Fort-Mahon_Catamaran_Trimaran_avec_Eveils©CRTC-Hauts-de-France_Nicolas_BryantTrimaran Avec Eveils Nbryant (7) Crt Hauts De France Nicolas Bryant
©Fort-Mahon, Catamaran et Trimaran avec Eveils|CRTC Hauts-de-France - Nicolas Bryant

Fort-Mahon: met je tieners op een catamaran

Samenwerken als echte zeelui

Je tieners zullen je met grote ogen aankijken als ze dit indrukwekkend vaartuig zien. De zeilen bedienen, slagzij, snelheid en richting bepalen: aan boord speelt ieder zijn rol in functie van het algemeen belang, namelijk niet kapseizen! In Fort-Mahon zorgt de zeilschool voor omkadering en veiligheid, ze wakkert de teamgeest ook aan. Iedereen neemt deel en overstijgt zichzelf. Bij de finish zien we alleen maar trotse glimlachen op frisblozende gezichten.

Quend-Plage_À_la_rencontre_des_phoques_en_trimaran©CRTC-Hauts-de-France_Nicolas_BryantQuend-Plage, à la rencontre des phoques en trimaran
©Quend-Plage, à la rencontre des phoques en trimaran|©CRTC Hauts-de-France - Nicolas Bryant

Op het water moet je communiceren 😉

“De sportcatamaran is erg toegankelijk en maakt het vooral mogelijk om al snel mooie sensaties te beleven”, vertelt Arno Dambreville, verantwoordelijk van de vereniging Eveils. Een initiatie is voor beginners nodig om autonoom te mogen zeilen. Dit houdt in drie uur flottielje zeilen (met een monitor die in de buurt blijft in een veiligheidsboot), om de basismanoeuvres te leren om echte zeilers te worden tijdens onze zeereis. Aan boord van de Catamaran Dart kunnen twee volwassenen en een tiener vanaf 12 jaar meevaren. Ouders en kinderen blijven dus samen, wat ook veiliger is in verband met de coronasituatie. De uitrusting wordt verstrekt door de zeilschool: een ecologisch ontworpen wetsuit, windjack en reddingsvest. Kunnen zwemmen is uiteraard verplicht. Afgezien daarvan zijn er geen zorgen over getijden of vervoer, de boten worden immers aan de rand van het strand afgezet. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over het weer: de neopreen wetsuits houden je warm, ongeacht de buitentemperatuur!

Ziezo, we zijn een bemanning!

Het avontuur brengt je naar een heel andere wereld. We kennen allemaal de kustlijn vanaf het land, te voet, met de fiets of auto. Het uitzicht vanop zee biedt echter een heel ander perspectief. We herontdekken het reliëf van de Baai van Authie, de duinengordel, het maritieme park, … en de onverstoorbare zeehonden op hun zandbank. Eén ding is zeker, eenmaal op de boot ben je helemaal ergens  anders. Maar je moet wel geconcentreerd blijven: we zitten verspreid over de twee rompen van de catamaran en moeten de richting van de wind in de gaten houden die door onze zeilen, het tuig en de fok waait. We moeten immers samen handelen met meer dan 15 km/u. “Dat is waarom we praten over een bemanning. Ieders rol is goed gedefinieerd voor een goede samenwerking. De manier waarop je zit, bepaalt het evenwicht van de boot. Je moet gewoon nieuwsgierig zijn, luisteren en je gezond verstand gebruiken”, stelt Arno gerust.

En we moeten bovenal allemaal communiceren. Het is samen dat we onze catamaran vooruit doen gaan. De interactie tussen ouders en tieners is geweldig, de spanningen van thuis zijn meteen vergeten! We komen samen en delen deze ervaring. Aan het roer staan, het zeil inhalen, slagzij of het overhellen van de boot tegengaan. We zijn een bemanning ! Het is leuk. De trampoline die de rompen met elkaar verbindt, is een echte speeltuin als je je moet verplaatsen om de manoeuvres uit te voeren. Je moet je snel herorganiseren en weer houvast vinden. Dat is een beetje verontrustend, maar vooral heel levendig. De fysieke ervaring zorgt voor opwinding, tussen het plezier van het zeilen en het gevoel van vrijheid door. Oké, we zijn verslaafd!

Wandelen door een woud van... mosselen!

Bij laagtij met een natuurgids

Ga maar eens dichter naar dat ongelooflijke palenwoud dat van ver op het strand te zien is. Deze palen of ‘bouchots’ die de zee bij eb blootlegt, toornen ruim een meter boven je uit! Onder begeleiding van een Qualinat-gids leer je hoe de mosselkwekers werken en ontdek je hoe de Baai van de Somme de mosselen een bijzondere smaak geeft: de smaak van het natuurgebied! Na 2 km, met eerst een observatie van de soorten die leven op de zanderige vooroever (hét moment om eindelijk het verschil tussen een meeuw en een zeemeeuw te begrijpen!), raken we het ruwe mosselbroed aan en kunnen we proeven… Voorzie laarzen (of doe je schoenen uit en profiteer van een voetbad in het zeewater) om kleine stukken water comfortabel over te steken. Kan worden aangevuld met de gemakkelijke wandeling door de duinen van Royon. 1.30 u heen en terug (4 km) tussen duindoornbomen, pijnboombossen, herten en padden die ook deel uitmaken van dit beschermde natuurgebied tussen Fort-Mahon-Plage en Quend Plage. Bij aankomst zijn er mosselen met frietjes!

Mening van de inwoners

Lucas JusticeLucas Justice
©Lucas Justice
Volg het fietspad tussen Saint-Valery en Le Crotoy

 

Ze liggen tegenover elkaar in de Sommebaai: Le Crotoy in het noorden en Saint-Valery-sur-Somme in het zuiden. Verder hebben deze twee steden niets met elkaar te maken, behalve dat ze allebei een bezoek waard zijn! Je hoeft echter niet met de auto te komen: huur fietsen bij de ‘No Shoes Club’ (in Saint Valery of Le Crotoy, aan elke kant is er een winkel!) en volg het fietspad dat de twee steden met elkaar verbindt. De landschappen waar het fietspad doorslingert, zijn schitterend. Je trapt 13 kilometer lang met de haren in de wind. Nu nog iets gaan drinken en wat gaan shoppen: de Rue Porte du Pont in Le Crotoy en de Rue de la Ferté in Saint Valery hebben vele leuke winkeltjes met kleding, decoratie, souvenirs en streekproducten. En hoe zit het met de terugreis? Breng je fietsen terug naar de ‘No Shoes Club’ en neem de ‘Ptit Train de la Baie de Somme’ terug naar huis!

Lucas JUSTICE, natuurgids in de Sommebaai
section-banner-bottom

Praktische informatie

Sluiten