Les chalutiers du Hourdel en Baie de Somme se consacrent en grande partie à la pêche à la crevette grise. Lors de la remontée du chalut, un multitude de mouettes vient manger ce que les pêcheurs rejettent à l'eau. Saison : automne - Lieu :  Le Hourdel, Baie de Somme, Somme, Picardie, Hauts-de-France, France. The trawlers from Les chalutiers du Hourdel en Baie de Somme se consacrent en grande partie à la pêche à la crevette grise. Lors de la remontée du chalut, un multitude de mouettes vient manger ce que les pêcheurs rejettent à l'eau. Saison : automne - Lieu : Le Hourdel, Baie de Somme, Somme, Picardie, Hauts-de-France, France. The trawlers from "Le Hourdel" in the Baie de Somme are largely devoted to fishing for shrimp. During the ascent of the trawl, a multitude of seagulls comes to eat what the fishermen reject to the water. Season: autumn - Location: Le Hourdel, Somme Bay, Somme, Picardie, Hauts-de-France, France
©Les chalutiers du Hourdel en Baie de Somme se consacrent en grande partie à la pêche à la crevette grise. Lors de la remontée du chalut, un multitude de mouettes vient manger ce que les pêcheurs rejettent à l'eau. Saison : automne - Lieu : Le Hourdel, Baie de Somme, Somme, Picardie, Hauts-de-France, France. The trawlers from "Le Hourdel" in the Baie de Somme are largely devoted to fishing for shrimp. During the ascent of the trawl, a multitude of seagulls comes to eat what the fishermen reject to the water. Season: autumn - Location: Le Hourdel, Somme Bay, Somme, Picardie, Hauts-de-France, France|Stéphane BOUILLAND

Smullen van Noordzeevis

Een heerlijke, gezellige en licht sportieve ervaring

Het vissen zit hier in het DNA en de geest van de zeelieden is nog springlevend! Met bijna 200 km kustlijn, bezaaid met oude vissersdorpjes maar ook Boulogne-sur-Mer, de belangrijkste vissershaven van Frankrijk, is het proeven van vis uit de Noordzee of het Kanaal een vanzelfsprekendheid! Of je vis nu uit de kleine keten koopt, eet met zicht op zee, zelf op zee gaat om te vissen of er gewoon dol op bent, vissen en schaaldieren staan centraal in een aantal mooie belevenissen die je in de Hauts-de-France kan meemaken. Heerlijk en gezond!

Pêcheur à la crevette, dits Pêcheur à la crevette, dits "Sauterelliers". Saison : été - Lieu : Cap Hornu, Saint-Valery-sur-Somme, Baie de Somme, Somme, Hauts-de-France, France.
©Pêcheur à la crevette, dits "Sauterelliers". Saison : été - Lieu : Cap Hornu, Saint-Valery-sur-Somme, Baie de Somme, Somme, Hauts-de-France, France.|CRT Hauts-de-France - Stéphane BOUILLAND

Welke vissen uit de Noordzee en het Kanaal eten wij?

Wat is er heerlijker dan jezelf trakteren op verse vis uit de Noordzee of het Kanaal? De wateren voor onze kust zijn altijd gul geweest en er wordt op wel 70 soorten gevist! De top drie in Boulognes visserij-industrie? Sint-jakobsschelpen, inktvis en wijting. Maar je vindt hier ook kabeljauw, schol, schelvis, zeebaars, tong, tarbot, schar, zeebaars… En niet te vergeten grijze garnalen, koningskrab, kreeft, noordzeekrab, mosselen… En natuurlijk makreel en haring, die zo rijk zijn aan omega 3.
Om optimaal te genieten van een verantwoorde consumptie, kan je het beste de aanbevelingen van Mr Goodfish opvolgen. Dit Europese ecolabel, dat de steun heeft van Nausicaà, geeft aan welke soorten seizoen na seizoen de voorkeur krijgen. Om alles te weten te komen, is er een website, een app en een blauw logo op de etiketten bij de viswinkels en op de menukaart van bepaalde restaurants. Wees goed voor je gezondheid en voor de planeet!

Waar kan je ultraverse Noordzeevis kopen?

Wat is een betere manier om gezelligheid en korte circuits te combineren dan je Noordzeevis rechtstreeks bij de vissers te kopen? In Boulogne-sur-Mer zijn ze elke ochtend te vinden aan de Quai Gambetta. In Etaples-sur-Mer runnen vissersvrouwen een dozijn stalletjes langs de Canche. In Calais staan ze op de Quai de la Colonne, rond de kraam van Myriam Pont, een mosselvisser.
In Le Crotoy kan je elk weekend bij een kiosk op de kade terecht om vis en zeevruchten te kopen. In Cayeux-sur-Mer verkopen de laatste ambachtelijke vissers rechtstreeks in Le Hourdel, de kleine haven van waaruit hun trawlers vertrekken.
In Equihen-Plage, bekend om zijn mosselbanken, of in Audresselles, beroemd om zijn schelpdieren, kan je voor sommige huizen vis kopen. Van bij de visser recht op je bord!

Waar kan je Noordzeevis proeven en een onvergetelijke ervaring beleven?

Wil je je tegoed doen aan ultraverse vis, terwijl je wordt bediend en geniet van een panoramisch uitzicht of een unieke locatie? Je hebt hier keuze ten over!
In Boulogne zoeken we ons een plekje bij Chatillon, de kantine van de beroepsvissers, in de wijk Capécure. De inrichting doet denken aan het interieur van een trawler en verser wordt de vis niet!
In Calais kan je bij Aquar’aile genieten van het weidse panorama over de zee en het ballet van de veerboten, terwijl je een zeetong of kreeftenpannetje met Mr Goodfish-label verorbert. In Wimereux bieden het Atlantic Hotel en zijn restaurants, het gastronomische sterrenrestaurant La Liégeoise en de brasserie L’Aloze, een verblijf aan dat 100% in het teken van de zee staat. Je smaakzin en blik zijn volledig op de zee gericht. Bij Poisson à Hélices in Ault-Bois de Cise geniet je van een visspies met een adembenemend uitzicht op de monding van de Sommebaai en de kliffen.

Op zee om zelf je Noordzeevis te vangen?

Wat dacht je van een dagje op zee, in het gezelschap van professionals, om op zee te vissen en je eigen bord te vullen?
In Boulogne-sur-Mer biedt de boot La Florelle in het zomerseizoen vistochten op zee aan, inclusief materiaalverhuur. In Étaples beginnen we aan een 12 uur durende vistocht op de Baie de Canche, goed begeleid door professionals. In Calais volgen we de vereniging Le Loup de Mer voor een visreis in de kustwateren, in zee of zelfs op volle zee. Als je in Portel bent, kan je meevaren op een ‘flobart’, een typische platbodemboot van de Opaalkust, voor een vistocht van een halve dag met de Barsiers van Portel.
En als je geen zin hebt om de zee op te gaan, ga dan naar Calais, waar je met Myriam Pont, de ‘Paysanne des mers’, te voet kan vissen en kan kennismaken met het mosselplukken. Je hebt meteen iets om naar uit te kijken als je terug thuis bent!

De regio viert haar Noordzeevis

Hier zijn alle gelegenheden goed om te vieren, ook de vangst van bepaalde vissen.
Terwijl Audresselles de krab viert en Équihen-Plage de mossel eert, viert Étaples-sur-Mer de sint-jakobsschelp, de ster van onze kustlijn. De sint-jakobsvruchten met hun parelmoerwit vlees en oranje koraal worden met massa’s gegeten in april, soms bereid door beroemde koks.
In november, wanneer de visvangst langs onze kust wonderbaarlijk is, vieren we de koningsharing. Zowel in Boulogne-sur-Mer als in Étaples worden tonnen gegrilde, gerookte of gemarineerde haring gegeten met een stuk brood en een glas wijn.
De koning van onze kusten keert terug tijdens het carnaval van Dunkerque, met het werpen van haringen vanaf het stadhuis. Honderden kilo’s vis… gelukkig in cellofaan!

Mening van de inwoners

maréis, centre de découverte de la pêche en mer, Sébastien, guide et ancien marin, étaples maréis, centre de découverte de la pêche en mer, Sébastien, guide et ancien marin, étaples
©maréis, centre de découverte de la pêche en mer, Sébastien, guide et ancien marin, étaples
Ontdek in Maréis de verborgen facetten van het vissersberoep.

Hier kan je de wereld van de visserij ontdekken met voormalige vissers. Ze vertellen veel anekdotes, onthullen hun dagelijks leven aan boord, geven inzicht in de verborgen facetten van het beroep en beantwoorden alle vragen, ook die over actuele gebeurtenissen, zoals over de Brexit. Dit bezoek is een totale onderdompeling!

Sébastien Lignier, gids-animator bij Maréis en voormalig visser

Praktische informatie

Sluiten