Brissay-Choigny_Eglise_sur_la_Voie_Verte © Teddy Henin - Agence Aisne TourismeBrissay-Choigny, l'église sur la Voie Verte
©Brissay-Choigny, l'église sur la Voie Verte|Teddy Henin - Agence Aisne Tourisme

Fietsen op de Scandibérique

Een leuke en heerlijke ervaring

Een gezellig avontuur om met vrienden te delen: de langste fietsroute van Frankrijk én een sportieve tocht!

Deze expeditie verwent je blik maar zeker ook je smaakzin. Of je hem nu een dag of een week volgt, de groene weg leidt langs topadressen op vlak van erfgoed en lokaal lekkers. Deze uitnodiging tot reizen past perfect in het decor van de Hauts-de-France waar frisheid, geschiedenis en smaak de sleutelwoorden zijn.

Trappen maar!

De Scandibérique strekt zich uit over 1.700 km en start aan de poorten van het Regionale Natuurpark van Avesnois.

Het is verrassend om dit ongerepte landschap op slechts een uur van de bruisende stad Lille te ontdekken.

Aan de start van de groene weg, het ecofietsknooppunt aan het oude station van Ferrière-la-Grande (59), is een volledig uitgerust onthaalpunt waar je alle nodige informatie kunt verkrijgen. In het hart van het park maken de erfgoedverrassingen de route die rechtstreeks naar de ValJoly leidt afwisselend. Het is een en al ontspanning met een breed scala aan activiteiten voor je hele team. Al wie van lokale dranken houdt, mag zeker een proeverij in de Avesnois niet missen.

Beleef een onvergetelijk moment in goed gezelschap

Het avontuur gaat rustig verder langs de paden van de versterkte kerken van Thiérache, de architectuurschatten die dit prachtige coulisselandschap vormen. Hier brengen de cider van Thiérache en de Maroilles-kaas de eetlust op gang. Een gastronomische pauze bij Estaminet La Halle in Marly Gomont is een must.

De groene route loopt verder door de historische stad Guise, bekend om zijn Familistère, een illustratie van het utopische economische model van de 19e-20e eeuw. Het is een stad in de stad, ontworpen door Godin, voor het welzijn van zijn werknemers.

 

Niets dan kastelen, kathedralen, bossen en gastronomische pauzes!

Als je het Canal Latéral à l’Oise volgt, zie je in de verte Noyon liggen, gekend om zijn gotische kathedraal en zijn kanunnikenwijk.

Volgende etape: Compiègne, de keizerlijke stad met zijn kasteel en historisch centrum.

Heb je wat rust nodig? Knuffel hier gerust wat bomen. Hou je van lokale producten? Bezoek dan de Brasserie Saint-Médard.

De magie wordt voortgezet in het bos van Halatte en in Senlis, in het verleden een door koningen gegeerde plek, geprezen door schrijvers en nog steeds populair bij filmregisseurs. Vakwerkhuizen, arena’s en Gallo-Romeinse stadswallen, een kathedraal, een koninklijk kasteel en herenhuizen nodigen je uit om rond te kuieren.

De reis gaat verder in het bos van Ermenonville, vol dennen en heide. Net buiten de bossen beloven de koninklijke abdij van Chaalis, Ermenonville en het Parc Jean-Jacques Rousseau een aangename culturele pauze.

 

Mening van de inwoners

Lise PolletLise Pollet
©Lise Pollet
Een geweldige ervaring met vrienden

Mijn partner en ik stelden de Scandibérique voor aan onze beste vrienden voor een fietsweekendje. We huurden mountainbikes en doorkruisten de streek op zoek naar open ruimten en de lokale gastronomie. Het was een heerlijk moment om te delen!

Lise, een liefhebster van de natuur en fijne momenten met vrienden
section-banner-bottom

Praktische informatie

Sluiten