was een handvol zeekraal en zeeaster, doe ze in de kom van een blender, voeg een scheut olijfolie en peper toe en mix fijn. Zout is uiteraard overbodig! Een prachtig groene tapenade om te serveren met stukjes knapperig brood.

 

Alain BAHUCHET - Expert op vlak van lokale producten, regionale specialiteiten en boetiekjes voor fijnproevers
section-banner-bottom

Praktische informatie

Sluiten