Via Francigena_Les Randonneurs @claire Decraene Arras Pays D'artois TourismeVia Francigena_Les Randonneurs @claire Decraene Arras Pays D'artois Tourisme
©Randonneurs sur la Via Francigena|Claire Decraene - Arras Pays d'Artois Tourisme

Het Pays d'Artois van noord naar zuid via de Via Francigena

Ontmoetingen en landschappen

De Via Francigena staat voor in totaal 3.200 km wandelpaden, een stukje geschiedenis vol culturele ontdekkingen en prachtige landschappen… Maar het is ook een geweldige manier om het hele grondgebied van Arras Pays d’Artois te doorkruisen!

Van noord naar zuid, van de torens van Mont-Saint-Éloi tot de kerk van Rocquigny, langs de 45 km paden, die zowel de mooie bucolische dorpjes als het historische hart van de stad Arras doorkruisen, zijn mooie ontmoetingen gegarandeerd.

Via Francigena_Carnet de Tampons @Claire Decraene - Arras Pays d'Artois TourismeVia Francigena_Carnet de Tampons @Claire Decraene - Arras Pays d'Artois Tourisme
©Via Francigena, Carnet de Tampons |Claire Decraene - Arras Pays d'Artois Tourisme

De hartslag van de Artois…

In de 10e eeuw ondernam Sigeric, aartsbisschop van Canterbury, een reis te voet van Canterbury naar Rome om paus Johannes XV te ontmoeten. Op de terugweg legde hij de route in 80 etappes van elk ongeveer 20 km vast. Zo ontstond de Via Francigena! De etappe van Ablain-Saint-Nazaire naar Arras voert je door de Pays d’Artois via Mont-Saint-Eloi: een geweldige eerste indruk. Vanaf de top van dit erfgoeddorp heb je een prachtig uitzicht over het platteland van Arras.

Even op krachten komen voordat je je reis voortzet? Geniet van een heerlijke maaltijd met streekproducten op het terras van La Table des Tours, vanwaar je de overblijfselen van de abdij kan bewonderen die deze plek echt magisch maken.

 

… op het ritme van je stappen!

Er is nog een lange weg te gaan voordat we aankomen in Arras, een etappestad aan de Via Francigena, om dan onze route richting Bapaume verder te zetten. Ga zeker langs Maroeuil om zijn wonderbaarlijke bron te ontdekken alvorens het moeras over te steken. Eenmaal in Arras maak je een paar kleine omwegen om te genieten van de rust op de pleinen en de architecturale rijkdom van het stadscentrum. Na een welverdiende pauze om het plaatselijke erfgoed te ontdekken, zal je moeiteloos weer op gang komen dankzij de koperen pijlen die in de kasseien van het stadscentrum zijn aangebracht. Richting Bapaume en zijn belfort! Nog enkele kilometers tussen gedenkplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog en art-decopareltjes in de Sud-Artois voor de zuidgrens van het grondgebied wordt bereikt, aangegeven door de uitzonderlijke kerk van Rocquigny met zijn klokkentoren van cementkant.

Mening van de inwoners

Avatar femmeAvatar femme
©Avatar femme
De buurt van Mont-Saint-Eloi

Ik zou je kunnen vertellen over de ruïnes van de abdij van Mont-Saint-Eloi, die je met haar 145 meter hoogte een prachtig uitzicht rondomrond biedt over de streek van Arras, maar dat weet je waarschijnlijk al.

In plaats daarvan nodig ik je uit voor een boswandeling, een ontdekkingstocht naar een van de laatste kerken met een haakvormige torenspits in de streek in Ecoivres, naar de krijtgroeve van Bray of naar de Pierres Jumelles of tweelingstenen van Acq. Je zal veel bezienswaardigheden ontdekken als je door de straten van het dorp wandelt, zoals de Rue de la Warde, die door de inwoners is aangelegd.

Clémentine, je gastvrouw bij buurtcafé Choucas des Tours in Mont-Saint-Éloi
section-banner-bottom

Praktische informatie

Sluiten