Chantilly_balade en henson©CRTC Hauts-de-France_Florent CocquetChantilly, balade en henson
©Chantilly, balade en henson dans le Parc du château|Hauts-de-France Tourisme - Florent Cocquet

Paardentochten in Chantilly

De Henson, een topper

Ontdek de regio van Chantilly op de rug van een Hensonpaard, zelfs als je nog nooit paardgereden hebt. Dit kleine Picardische paard is de ideale metgezel om zowel het stadje als het kasteel te bezoeken, waar alles in het teken staat van het paardrijden.

Baie de Somme_henson dans le marais du Crotoy©CRTC Hauts-de-France -Stéphane BouillandBaie de Somme_henson dans le marais du Crotoy
©Baie de Somme, henson dans le marais du Crotoy|CRTC Hauts-de-France -Stéphane Bouilland

De Henson, een gehoorzaam paard ideaal voor rustige tochten in Chantilly

Als je in Chantilly aankomt, vallen deze kleine, zandkleurige paarden meteen op. Ze troepen samen voor het Pavillon de Manse in een mooie weide langs de plaatselijke rivier de Nonette. Intrigerend, niet, deze paarden met een ietwat Scandinavische look? Het zijn Hensonpaarden, een van de jongste Franse rassen, in de jaren tachtig gefokt uit fjordenpaarden.

Je vindt de paarden specifiek in het gebied van de baai van de Somme, waar de kweek ooit is begonnen met als doel om ze vrij te laten draven op de stranden van Marquenterre. Vandaag is dit paard een echte topper en het ideale gezelschap voor een tocht in en rond paardenstad Chantilly.

Achter de Henson schuilt een hele filosofie, waarbij het paard in zijn natuurlijke habitat centraal staat. De paarden staan niet mooi op een rij te wachten om eropuit te trekken. ‘Nee, je neemt een zadel en teugels mee naar de weide en gaat daar op zoek naar je paard’, vertelt paardrijinstructrice Pauline. ‘Zo leg je meteen een eerste contact met het paard en is meteen ook iedereen die nog nooit eerder reed, gerustgesteld door het zachte karakter van de paarden. Je kunt de paarden zelfs even knuffelen, dat laten ze zich met graagte welgevallen.’

Varese, Lazur, Apple, Bahia en de andere paarden tonen zich zacht in de omgang, wat er ook hun pad kruist. ‘Deze paarden worden nooit opgesloten’, gaat Pauline verder. ‘Ze leven altijd buiten in open lucht. Ik heb ze allemaal gedresseerd vijf jaar geleden, toen ze nog in de baai van de Somme leefden. Vandaag hebben ze zich perfect aangepast aan de omgeving van Chantilly.’ De paarden worden gezadeld en krijgen de speciale Henson-hack aangemeten, een halster specifiek ontworpen om deze paarden niet te blesseren of te hinderen. En daarna: hop, in galop!

Op hoefslagse ontdekking door paardenhoofdstad Chantilly

We zijn klaar om op tocht te vertrekken. We verlaten het paviljoen van Manse en de hydraulische installaties rond de wateren van Chantilly. We slaan de paden in langs de kleine kanalen en waterpartijen waarover het kasteel uitkijkt. Hier kun je enkel te voet, te paard of met de fiets je weg vervolgen. Daarna doorkruisen we een aantal straten van het oude Chantilly. Je voelt je als een prins, die vroeger het alleenrecht had om hier vanop zijn paard neer te kijken op de voetgangers.

Nu, zo hoogstaand moet je het ook niet zien, want we stippen nog even aan dat het Hensonpaard een schofthoogte heeft van niet meer dan anderhalve meter. Voordeel daarvan is wel dat je heel vlot kunt op- en afstappen. Komen we andere paarden tegen in de buurt van de hippodroom? Het Hensonpaard zal wel even reageren bij het zien van een soortgenoot, maar vervolgt trouw zijn route. Ook op de geplaveide wegen in de stad heeft hij zelden of nooit kuren. Hij brengt je dan ook keurig tot aan de grote stallen van het Musée du Cheval.

Dit indrukwekkende gebouw werd opgetrokken tussen 1719 en 1740, maar laten we verder links liggen om dwars door het grasland verder koers te zetten naar het tegenovergelegen kasteel. Hier geniet je het voorrecht om als enige te paard door de lanen van het park te mogen struinen. Vanop je paard heb je een mooi uitzicht op de open ruimtes en de piekfijne lanen in de Franse tuin, die naar verluidt de absolute favorieten van André Le Nôtre waren. De tocht loopt verder langs de Engels-Chinese tuin en we leggen ook de best bewaarde geheimen van de tuin bloot als we een aantal kangoeroes mogen opmerken.

Daarna maken we resoluut ommekeer en rijden we langs het huis van Sylvie, de bezielster van alle jachtactiviteiten in het immense woud van 8.000 hectare groot. De bosgeur palmt je reukorgaan volledig in. Doorgewinterde ruiters kunnen op de terugweg een ommetje maken naar de ‘leeuwenpiste’, een trainingspiste voor racepaarden. Smulpapen zullen eerder kiezen voor de optie met proeverijen die afgesloten wordt met huisgemaakte … Chantillyslagroom natuurlijk. Overheerlijk! Onze Henson geeft wellicht eerder de voorkeur aan een flinke hap fris groen gras bij zijn terugkeer in de weide.

Ondertussen ben je ware kenner geworden van de paardenstad bij uitstek. Een betere gids dan je trouwe viervoeter kon je je niet inbeelden.

 

Nog meer avontuur tijdens een tocht langs de kanalen van Chantilly

De eerste twee kilometers blijf je langs de oevers van de Nonette in Chantilly, waarna je het industriële erfgoed van de streek ontdekt: de familietuinen, de fabrieken van Guilleminot, de Jardin des Eaux minérales, het Parc Watermael-Boitsfort, het Grand Canal, het kanaal van Saint Jean, het kanaal van Manse, de Sint-Pieterskerk, het paviljoen van Manse en de porseleinfabriek.

 

Voor de meer ervaren ruiters

Een andere groene oase in de buurt van Parijs en tegelijk vlak bij Chantilly, is het eeuwenoude bos van Halatte. Je kunt er een paardrijroute afleggen van ongeveer 3,5 uur, die je langsheen de Gallo-Romeinse tempel van Ognon, kasteelruïnes en het graffitimuseum van Verneuil en Halatte voert.

Volg de route van d’Artagnan. Een Europees erkend parcours dat de Hauts-de-France tussen Rijsel en Chantilly doorkruist. Met speciale aandacht voor de Oise.

Tussen Soissons en Reims, aan de poorten van de champagnestreek, strekt zich de route van Mont Notre-Dame uit. Goed voor een tocht van twee dagen waarbij je de geschiedenis van de streek induikt en je de strategische ligging ten volle leert inschatten terwijl je kastelen, fonteinen en drinkplaatsen voorbijdraaft.

 

Tip van onze expert

Sarah Gillois ChantillySarah Gillois Chantilly
©Sarah Gillois Chantilly
Een chocolaterie om duimen en vingers bij af te likken in Chantilly

Voor de lekkerbekken tippen we nog deze tussenstop: een klein ommetje langs de rue du Connétable 45 loont zeker de moeite. Daar bevindt zich immers de pâtisserie-chocolaterie La Passion du Chocolat. Je zult er de zoetste herinneringen aan overhouden. Brice Connesson verkoopt er zijn typische chocolaatjes voor Chantilly, zoals de Crottin maar evenzeer de Dentelle de Chantilly of de Diamant rose. Werkelijk overheerlijk.

Sarah GILLOIS, adviseur bij de toeristische dienst en gespecialiseerd in natuur- en erfgoeduitstapjes in Chantilly
section-banner-bottom

Praktische informatie

Sluiten