Dunkerque _ Longe-côte © CRTC Hauts-de-France Nicolas BryantDunkerque _ Longe-côte © CRTC Hauts-de-France Nicolas Bryant
©Dunkerque, longe-côte |CRTC Hauts-de-France - Nicolas Bryant

Wandelen in de branding in Duinkerken

Duinkerken is de nationale bakermat van wandelingen langs de waterlijn. De discipline werd in 2007 bedacht door een roeitrainer die “op zoek was naar een activiteit die de spieren van het hele lichaam zou versterken”. De buikspieren, de borstspieren, de billen en de grote rugspieren worden inderdaad op de proef gesteld, vooral bij ruwe zee. We stappen naar het noorden naar de Opaalkust, waar deze erg collectieve sport zijn ziel niet heeft verloren: we staan tegenover de natuurelementen, we helpen elkaar en lachen… allemaal samen!

Malo_digue de Malo © Office de Tourisme et des Congrès de Dunkerque-Rêves de PandaMalo _ Digue de Malo - © Office De Tourisme et des Congrès de Dunkerque Rêves de Panda
©Malo, digue de Malo |Office de Tourisme et des Congrès de Dunkerque - Rêves de Panda

Wandelen in de branding: een echte sport die iedereen kan doen !

Stamgasten, nieuwelingen, coaches: iedereen krijgt evenveel aandacht, iedereen is op zijn gemak. Geen verschillen tussen de deelnemers, net zoals op de kermis; ongetwijfeld de spirit van de locatie!

Na het aantrekken van de neopreen wetsuits, gaan we naar het strand, aan de rand van Malo-les-Bains en Leffrinckoucke, eindeloos ver en de achtergrond voor Christophe Nolan’s film, Dunkirk. De zeelucht is zacht, de wind zwak, de watertemperatuur is 15°C. Ideale omstandigheden voor een zeedoop! Richting België via de zee. Water tot op borsthoogte, het principe is  te lopen, met of zonder hulp van een peddel, om vooruit te gaan. Je kunt ook rennen, achteruit lopen, …

“Het is een complete sport die werkt op het spier-, hart- en ademhalingssysteem”, verteld Jean-Paul, de voorzitter-stichter van Opale Longe-Côte. In het water heeft elke beweging vijf keer meer energie nodig dan op het land. En in de winter activeert het koude water de bloedsomloop en masseert het het lichaam met een anticellulitis-werking! »

Waterlijnwandelen doet wonderen!

Over de golven springen is nog verkwikkender: we springen, drinken een beetje uit een beker, ademen nog dieper, en slaan daarbij een maximum aan ionen op, met name jodium,  essentieel voor onze stofwisseling. Het grappigste is nog steeds, een markering aan te brengen op het strand, als je tegen de stroom in loopt en je beseft dat we ondanks onze inspanningen met 500 kcal/uur, echt niet veel vooruitgang boeken!

De tocht van ruim een uur voert ons naar de basis van de Leffrinckoucke-bunker. Jean-Paul waakt over iedereen en geeft advies. De meest vermoeide deelnemers pauzeren en nemen even rust om hun spieren te ontspannen. Draai je dan 180°. In die zin is het makkelijker: een zachte torsie maakt zich meester van de lichamen en de gewrichten lijken soepeler. “Het doel is echt te leren hoe te ontspannen en hoe mee te gaan met het aquatisch milieu”, zegt Jean-Paul. “Gesuspendeerd werken in  het water is belangrijk. Je moet profiteren van Archimedes’ stuwkracht! »

Op de terugweg stappen we weer de kleedkamer in om te douchen en ons aan te kleden. Iedereen zingt: waterlijnwandelen maakt je gelukkig!

Advies van de inwoners

Laurence BailleulLaurence Bailleul
©Laurence Bailleul
Adembenemend uitzicht vanaf het belfort van Dunkerque

 

Een uitzicht rondomrond vanaf een hoogte van 58 meter: echt indrukwekkend en ‘leerzaam’. Je begrijpt hoe de stad is georganiseerd en haar verschillende sferen, haven en strand. Op zaterdagmiddag kan je ook kennismaken met de beiaardier die een concert geeft op de beiaard met 50 klokken, geïnstalleerd in de oude kerktoren.

Laurence Bailleul, deskundige voor uitstapjes in en rond Dunkerque
section-banner-bottom

Praktische informatie