Le_Crotoy_Velomaritime©EV4-Emmanuel_Berthier(3)Le Crotoy, itinéraire de la Vélomaritime
©Le Crotoy, itinéraire de la Vélomaritime|EV4 -Emmanuel Berthier

Vélomaritime®

Maak plaats voor dromen met zicht op de adembenemende landschappen van Vélomaritime®! Deze fietsroute biedt je frisse lucht, open zee, vuurtorens, immense stranden, kliffen, kapen en 3 sites geklasseerd als ‘Grands Sites de France’… Van Duinkerke tot Le Tréport, de setting is prachtig en de belofte duidelijk: heel de weg lang uitzicht op zee! Het zout en stuifwater hebben de unieke landschappen gevormd langsheen de meest jodiumhoudende route van Frankrijk… Je kan tot Roscoff fietsen, mocht je daar zin in hebben!

Fietsen door adembenemende landschappen: het is goed voor je kuiten én je gemoed!

Mers-les-Bains_Vue du haut des falaises ©CRTC Hauts-de-France - Jean-Luc VerbruggheMers-les-Bains, vue du haut des falaises, vélos
©Mers-les-Bains, vue du haut des falaises |Hauts-de-France Tourisme / Jean-Luc Verbrugghe

De Baie de la Somme: een van de mooiste baaien ter wereld

De Baai van de Somme draagt het label ‘Grand Site de France’ en is een van de favoriete bestemmingen van Europeanen die zich willen onderdompelen in de natuur. Iedereen heeft het over het prachtige opaalachtige licht, de wolkenformaties in de wisselende luchten en de pure natuur zover het oog reikt. Het lijkt wel het einde van de wereld. De Sommebaai is ook een uitgelezen plek voor ornithologen: het Parc du Marquenterre, gelegen in het hart van een nationaal natuurreservaat, herbergt meer dan 250 soorten trekvogels… Je vindt er ook honderden Hensonpaarden, een paar moeflons in het dennenbos en een kolonie zeehonden op de zandbanken.

Zin in meer? Dan biedt ‘Le Vélo Voyageur’ ook 3-daagse verblijven aan om de wonderen van de baai te ontdekken.

 

Les Deux Caps: fietsen op ‘meeuwhoogte’ op enorme kliffen

Deze plek, ten noorden van Boulogne-sur-Mer, kreeg het label ‘Grand Site de France’ en er hangt inderdaad iets heel bijzonders in de lucht. Over een afstand van bijna 23 km komen we Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez tegen, de Slackduinen, de Pointe aux Oies, de Engelse kustlijn in de verte en verrassingen zoals zeekool en het Fort de Haute Mer in Ambleteuse. Je kan af en toe even afstappen en genieten van de prachtige stranden, waarvan er veel in de top 10 van de meest geliefde Franse stranden staan. Je kan er wandelen, leren zandzeilen of kitesurfen. Kortom, je beweegt. En heb je zin om uit te rusten of te zonnebaden, dan rol je gewoon je handdoek uit.

Les Dunes de Flandres: de geest van Nolans ‘Dunkirk’ in een vredige natuur

Over een afstand van 15 km, van Dunkerque-Malo-les-Bains tot Bray-Dunes vlak voor de Belgische grens, vloeien zee, zand en lucht in elkaar over. Zeehonden, grote kamsalamanders en zilvermeeuwen genieten er samen met jou van het spectaculaire landschap. Bij laagtij komen de resten van Operatie Dynamo boven water. De bunkers die uit de duinen opdoemen, doen denken aan Christopher Nolans film ‘Dunkirk’. Op deze plek werd geschiedenis geschreven.

Wil je voet aan wal zetten en de geest van deze plek opsnuiven? Ga dan richting Malo “pour faire une digue”, wat letterlijk “een dijkje doen” betekent, met andere woorden mosselen met frieten eten met zicht op zee. Voor of na de mosselen doe je uiteraard een wandeling door de branding. Het is een echte sport hier, waarbij je je meet aan de elementen. Een uitdaging tussen vrienden en de slappe lach in het vooruitzicht. Achteraf ben je gegarandeerd lekker uitgewaaid.

 

Verrassingen: bijzonder erfgoed en streekproducten

Een twaalftal vuurtorens, versterkte sites, zes belforten die op de lijst van Unesco prijken (Rue, Boulogne-sur-Mer, Calais, Gravelines en twee in Duinkerken), een nationaal monument (La Colonne de la Grande Armée in Wimille), steden met een rijke geschiedenis (Boulogne-sur-Mer, Calais, Duinkerken), belle époque badplaatsen (Mers-les-Bains, Ault, Onival, Cayeux, Le Touquet, Hardelot), Saint-Valery-sur-Somme, Le Crotoy, Quend-Plage, Fort-Mahon, Berck-sur-Mer, Wimereux en Wissant waar De Gaulle zo van hield, Malo-les-Bains, Bray-Dunes, …

Fietsen op de Vélomaritime® betekent het landschap in vrijheid bewonderen… maar dat niet alleen! De Hauts-de-France staat ook voor delen en gezelligheid. De 190 km van de Vélomaritime®-route belooft onvergetelijke ontmoetingen en ervaringen met niet te missen lokale producten. Van de zeevruchten rond de vissershavens tot de Vlaamse keuken van de estaminetten, de gulheid zit in de harten en ligt op de borden van de kleine lokale adresjes, met of zonder sterren, al dan niet aan het strand.

 

Mening van de inwoners

Lucas JusticeLucas Justice
©Lucas Justice
Een zeer goed restaurant in Le Crotoy!

 

“Ik ken het perfecte adres om te genieten in Le Crotoy: de Bistrot de la Baie! Ik heb er onlangs een fantastische hamburger gegeten met zeebaars en varkensoor (de plant uiteraard, ook wel zeeaster genoemd)… De kaart bestaat uitsluitend uit lokale producten, traditionele gerechten krijgen een moderne twist en het kader is super aangenaam. Ga er met de kinderen heen: de maaltijden zijn goed op hen afgestemd en het is een familierestaurant waar ze zich kunnen roeren als ze daar zin in hebben. ”

Lucas JUSTICE, natuurgids in de Baie de Somme
section-banner-bottom

Praktische informatie

Sluiten