Bay of Somme_ walk in the nature with a guide ©CRTC Hauts-de-France - Nicolas BryantBay of Somme, walk in the nature with a guide (Northern France)
©Bay of Somme, walk in the nature with a guide (Northern France)|CRTC Hauts-de-France - Nicolas Bryant

De Baie de Somme te voet oversteken

Openstaan voor de natuur, de oorspronkelijke dimensie van gevoel opnieuw ontdekken, als een opéénvolging van intense momenten waar onze routines even niet meer bestaan. In het hart van de oneindige Baie de Somme (bekend als ‘Grand Site de France’ en geclassificeerd als één van de mooiste baaien ter wereld) ontdekken we onszelf, verbonden met het hele universum, waardoor onze geest  even tot rust kan komen.

Noord-Frankrijk, Baie de SommeNoord-Frankrijk, Baie de Somme
©Noord-Frankrijk, Baie de Somme|CRTC Hauts-de-France - Benoit Bremer

De Baie de Somme oversteken: alsof je aan het einde van de wereld staat

Klaar voor een oversteek van de baai, langs kanalen en het uitgestrekte land? Laten we de gids maar volgen: Jean-Luc, Qualinat-gecertificeerd. Zijn aanwezigheid is onmisbaar omdat de baai zo ontroerend en levendig is en de stroming zo spannend.

We vertrekken van Le Crotoy naar Saint-Valery-sur-Somme aan de overkant. De zeelucht op volle zwier, overal vogels. Hier zitten we dan op het zand en de rust van de baai biedt zich aan. Het gevoel “elders” te zijn, in the middle of nowhere, is adembenemend. De grond wordt snel zanderig, dan modderig. We concentreren ons op de sensaties onder onze voeten en genieten van een groote luxe: de stilte.

Een korte pauze voor een tapijt van zeekraal, zeebonen, knapperig tussen de tanden, 100 % vitaminen. Als we ongehinderd langs de paden en slingers water zijn gegaan, pikt onze gids een zwart voorwerp op: turf dat door de schelpen is uitgegraven. Dan, verderop, twee planten: de zeesoda (die in beignets kan worden gebakken) en de obione, die ook ‘zeechips’ wordt genoemd. Lekker !

Een uitzonderlijke flora en fauna

Onze gids keert terug naar Le Crotoy. Het Hotel des Tourelles lijkt ver weg, terwijl vanuit Saint-Valery de fluit van het stoomtreintje ons nauwelijks nog bereikt. Magisch. Jean-Luc vernoemt dan nog  het ornithologische park van Le Marquenterre, de zandbanken van Le Hourdel waar we bij eb zeker zeehonden kunnen observeren met een verrekijker… De groef in het water wordt dieper en breder. We hebben modder tot aan onze kuiten, we glijden, tot we ons evenwicht verliezen en misschien zelfs onze schoenen!

We vervolgen onze weg, waarbij we een kudde van enkele honderden voorgezouten schapen ontwijken. Saint-Valery reikt ons de hand en het is tijd om ons voor te stellen. Jean-Luc vertelt ons als geen ander over de zeemanswijk, de middeleeuwse stad, de zondagochtendmarkt… Met onze voeten in het water 😉 Ideaal om ons een beetje af te spoelen. Het is al tijd om te vertrekken en Jean-Luc hartelijk te danken voor deze verkwikkende wandeling!

Voor ons ligt de baai…nog levendiger. We rijden er langs op de fiets, terug naar Le Crotoy, of aan boord van het treintje dat ons eerder heeft begroet. We zitten vol met frisse lucht en onze ogen gloeien.

Mening van de inwoners

Lucas JusticeLucas Justice
©Lucas Justice
Een zeer goed restaurant in Le Crotoy!

 

“Ik weet een perfecte plek om lekker te eten  in Le Crotoy : de “Bistrot de la Baie” ! Ik proefde daar onlangs een hamburger aan de bar met varkensoortjes (zee groenten) die ik me zeker nog kan herinner 🙂 Op de menukaart staan alleen lokale producten. De traditionele gerechten zijn gereviseerd, de omgeving is zeer aangenaam. Ga er met de kinderen naartoe: de maaltijden zijn ook voor hun aangepast, het is een echt familierestaurant !”.

Lucas Justice, Natuurgids in de Baie de Somme
section-banner-bottom

Praktische informatie

Sluiten