Barzy-sur-Marne_visite en combi Volkswagen© Champagne Leveque Dehan - Didier TatinBarzy-sur-Marne_visite en combi Volkswagen© Champagne Leveque Dehan - Didier Tatin
©Barzy-sur-Marne, visite du vignoble en combi Volkswagen|Didier Tatin

Sprankelend van vrolijkheid: de champagne van de Aisne onder de loep

Champagne!* We roepen het blij bij de aankondiging van goed nieuws of om een blijde gebeurtenis te vieren, wachtend op een knal en een explosie van fijne bubbels. Ja, champagne hoort bij elk feest, het is universeel. Wist je dat in het zuiden van de Aisne, op de hellingen van de Marne, wijnbouwers de edele druivensoorten Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay telen voor deze mousserende nectar, de koning van alle wijnen? In deze AOC-zone (gecontroleerde oorsprongsbenaming) levert de Aisne zelfs bijna 10% van de nationale oogst. De zone telt 36 dorpen tussen Trélou-sur-Marne en Crouttes-sur-Marne met meer dan 500 wijnbouwers. Je kan dus 120 km afleggen op de toeristische route van de Champagne, talrijke kelders bezoeken en magische momenten beleven met je geliefde, gezin of vrienden.

*Alcoholmisbruik is gevaarlijk voor je gezondheid. Consumeer met mate.

Tijdens een vintageritje door zijn wijngaard belooft Éric Lévêque je absoluut welzijn.

In Marcilly, een klein pittoresk dorpje in het hart van de Marnevallei, heeft Éric Lévêque, een inwoner van de streek, het familiebedrijf overgenomen dat in 1887 werd opgestart. Hij is de vijfde van zijn generatie die de wijnstokken met liefde cultiveert. Samen met zijn vrouw Nadine heten ze je welkom in hun mooie, met bloemen versierde wijnbouwershuis, bekroond met de prijs ‘Pierre Cheval’ die wordt uitgereikt onder de champagnedomeinen, -huizen en -kelders die zijn opgenomen als Unesco Wijnerfgoed. Eric deelt met passie en respect de specificiteit en de waarden van de geschiedenis van zijn domein, voegt er zijn persoonlijke toets aan toe en laat je het op een nieuwe manier ontdekken. Stap in zijn Volkswagen-combi met 9 zitplaatsen uit de jaren 1960 voor een ritje met het gezin of vrienden langs de Marne door de verschillende wijngaarden, van de ‘ubac’ of de schaduwkant tot de ‘adret’ of de zonkant. Laat je doordringen van de schoonheid van deze Champagne-landschappen met een pauze aan een moderne lodge en geniet van de uitleg om de geologie van het land en zijn terroir beter te begrijpen. Zijn belofte: je het leven van alledag doen vergeten terwijl je zijn wijngaarden ontdekt.

L’état de bonheur est bien une humeur de champagne (Het gevoel van geluk is een champagnestemming)

Vincent Cespedes, filosoof

Een zintuiglijke duik in het hart van de druivenrassen van Éric en Nadine Lévêque

In hun prachtige gewelfde 19e-eeuwse kelder vertoef je in een authentiek kader. Omringd door de oude stenen kan je een video bekijken waarin de nauwgezette teelt van de wijnstok wordt uitgelegd. Ja! Onze wijnbouwer besteedt veel zorg aan zijn product: kort snoeien, dieven, handmatig oogsten, met de hand roeren voor de grote cuvées… In deze zintuiglijke ruimte proef je de verschillende druivensoorten en test je de grenzen van je zintuigen. Sturen ze je altijd de juiste signalen? Oefen aan de hand van visuele, geur- en smaakexperimenten… Er wachten je heel wat verrassingen, en misschien zelfs de ontdekking van een 6e of zelfs een 7e zintuig. Eric helpt je op weg, maar wij geven je alvast een hint: weet dat champagne de wijn van vreugde en geluk is!

Projecten om nog meer van de wijnwereld te houden

Éric en Nadine willen vernieuwend zijn, en ze hebben tal van projecten op stapel staan! Dit trendy idee zal je zeker bekoren en je smaakpapillen verrukken. Nog steeds in hun ingerichte kelder en in de lijn van hun zintuiglijke experimenten, denken ze aan de ontwikkeling van een blinde proeverij… In het donker genieten van een ‘pairing’ van gerechten en wijnen. Je zintuigen zullen op de proef worden gesteld, voor onbevooroordeelde ontdekkingen. We kijken al uit naar deze nieuwe uitdaging!

Mening van de inwoners

Avatar femmeAvatar femme
©Avatar femme
Een avond van wijn, champagne en kaas proeven

Een avond van wijn, champagne en kaas proeven
Ik heb de degustatieworkshops van ‘La Fontaine des Sens’ in Château-Thierry uitgeprobeerd en ik kan ze van harte aanbevelen! Het is GEWELDIG! Als je houdt van goede wijnen en champagne, heerlijke kazen, charcuterie… dan zal je er net zoveel van houden als ik. De laatste keer dat ik een van hun workshops bijwoonde, ontdekte ik dat champagne en kaas perfect kunnen samengaan. Ik was verrast… en toch, met het juiste advies en de juiste combinaties, is de match perfect. Chaource, schimmelkazen en Comté, bijvoorbeeld, gaan heel goed samen met champagne. Als je zin hebt in zo’n proeverijenavond bij ‘La Fontaine des Sens’, neem dan zeker een kijkje op hun Facebook-pagina: ze organiseren om de twee weken workshops.

Catia, adviseur bij de toeristische dienst, gespecialiseerd in natuur- en erfgoeduitstapjes in Château-Thierry
section-banner-bottom

Praktische informatie

Sluiten