La Baie d'Authie © Ville de Berck-sur-MerLa Baie d'Authie © Ville de Berck-sur-Mer
©La Baie d'Authie |Ville de Berck-sur-Mer

De panorama’s van de Baai van Authie, "de andere" baai

Dit is het kleine zusje van de Baie de Somme, geklasseerd als Grand Site de France. U ziet een genetische gelijkenis als je langs de Baie d’Authie loopt! Minder uitgestrekt, maar net zo majestueus met haar ongelooflijke concentratie van omgevende landschappen.  Van Berck-sur-Mer in Pas de Calais tot Fort-Mahon in de Somme leeft deze riviermonding (één van de laatst bewaarde in Europa) op het ritme van de getijden. Het biedt een grote verscheidenheid aan landschappen op meer dan 2100 hectare. Tussen het uitgestrekte land, de vooroevers en de duinen steekt u deze wilde baai te voet over en geniet u van een panorama van 360° om je heen.

 

Noord-Frankrijk_Fort-Mahon balade dans les dunes en famille © CRTC Hauts-de-France - Nicolas BryantNoord-Frankrijk_Fort-Mahon balade dans les dunes en famille © CRTC Hauts-de-France - Nicolas Bryant
©Noord-Frankrijk_Fort-Mahon balade dans les dunes en famille |CRTC Hauts De France - Nicolas Bryant

De Baie d’Authie : “De schoonheid van de natuur in haar ongerepte staat”…

De Baie d’Authie neemt u mee tussen land en zee naar landschappen van een andere wereld. Zo bewaard gebleven dankzij de mens en niet veranderd door de eeuwen heen. Alleen zeedieren en planten vestigden zich daar. Ze groeien en bloeien in alle vrijheid.

Het gebied strekt zich uit over 105 km langs de Opaalkust en de Picardische kust en kruist van Noord naar Zuid door de steden van Berck-sur-Mer, Groffliers, Waben, Conchil-le-Temple, Quend-Plage en Fort-Mahon-Plage. Als liefhebber van uitgestrekte ruimtes zult u verbaasd zijn over de verschillende eco-landschappen.

 

Blijf geïnspireerd

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Een oase van rust om te herbronnen

In de eerste plaats de zoute weiden van Picardië die bij hoogwater door de zee zijn overspoeld en waarvan het met zeezout verrijkte land de tijd geeft om het gras te laten groeien. In de zomer zijn ze bedekt met zeeseringen, prachtige lavendelvelden, eetbare salicornia, zeeasters of varkensoren (en ook schapenoren!). Een geruststellende omgeving waar trekvogels tot rust komen en zich tijdens hun reis voeden. Het is ook daar dat we de jagershutten ontdekken, ingeplant op de grond.

De baai is ook begrensd door een hoge duin die de wind naar zijn hand kan zetten en waarvan de erosie geleidelijk aan de achterliggende bebossing wegknabbelt. Bewonder ook de verschillende duinmassieven vol haver en duindoorn… Je kunt de paden volgen om de duinpannen te ontdekken, de natte laagtes met de tijdelijke plasen die in de zomer opdrogen; een rijke biodiversiteit.

Verderop in de riviermonding kan je vanaf ver een zeehondenkolonie bekijken, de mascottes van de baai. Elke dag, bij eb, rusten ze op de zandbanken en de vooroevers. Een ideale wandeling om met kinderen te beleven!

Op deze zanderige uitgestrektheid is het panorama 360°, kokkelvissers en wandelaars ontmoeten elkaar te voet. De vangst in de mand van de vissers wordt gereglementeerd en soms gecontroleerd. Ja, de baai van Authie is een kwetsbaar omgeving, dat je zeker wilt bewaren door onrechtmatige pluk en vangst te vermijden.

Mening van de inwoners

Francois Goudeau - OT BerckFrancois Goudeau - OT Berck
©Francois Goudeau - OT Berck
De zonsopgang fotograferen in de kleine haven van La Madelon

 

De kleine haven van La Madelon in Waben is voor mij een magische plek. Het is een van de kleinste havens van Frankrijk, met slechts één ponton met enkele aanlegplaatsen. Het ligt achterin de baai en het waterpeil varieert naargelang de getijden. Het is een plek waar ik, meestal heel vroeg in de ochtend, naartoe ga om mijn batterijen op te laden. Het licht is er prachtig en het enige wat je hoort, is het geluid van de eenden. Boten blijven mijn favoriete onderwerp. Ze liggen bij eb op het slik – de modder op de oevers – of dansen op het water op het ritme van de wind en stromingen. Ze worden gebruikt door schippers of huttenjagers en maken deze vredige plek telkens weer anders. Een heerlijk moment om te herbronnen, weg van alles!

François GOUDEAU, expert in natuurbeleving, fotografie en sportactiviteiten
section-banner-bottom

Praktische informatie

Sluiten