Haillicourt, Terril du pays à part, ©CRTC Hauts-de-France - Fabien CoisyHaillicourt, Terril du pays à part, ©CRTC Hauts-de-France - Fabien Coisy
©Terril du pays à part à Haillicourt|Hauts-de-France Tourisme / Fabien Coisy

Een zwarte berg beklimmen

Het mijnbekken staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en is bezaaid met terrils. Deze zwarte bergen zijn het gevolg van de ophoping van mijnresten uit de steenkoolmijnbouw. Heel verleidelijk om te beklimmen. Of het nu gaat om Haillicourt, Raismes of de terrils in Loos-en-Gohelle, je hebt de keuze! Maar het is vooral naar de buurt van Béthune dat we u meenemen; een vereniging van gepassioneerden maakt dat avontuur mogelijk. Met familie, vrienden of gewoon met je wederhelft: je zult groothartige mensen ontmoeten die trots zijn op hun geschiedenis.

Haillicourt, Les terrils jumeaux - ©Bassin Minier Unesco - OT Béthune-BruayHaillicourt, Les terrils jumeaux - ©Bassin Minier Unesco - OT Béthune-Bruay
©Les terrils jumeaux d'Haillicourt| Bassin Minier Unesco - OT Béthune-Bruay

Het Pays à part

“Vanaf de top van deze terril staan 100 jaar mijnbouw naar je te staren!”, zou een bezoekende Bonaparte kunnen commentariëren. Terril? Het woord komt van het Waalse woord ’terri’, dat al rond 1300 verwees naar de hoop aarde en steen die uit de grond werd gehaald om een mijn te exploiteren. Er zijn 340 terrils in de regio, waaronder de hoogste in Europa bij Loos-en-Gohelle, die 188 m hoog is. Wie zei er iets over het platte land? Op de top van de terril van het Pays à part, in Haillicourt bij Bruay-La-Buissière, is het uitzicht adembenemend: de Lantaarntoren van Notre-Dame de Lorette, Lille en de Vlaamse bergen in de verte. 180 m boven de zeespiegel, op de top van een terril, is het als nergens anders.

Je bereikt de top via een lange trap van 420 treden (ja, het is fysiek zwaar, maar als je eenmaal boven bent…ben je trots!) die door de vereniging Eden62 is geïnstalleerd “om deze kwetsbare plek te behouden, vanwege ecologische en historische redenen. Deze terrils zijn de getuigen van een eeuw hard leven voor de mijnwerkers; ze zijn het waard om te worden gerespecteerd”. Er zijn bijna 340 sterrils te beklimmen! We trekken dus onze schoenen aan en gaan op pad om deze kleine toppen van de Hauts-de-France met hun uitzonderlijke flora en fauna te ontdekken.

Advies van de inwoners

Micheline LemayMicheline Lemay
©Micheline Lemay
Bezoek de kleine musea van de mijn

 

Iedereen kent het Historische Mijncentrum in Lewarde. Maar er zijn ook andere “kleine” mijnmusea in de buurt die een bezoek waard zijn: Auchel, Bruay-la-Buissière, Nœux-les-Mines… Dat van Nœux-les-Mines is mijn favoriet. Het komt door het “Mijnbeeld”, dat gemaakt is om het vak van de mijnwerkers te leren. Het is dus een museum dat niet authentieker kan zijn. Via de gereconstrueerde galerij ontdekt u de verschillende stadia in het werk van een mijnwerker. Een fascinerend bezoek dat ik aanbeveel!

Micheline LEMAY, expert-greeter in het mijnbouwpatrimonium
section-banner-bottom

Praktische informatie

Sluiten