Chiry-Ourscamp_Abbaye d'Ourscamp ©CRTC Hauts-de-France -Nicolas BryantChiry-Ourscamp_Abbaye d'Ourscamp ©CRTC Hauts-de-France -Nicolas Bryant
©Chiry-Ourscamp, marche à l'Abbaye d'Ourscamp|CRTC Hauts-de-France -Nicolas Bryant

De voordelen van mindful wandelen

10.000 stappen per dag om jong, mooi, intelligent, vitaal en gezond te blijven… Een gezonde bezigheid en makkelijk haalbaar. Zelfs artsen schrijven wandelen voor omdat de voordelen voor ons lichaam het beste medicijn lijken te zijn, ideaal voor zowel welzijn, lichaam als geest.

In de zoektocht naar het perfecte evenwicht is mindful wandelen een rustgevende remedie wanneer we mentaal op halve kracht zitten… of net te hard van stapel lopen. Wat heeft het voor zin om ons uit te sloven, als het allemaal niets meer betekent? Maak even tijd vrij in je drukke schema, laat je gedachten afdwalen en stel jezelf in vraag: “Wie ben ik, waar ga ik heen, in welke toestand verkeer ik?”

Terwijl je onderweg bent, komen je echte waarden terug naar boven, alsof je herboren bent en uiteindelijk vind je je authenticiteit terug. Het op één lijn brengen van hoofd, hart en lichaam is een van de bronnen van een goede gezondheid.

Valenciennes_Jardin de la Rhonelle © Ville de Valenciennes (3)Valenciennes, Jardin de la Rhonelle
©Valenciennes, Jardin de la Rhonelle |Ville de Valenciennes - Thomas Douvry

Wat zijn de voordelen van meditatief wandelen?

Onze onbevreesde, ongeduldige en rusteloze aard geeft ons niet de gelegenheid om echt op adem te komen, en daarnaast willen we ook altijd alles weten, beheersen, verwerven, … Zo raken we gevangen in de spiraal van het dagelijks leven. Maar kunnen we nog wel naar ons instinct, ons innerlijke stemmetje, luisteren?

De meeste pelgrims, die elk jaar talrijker worden, bewandelen de wegen naar Santiago de Compostela of de Via Francigena en beweren dat, in hun zoektocht naar zingeving, het stappen hun redding is dankzij het meditatieve aspect. Afgezien van kleine problemen zoals blaren op de voeten of een overvolle rugzak, getuigen ze dat ze in de stilte van hun stappen, geleidelijk en onbewust, loslaten, afstand nemen van hun gebruikelijke waarnemingen en zo de balans van zichzelf kunnen opmaken. En je hoeft niet helemaal naar Rome of Spanje te gaan: een paar kilometer volstaat…

 

Wandelen is terugkeren naar je primitieve instinct, je plaats en ware positie, je mentale en fysieke evenwicht. Je bent op jezelf aangewezen, op je benen en je hoofd. Je motor is het hart, het moreel.

Jacques Lanzmann

Hoe maakt mindful wandelen onze emoties los?

De wandelaars sorteren, vereenvoudigen hun leven en stellen prioriteiten: ze laten hun comfort, verplichtingen en trivialiteiten achter zich en kiezen voor een fysieke inspanning die het contact met hun lichaam herstelt, die zorgt voor mooie menselijke en culturele ontmoetingen. Dit alles vindt plaats in deze prachtige natuur, die een terugkeer naar het echte en de essentie bevordert.

Is wandelen dan een spirituele oefening, als het de ziel zo diep raakt? Als je het zo leest of hoort, wordt de geest door langzaam te wandelen, zonder prestatiedrang, losgemaakt en kan je jezelf weer vinden. Je kan je huidige karakter achterlaten om een authentiekere versie op te bouwen… Je bent als herboren.

 

Waar kan ik meditatief wandelen in de Hauts-de-France?

In de Hauts-de-France is het heerlijk wandelen, uitblazen, ademen… Je hoeft niet ver te gaan, je vindt altijd wel een bos, woud, park, een holle weg in het wallenlandschap of een tuin waar je meditatief kan wandelen. Het bos van Compiègne in de Oise, het op twee na grootste bos van Frankrijk, is ideaal om te herbronnen en biedt elk seizoen ‘muzikale natuurwandelingen’ aan in het kader van het ‘Festival des Fôrets’. Muziekliefhebber of niet, vergezeld van een natuurgeneeskundige of sofroloog, duik je in deze groene oceaan waar muziek uitnodigt tot meditatie.

Kom naar de tuin van Ermenonville en loop in de voetsporen van Jean-Jacques Rousseau. Hij toefde graag op deze rustgevende en unieke plek en mediteerde en filosofeerde er lange tijd. Het Chimonobambusa-pad in Hellemmes, bij Lille, is ontworpen in Japanse stijl. Hier waakt Boeddha over je en leidt je rechtstreeks naar meditatie en innerlijke rust.

De zachte wandelingen op de Mont des Cats en Mont de Cassel in La Flandre, dompelen je onder in een gedempt licht, het clair-obscur dat onze Vlaamse schilders zo goed op hun doeken wisten weer te geven en dat onderweg je hele ziel zal binnendringen.

Een zenwandeling in Noyon, die de geruststellende eeuwenoude kasseien van het stadscentrum combineert met het aangrenzende bos. Het is een beetje klimmen en dalen op de oude, goed aangegeven paden en je geniet van een adembenemend uitzicht op de kathedraal.

Wie ten slotte, zoals Odysseus, een mooie reis wil maken, kan ook kiezen voor de lange en langzame pelgrimstocht langs de Via Francigena. Een oude middeleeuwse route die de Engelse stad Canterbury met de eeuwige stad Rome verbindt en diagonaal door onze steden boordenvol geschiedenis en kunst loopt: Calais, Arras, … Laon om in het zachte landschap van Picardië te belanden. Hier tel je je stappen niet meer. De vele contemplatieve kilometers sturen je op magische wijze licht en goede vibes.

Mening van de inwoners

Jean-Pierre Gilson, photographe à CompiègneJean-Pierre Gilson, photographe à Compiègne
©Jean-Pierre Gilson, photographe à Compiègne
Een wandeling in het bos van Compiègne

Wat is er beter dan een fietstocht in het hart van de bossen om tijdens het weekend weer in contact te komen met de natuur? Wat ik zo leuk vind aan het Forêt de Compiègne is dat je er kunt wandelen, fietsen of paardrijden. Waar je maar zin in hebt. Observeer de natuur, eeuwenoude bomen, wilde planten en dieren, of snuif gewoon de geuren en de rust van de natuur op. Een vriend van me vertelde me dat hij tijdens een fietstocht, toen hij vroeg vertrok om van de koele mist te genieten, een zeer verrassende ontmoeting had! Midden in het bos, recht voor hem, stak een hert het pad over. Kun je je dat voorstellen? Wat een ongelooflijk moment…

Jean-Pierre GILSON, fotograaf
section-banner-bottom

Praktische informatie

Sluiten