Lille _ Gaufre de la pâtisserie Meert _ Rue Esquermoise _ au bord du Vieux-Lille © CRTC Hauts-de-France - Jean-Luc VerbruggheLille _ Gaufre de la pâtisserie Meert _ Rue Esquermoise _ au bord du Vieux-Lille © CRTC Hauts-de-France - Jean-Luc Verbrugghe
©Lille, Gaufre de la pâtisserie Meert, Rue Esquermoise, au bord du Vieux-Lille |Hauts-de-France Tourisme - Jean-Luc Verbrugghe

Vijf manieren om regionale producten te leren kennen

Ieder zijn eigen smaak en ieder zijn zintuiglijk feest ! Het belangrijkste is, de kunst van het gelukkig zijn te cultiveren. Traditioneel of trendy, de een probeert de wafel van Chez Meert of de macaron van Chez Trogneux, terwijl de ander de Merveilleux van Chez Fred verslindt. Allemaal heerlijk om te knabbelen. De Hauts de France koesteren een lekkere herinnering aan de knowhow van de vele ambachtslieden en de diversiteit van hun culinaire juweeltjes. Dus ga uw smaakpapillen tot rust brengen, herbronnen, innoveren of een boost geven.

Amiens _ Macaron d'Amiens © CRTC Hauts-de-France - AS FlamentAmiens _ Macaron d'Amiens © CRTC Hauts-de-France - AS Flament
©Amiens, Macaron d'Amiens |Hauts-de-France Tourisme - Anne-Sophie Flament

01. De keuze van trendy

 

Genesteld in een uitzonderlijk kader tussen de twee flamboyante pleinen in Arras spot u dé locatie van het bier! Bij Marcel blinken de ogen van Luka Antonic als hij u laat kennismaken met zijn gebrouwen bieren; een trendy plek waar u ter plekke kunt proeven of deze specifieke noordelijke mousses met hoppige, bloemige, bittere, kruidige of fruitige noten kunt meenemen.

Aan de zoete kant, l’Impertinente, een theesalon in Lille waar de bebaarde man en zijn vrouw Marine hun onweerstaanbare anekdotes laten exploderen en u trakteren op hun sublieme lekkernijen. Bestellen kan natuurlijk ook. Met het groene engagement kiest u voor de goudenmedaillewinnaar, het appelsap van Oxelaëre, in de buurt van Cassel. En tot slot zal de aura van de bakker Alex Croquet uit Lille en Wattignies uw keuze voor een brood boule de campagne in Poilâne-stijl bepalen.

 

02. De keuze van de creatieveling

De kunstenaar trekt de kunstenaar aan! U bent gecharmeerd door het originele en verfijnde palet van de chocolaatjes van Guillaume Vincent in Lille. Hij ontwerpt in zijn eentje en versiert elk van zijn pralines met de hand als unieke kunstwerken en presenteert ze vervolgens in een strak vormgegeven doos. Echte kleine juweeltjes om te proeven. Betoverd door de heerlijke geuren van Atout Thé in Verquin in de buurt van Béthune, waar de Zen-sfeer ervoor zorgt dat u zich ontspant en alles loslaat; kiest uit 180 referenties van thee, kruidenthee en infuses en doordrenk u met de thee-rapie van welbehagen.

Wandel over de sprankelende markt met alle lokale producenten die wordt gecoacht door Thibaut Gamba, de chef-kok van het restaurant “la Table” in Clarance, een bijzonder hotel in het hart van het oude Lille. De fantastische producten maken deel uit van het menu van de chef en moedigen u aan om uw eigen recepten te creëren.

Een tip om ons beroemd witlof op een andere manier te proeven? In de Ferme aux Chiconnettes in Achiet-le-Petit bij Arras kweken Véronique en Pascal het met liefde. Ze bieden hun witlofkonfijten aan met speculaas, peperkoek, walnoten, mango, vijgen… en u zal zeker in de chocoladewitlofjes willen bijten. Het is aan u om dat alles te matchen met uw eigen gerechten. Maak uw artistieke ziel wakker en strooi eetbare bloemen en aromatische kruiden op uw bereidingen. De kleine wonderlijke pigmenten in felle kleuren van Hortus&Sauvageonnes in Quesnoy sur Deûle zullen uw bord doen oplichten en ze kunnen ter plaatse geplukt te worden als u daar zin in hebt.

03. De keuze van de traditionele

Er zijn snoepjes met de onvergetelijke smaak van de kindertijd die u zich graag herinnert. De bêtise van Cambrai is er een van. Het ontsproot uit een dommigheid, zoals de naam al aangeeft. Het snoepje vermengt zijn krokante munt met een knapperige anekdote. Andere fruitige aroma’s worden toegevoegd aan de collectie en komen ook in uw mandje terecht.

Aan de kant van de kazen kunt u luid en duidelijk aanspraak maken op de Maroilles, gemaakt van de melk van onze koeien op onze weiden in Thiérache (Noord en Aisne). Zijn krachtige geur en fijne smaak is streekgebonden. Onweerstaanbaar op een taart of flamiche, u zult hem verslinden, zelfs zonder honger en tot het laatste hapje!

Voor u betekent ‘vis’ die van het Noorden, van onze kusten, vooral de haring die regeert als een indrukwekkende vorst. Het is in de haringrokerij, zoals de naam al doet vermoeden, dat hij gebakken wordt en gerookt na een tijdje in zout water te hebben geweekt. In Boulogne-sur-Mer is deze voorouderlijke techniek te vinden in de vestigingen van JC David.

Verder in de buurt: het vierseizoenen-station Le Touquet, dat ook de producten van de visserij bereidt en en ze begeleidt met de stevige, vlezige aardappel, de subtiele “Ratte du Touquet”, te vinden in de marktkraampjes. Als taart heeft u gekozen voor de Battu, het culinaire symbool van Picardie Maritime en een soort brioche, rijk aan boter en eieren; het deeg is luchtiger en zachter omdat het geklopt, geklopt en… telkens opnieuw geklopt wordt.

Sluit af met de Genièvre de Houle van Saint-Omer, een brandewijn gemaakt door vader en zoon en nu kleinzoon Persyn, die met mate gedronken moet worden.

04. De keuze van de ontdekkingsreiziger

Exotiek betovert en bedwelmt u al vooraf. Dus zult u verbaasd zijn te ontdekken dat ook in de Baie de Somme saffraan wordt verbouwd. Anne Poupart kruidt met haar rode goud de gerechten van de restauranthouders die hun voorraden bij haar thuis komen halen, de saffraanplantage Romiotte in Ponthoile, op enkele kilometers van Le Crotoy.

Een schat om mee te nemen! Een beetje folkloristisch: ga met plezier aan boord van een bacôve (klein bootje) om drijvend te markten in de Audomarois-moerassen van Clairmarais. Aan u op uw boot bieden de tuinders met trots hun streekproducten aan, in situ geteelde groenten, onder meer de bloemkool, de ster van het moeras.

Wist u dat het werk van Vauban, de op de UNESCO-lijst geplaatste Citadel van Arras, gastronomische schatten verbergt? Duw de deur van de kelder “La Finarde” open en luister naar de geschiedenis van zijn regionale kazen, het geheim van hun rijping door de baas van deze locatie, Jean-François Dubois.

Ga daarna naar de voet van de terril van Pas de Calais, in Haillicourt bij Bruay-la Buissière, bedekt met wijnstokken. Wie zou dat geloofd hebben op deze voormalige mijnsite? Deze terril die door de wijnbouwers is omgevormd tot bodem voor Chardonnay-druiven, produceert nu een wijn met de naam “Le Charbonnay”. Liefhebbers van goede wijn, schiet op, of de markt is weg.

05. De keuze van Touche à tout

U bent onze Oscar Wilde. “Ik kan alles weerstaan, behalve de verleiding.” En wie verleiding van de fijnproever zegt, die zegt: proefplezier in volle openheid voor de vele smaken van onze bodem. Proost dus op de gezondheid van iedereen, want u houdt van de feestelijke, bruisende sfeer die er heerst en u geeft de voorkeur aan onze Picardische Champagne, de Belin of die van het Huis van de Fietstas. Beste liefhebbers van sterke drank, de gin en Hautefeuille-whisky in Beaucourt-en-Sancerre aan de Somme worden gedistilleerd met respect voor traditie en smaak en zullen uw veeleisende smaakpapillen het hof maken.

In uw fijne chocolademond maakt uw hart plaats voor de zoetigheid van Beussent-chocolade, gemaakt in het achterland van Boulonnais, recht van de cacaoboon. Het aandachtige oor van de fijnproever weet hier en daar de subtiele trucjes van een meesterfijnproever op te vangen. Die van de ridderlijke slagroomklopper op het Château d’Enghien in de omgeving van Chantilly doen u watertanden. Zodra uw polsen zijn opgewarmd, zal de onweerstaanbare lichtheid van de Chantilly-crème op uw dessert zich neervleien op uw gehemelte.

Geen tijd om te koken? Kies dan voor de zekere waarde van de volledig bereide blikschotel, Potjevlesch of carbonade, een van onze Vlaamse culinaire specialiteiten, bijzonder om te combineren met knapperige frietjes. Wat moet u tot slot in uw koffer stoppen als u de reis beëindigt ? Mondherinneringen natuurlijk, vol van uw smaakherinneringen die u zachtjes in u hebt opgenomen. Wat als u een fijnproeversmandje met onze regionale producten mee naar huis neemt? Een belofte van smaken die u wilt delen met uw familie of met uw gastronomische vrienden.

Sluiten