Flandre, Randonnée dans les houblonnières ©CRTC Hauts-de-France - Teddy HeninFlandre, Randonnée dans les houblonnières ©CRTC Hauts-de-France - Teddy Henin
©Randonnée dans les houblonnières de Flandre| CRTC Hauts-de-France - Teddy Henin
Op zoek naar geluk

De weldaden van therapeutisch wandelen

Op zoek gaan naar geluk, daar zijn we allemaal voor te vinden… Wandelen zou een magische kracht hebben die ons gelukkig maakt. Het wetenschappelijk bewijs is aanzienlijk en artsen zijn unaniem over de vele voordelen van wandelen voor lichaam, hart en geest, maar ook voor onze bloeddruk, om negatieve stress te bestrijden en ons immuunsysteem te stimuleren (…). Voor hen is het een echte gelukstherapie. Wandelen is kortom therapeutisch. Waar wachten we dan nog op om gelukkig te zijn? Laten we vertrekken, de goede vibes inademen en een klavertje vier plukken, het gaat hier immers om onze morele én fysieke fitheid!

Compiègne _ La Forêt de Compiègne _ L'Allée des Beaux Monts - © CRTC Hauts-de-France - Hervé HughesCompiègne _ La Forêt de Compiègne _ L'Allée des Beaux Monts - © CRTC Hauts-de-France - Hervé Hughes
©Compiègne, La Forêt de Compiègne, L'Allée des Beaux Monts |CRTC Hauts-de-France - Hervé Hughes

Hoe bevordert wandeltherapie ons geluk?

  • Wandelen zorgt voor positieve gevoelens.
  • Het zorgt voor een goede doorstroming van de hersenen, zodat ze ontvankelijker zijn voor positieve boodschappen.
  • Het stimuleert ons hart, de verdeler en ontvanger van zachte intenties.
  • Het is eenvoudig, gemakkelijk, toegankelijk voor iedereen, natuurlijk en milieuvriendelijk.
  • Het verrijkt ons, omdat we dingen ontdekken.
  • Het is heilig, omdat het onze zintuigen raakt.

We zijn allemaal gelijk (of bijna gelijk) als het op wandelen aankomt, want het vereist geen speciale vaardigheden. Het is eenvoudig en gemakkelijk. We kunnen er allemaal meteen goed tot uitstekend in worden. En de kers op de taart is dat het gratis is, energie geeft, ons uit onze hectische routine haalt en ons terug dichter bij onze zintuigen brengt, bij de essentie. Je verbazen over het spektakel van de natuur of de pracht van een bouwwerk uit ons stedelijk erfgoed… Wist je dat van al deze schoonheid genieten je gelukkig maakt?
Voel je verbaasd, tevreden, bevredigd en opgewaardeerd door je snelle, stressverlichtende stappen, waardoor je hersenen op magische wijze euforische, optimistische hormonen aanmaken, namelijk endorfines.

Wandelen is je bevrijden van al wat dringend is, terug aanknopen met een vergeten gevoel, het heilige aanraken. Het maakt ons moe maar tevreden.

David Le Breton, antropoloog en schrijver van ‘Eloge de la marche’
Op zoek naar geluk?

Enkele plekken in de Hauts-de-France waar je fantastisch kan wandelen om weer in contact te komen met je 5 zintuigen:

Van kaap tot kaap, het landschap is oneindig, dus maak van de gelegenheid gebruik om te wandelen langs onze Opaalkust, aan Les Deux-Caps, geclassificeerd als een ‘Grand Site de France’. Langs de paden van de Gris-Nez naar de Blanc-Nez volgen duinen, kliffen en stranden elkaar op, tot aan de duinen van La Flandre, van waarop je de adembenemende panorama’s kan bewonderen. Snuif de frisse zeelucht op, laat je doordringen door het opaalachtige licht en voel de wind en het stuifwater je gezicht strelen als een verkwikkende massage. Dit is de perfecte manier om er weer stralend uit te zien en je weer goed in je vel te voelen!

Maar er is ook het andere uitzonderlijke natuurgebied, de Baie de Somme, eveneens een ‘Grand Site de France’, en geklasseerd als een van de mooiste baaien ter wereld. Lucht en zee komen hier samen in een palet van kleurgradaties. Sinds mensenheugenis hebben schilders en schrijvers zich erdoor laten inspireren. Kapitein Nemo is hier geboren, uit de pen van Jules Verne. Geniet van het ballet van de trekvogels en wacht geduldig tot de zeehonden tevoorschijn komen… De show is de moeite waard!

 

Er gaat niets boven een goed bosbad en een portie chlorofyl. In Compiègne natuurlijk, maar niet alleen daar! Dompel je onder in het prachtige bos van Retz. “Van overal trekt het blikken aan”, zegt Alexandre Dumas en volgens François I is het ook het edelste en best beplante bos van Frankrijk. 13.200 hectare om je onsterfelijk te voelen, vol optimistische gedachten.

Je kan je er ook ontspannen in een groen landschap vol charme, unieke hoekjes en beschermde ecosystemen, dankzij de werking van het plaatselijke Regionale Natuurpark: het wallenlandschap van Avesnois. Weiden, loofbossen, bloeiende boomgaarden, kronkelende rivieren, molens langs het water, danskiosken in het hart van de dorpen en kapelletjes van blauwe steen kondigen de kleuren van de Avesnois aan. En natuurlijk zijn er ook de koeien die dit gebied verlevendigen en uit zichzelf voor een rustgevend tempo zorgen.

Loop ten slotte lichtvoetig en rustig door het stadscentrum van Arras. Weet dat onder je voeten een heel netwerk van ondergrondse gangen schuilgaat in de krijtgroeven die tijdens de Grote Oorlog van 14/18 ook als schuilplaats voor soldaten werden gebruikt. Bewonder de twee beroemde barokke pleinen. Geniet van de prachtige huizen met hun flamboyante Vlaamse gevels. Het zijn echte juweeltjes… met als achtergrondmuziek de beiaard van het belfort!

Mening van de inwoners

Caroline Géneau_guide nature©CRTC Hauts-de-France - Anne Sophie FlamentCaroline Géneau, guide nature
©Caroline Géneau, guide nature
Wandeling in de Dunes de Slack

De Slack is een kleine kustrivier die ter hoogte van het fort van Ambleteuse in zee uitmondt. Dit is mijn favoriete wandeling, het landschap verandert er steeds. Er valt heel wat over te vertellen en je komt heel wat eetbare producten tegen. De wandeling is beveiligd en goed aangelegd, zodat iedereen ze kan doen. De route van 5 kilometer loopt afwisselend door dennenbossen, duinen, zoetwaterpoelen en de zee, waarbij je onderweg de verschillende bewoners van deze verschillende milieus ontmoet. Vanaf de top van de duin kan je Boulogne-sur-Mer en zelfs Engeland zien liggen! Bij aankomst kan je een bezoek brengen aan het fort van Vauban, het enige overgebleven fort aan de Opaalkust. Het is geopend op feestdagen en zondagen in het seizoen.

Caroline Géneau, natuurgids op de site van Les Deux Caps
section-banner-bottom

Praktische informatie

Sluiten