Noordfrankrijk_Saint-Quentin_Marché de Noël © Hauts-de-France Tourisme_Benoît GuilleuxNoordfrankrijk_Saint-Quentin_Marché de Noël © Hauts-de-France Tourisme_Benoît Guilleux
©Noordfrankrijk, Saint-Quentin, Marché de Noël|Hauts de France Tourisme - Benoît Guilleux

Kerstmarkten in Noordfrankrijk

De dagen worden korter, het wordt kouder en overal gaan de lichtjes aan… In de Hauts-de-France gaat het kerstmarktseizoen al van start in november. Het is dé plek om te genieten van glühwein, kerstliederen, kleurrijke beeldjes, ambachtelijke producten, lokale specialiteiten en kerstbomen. Kerstmarkten bieden je de ideale gelegenheid om mooie momenten te delen en een geschenkje te kopen voor familie en vrienden.

We selecteerden de mooiste kerstmarkten in de Hauts-de-France: aan de voet van onze kathedralen en belforten, op de grote markten van onze steden, aan de kust en in het binnenland. Je kan je er voorbereiden op de feestdagen en alvast in kerststemming komen met de traditionele houten chalets, talrijke activiteiten voor jong en oud (reuzenrad, draaimolen, rodelbaan, …), een magische sfeer en fonkelende lichtjes in heel de stad… Volg onze gids in Lille, Arras, Amiens, Chantilly en Saint-Quentin en duik in de kerstsfeer.

Van 25 november tot 30 december 2023

De kerstmarkt van Amiens: rond de verlichte kathedraal

Het is heerlijk toeven tussen de 120 met sneeuw bedekte chalets die van Amiens een van de grootste kerstmarkten van Noord-Frankrijk maken. Hier krijg je sterretjes in je ogen! Ambachten, kerstversieringen en gastronomische producten in een warme en ontspannen sfeer, met op de achtergrond het geluid van de klokken en kerstliederen. Doe de  wandeling van 2 kilometer, die je uiteraard ook langs het huis van de Kerstman komt waar de kleintjes hun wensen kunnen achterlaten. Verder passeer je het dorp met de ambachten en de schaatsbaan waar je over het ijs kan glijden in een heerlijke kerstsfeer! Zeker niet te missen is het kerstballendorp, dat je aan de voet van de reuzekerstboom vindt. Maak er dit jaar een onvergetelijke boom van.

Of ga op zoek naar feeën met een zoektocht voor jong en oud. Download de app Noël Amiens en ga met een dosis nieuwsgierigheid en een beetje doorzettingsvermogen in de straten en deelnemende winkels op zoek naar feeën. Elke fee heeft een naam, een verhaal en levert punten op. Zo beleef je een ‘feenomenaal’ avontuur!

Voor de 25e editie hebben de organisatoren tal van animaties en heerlijke verrassingen voorbereid!

Van 22 november tot 31 december 2023

De kerstmarkt van Lille: een kerstdorp, een reuzekerstboom en een prachtig verlichte oude stad

 

 

Ruik je de bedwelmende geur van heerlijk warme glühwein, smoutebollen, pannenkoeken en vers gemaakte soep? Open je ogen maar, je staat op de Place Rihour in Lille, midden in het kerstdorp dat al meer dan 30 jaar telkens een nieuw decor, een nieuwe sfeer en vele andere verrassingen biedt! Bij sfeervol kerstgezang op de achtergrond breng je er een bezoekje aan de gezellige kraampjes in 90 chalets met kwalitatieve, artisanale producten uit heel Frankrijk en elders.

Je vindt er zeker en vast een traditioneel of origineel cadeau om familie of vrienden mee te verrassen: santons – de typische beeldjes uit de Provence -, versieringen voor de boom, kaarsen en sieraden, spelletjes en speelgoed, servies en regionale zoetigheden… Gezinnen komen best op woensdagmiddag, want dan zijn er gratis creatieve workshops voor kinderen!
Voor muziekliefhebbers worden er elke vrijdagavond concerten georganiseerd tussen 18.00 en 20.00 u.

Van 24 november tot 30 december 2023

De kerstmarkt van Arras: heel de stad viert feest

Een van de grootste kerstmarkten ten noorden van Parijs vind je op de majestueuze grote markt van Arras, met zijn prachtige huizen met Vlaamse barokke klokgevels, uniek in Europa. 100 ambachtslieden en exposanten uit heel Frankrijk verwelkomen je er, te midden van een bos natuurlijke dennenbomen en tussen een reuzenrad en een schaatsbaan, in een feestelijke sfeer midden in de stad.

Nadat je je zak hebt gevuld met kerstversieringen, houten speelgoed en streekproducten, kan je gezellig plaatsnemen in de kleine chalets en genieten van gepofte kastanjespeperkoek, marshmallows of oesters. En daar hoort uiteraard een glas witte wijn, glühwein, thee of warme chocolademelk bij. Om van te genieten met of zonder mate. Aan jou de keuze!

Net als vorig jaar zijn er veel evenementen gepland. Meer dan 80 in totaal in de kerststad zelf en in de wijken. Flaneer vooral ook door de stad en ga langs de Place des Héros, waar ongetwijfeld de 40 klokken van het belfort zullen weerklinken!

Van 2 tot 30 december 2023

Het kerstdorp van Saint-Quentin: de feeërieke kerstsfeer van de bergen

Saint-Quentin trekt een kerstkleedje aan en de Place de l’Hôtel de Ville wordt een echt kerstdorp! Het kerstdorp van Saint-Quentin telt meer dan twintig chalets, een rolschaatsbaan, een ouderwetse taverne en natuurlijk een kerstmarkt met alle bijbehorende animatie, waaronder het ‘Atelier des Lutins’ (gratis activiteiten voor kinderen, een ontmoeting met de Kerstman in zijn chalet zelf, …).

Van 25 november tot 31 december 2023

De kerstmarkt van Béthune: gezelligheid aan de voet van het belfort

De ‘Cité de Noël’ van Béthune charmeert in de eerste plaats door haar magisch decor, vooral zodra het donker wordt en de lichtjes aan de gevels van de art-decohuizen aangaan. In het midden van de Grote Markt staat het belfort, dat deel uitmaakt van de UNESCO-werelderfgoedlijst en dat onlangs gerenoveerd werd. Rondom rond schitteren prachtige kerstversieringen. Laat je verleiden door de warme sfeer van deze gezellige setting. De kerstmarkt van Béthune gaat voor intiem: hier kom je in de eerste plaats om heerlijke momenten te delen met familie en vrienden. Bewonder het huis van de Kerstman in ‘La Fabrique’, maak een ritje in het reuzenrad of in de meer originele kerstbomendraaimolen, dwaal door de kraampjes op zoek naar een perfect geschenkidee, … En terwijl geniet je van een glas champagne of een lekkere warme chocolademelk. De editie van 2022 krijgt een disco-rolschaatsbaan, die minder energie verbruikt dan de schaatsbaan.

Van 17 tot 24 december is er elke dag  animatie, wordt er kerstgebak en snoepgoed  uitgedeeld in La Fabrique en op zaterdag 24 december om 17.30 uur daalt de Kerstman zelve af van de klokkentoren. Een niet te missen moment met het hele gezin en ideaal om de festiviteiten in te zetten!

Van 1 tot 24 december 2023

De kerstmarkt in Roubaix: duurzaam en zero waste

Duurzame, lokale, handgemaakte of gerecycleerde producten: 75 exposanten gaan deze kerst voor zero waste en duurzaamheid in Roubaix, tegenover het Musée de la Piscine en McArthurGlen.

Van 2 december tot 24 december kan je er elk weekend terecht voor duurzame, lokale en ecologische spullen, kan je je er warmen aan chocolademelk of luisteren naar kerstliederen.

Van 8 tot 31 december 2023

De kerstmarkt van Beauvais: ambachten en lekkernijen in een betoverende sfeer

Vanaf 8 december nodigt de ‘Fééries de Noël’ van Beauvais je uit voor een reis naar het Hoge Noorden. De stad hult zich in een blauw-zilveren ijsmantel en verwarmt je vier weken lang met entertainment en activiteiten voor het hele gezin.

Onder de warme gloed van de kerstverlichting, op het voor de gelegenheid omgetoverde Jeanne Hachetteplein, genieten kinderen en het hele gezin van een echte Noordpool-sfeer, met werken van ijsbeeldhouwers, attracties, creatieve workshops en vertellingen.  Bewonder de lichtprojectie van Kolektif ALAMBIK op de gevel van het stadhuis, de straatanimatie en -voorstellingen en de grote kerstparade op 17 december.

Uiteraard kan je ook terecht op de kerstmarkt. Van 8 tot 31 december kan je op de ‘Fééries artisanales’ terecht bij de gezellige chalets voor creaties van jonge ambachtslieden en ontwerpers.

Van 2 december 2023 tot 7 januari 2024

De kerstmarkt van Dunkerque: een gezellige kerstsfeer voor carnaval losbarst

Dunkerque, de stad van Jean-Bart, trekt een maand lang een feeëriek feestkleedje aan. Er heerst een feestelijke sfeer vol levensvreugde, enkele weken voor het beroemde carnaval er losbarst. De geur van peperkoek en glühwein brengt je eerst bij de Place Jean-Bart, het hart van het festival. Aan de voet van het standbeeld van deze vrijbuiter en stadsheld vind je de kerstmarkt met haar gezellige chalets (ambachten, decoratie, kleding, sieraden, delicatessen), een schaatsbaan, het reuzenrad en een gezellige plek om te ontspannen.

Op een steenworp afstand werd het stadhuis omgetoverd tot kasteel van de Kerstman, met verschillende prachtig versierde zalen. Bewonder de majestueuze hal en bezoek achtereenvolgens de speelgoedfabriek, het woud van ijs, de woonkamer van de Kerstman en niet te vergeten de magische wagon… Verder is er een gospelconcert gepland, wandelingen door de stad, zonder de culinaire demonstraties onder de Tour de l’Avent en de winterkermis bij het Tribut-stadion te vergeten. Een goed gevulde agenda dus. En dan vergeten we nog de wandeling op de zeedijk van Malo voor wat frisse zeelucht!

Van 2 tot 10 december 2023

De kerstmarkt van Saint-Valery-sur-Somme: een middeleeuwse kerst in de Sommebaai

Hier vind je een van de grootste kerstmarkten van de Sommebaai, op de Place des Pilotes met zicht op Le Crotoy aan de andere kant van de baai. Kortom, een warme kerstsfeer met een maritiem tintje. De exposanten en ambachtslieden doen je wegdromen met hun kerstversieringen, feestartikelen, lokale producten en handwerk die worden aangeboden in een dertigtal kleine houten chalets.

Ook op het programma: een schaatsbaan waar jong en oud zich kan uitleven, muzikaal entertainment, straattheater, ritten met paard en koets en uiteraard een bezoek van de Kerstman in hoogst eigen persoon.

Voor het gebouw van de handelsrechtbank vind je een kinderdorp waar je terecht kan voor kerstverhalen, creatieve workshops, een schilderatelier en een grimestand… Alles waar kinderen blij van worden! Wandel tussen twee zoete lekkernijen door naar de Porte Guillaume le Conquérant aan het einde van de kasseistraten langs de stadswallen: het is even klimmen (in de frisse lucht en met een onbelemmerd uitzicht op de baai), maar op de terugweg kan je je belonen met een warme chocolademelk!

Van 9 tot 17 december 2023

De kerstmarkt van Calais: kerst aan boord van een gigantische draak!

In Calais vind je een echte ambachtelijke kerstmarkt op het plein van het prachtige theater in barokstijl. Er worden peperkoek en gepofte kastanjes verkocht, kerstversieringen en handgemaakte voorwerpen van getalenteerde kunstenaars. Bijna 40 chalets en ambachtslieden staan klaar om je te verwennen en te adviseren bij je laatste kerstaankopen, zodat je het ideale cadeau vindt voor familie en vrienden. Een draaimolen, een snoepkraam en… de chalet van de Kerstman maken de festiviteiten compleet.

Niet de missen: de Compagnie du Dragon eindigt haar seizoen in het teken van de eindejaarsfeesten!  

De Draak van Calais voert je mee door de gezellige wintersfeer en brengt je helemaal in feeststemming. Een ritje op de draak, een heerlijke winterkaart in de restaurants, animatie voor het hele gezin in de winkels, en als orgelpunt een grote nocturne!

Wandel over het plein van de Cité du Dragon en laat je er meeslepen door de bedwelmende geur van gepofte kastanjes. Het is er heerlijk ronddolen en genieten met het gezin. Ga van animatie naar animatie, woon avondconcerten bij en bezwijk voor onze huisgemaakte wafels… De draak van Calais biedt tot ‘s avonds laat zijn traditionele vluchten aan, om het rustgevende winterlandschap op het strand van Calais ook ‘s nacht eens te beleven!

Van 24 november 2023 tot 7 januari 2024

De kerstmarkt van Le Touquet: een feeëriek kerstdorp aan het strand

Aan de Opaalkust kan je op 24 november terecht tegenover het Casino Barrière van Le Touquet voor de start van “Si Le Touquet m’était conté”: meer dan een maand vol betovering, kerstlichtjes en talrijke animaties in het hele Four Seasons-resort. Tijdens het openingsweekend staat het ontsteken van de lichtjes, een vieruurtje in het Palais des Congrès en een vuurwerk op het programma.

De tweedaagse overdekte kerstmarkt gaat door in de markthallen op 9 en 10 december 2023. Dit is de gelegenheid om wat voorraad in te slaan voor de bereiding van je kerstmenu. De stad organiseert ook de “Week-ends en or”, met onweerstaanbare aanbiedingen in de winkels. Je bent gewaarschuwd!

De grote kerstparade op zaterdag 15 december 2023, gevolgd door het kerstdorp en de kerstmarkt van 23 december tot 7 januari 2024. Op het programma staan chalets, een ijsbaan, een rodelbaan en een opblaasbare kerstbal, een schattenjacht bij de winkeliers van Touquet en muzikale animatie in het stadscentrum.

Van 2 december 2023 tot 7 januari 2024

Chantilly: een paardrijspektakel voor kerst

Heel het domein van Chantilly viert kerst! Dit is de gelegenheid om het kasteel van de Prinsen van Condé, de Grandes Écuries en het door Le Nôtre aangelegde park, in een nieuw licht te ontdekken in een feestelijke aankleding en dito programma.

Het Château de Chantilly lijkt wel een zwaan op het water en is in de kerstperiode nog prachtiger dan anders! De site zal jong en oud betoveren en in de kerstsfeer brengen: magische kerstlichtjes, majestueuze dennenbomen, … En onder de geplande activiteiten vinden we speciale kerstbezoeken aan het domein, gastronomische chalets, een collectie kerststallen in de kapel en er worden zelfs prinsen- en prinsessenkostuums verhuurd!

Ook ter plaatse, onder de koepel van de Grandes Écuries, bieden de ruiters van de ‘Compagnie équestre des Grandes Écuries du Domaine de Chantilly’ een nieuw kerstverhaal aan, gecreëerd en geregisseerd door Virginie Bienaimé: Désirée.

Vergeet niet van 10 tot 12 december langs de Place Omer Vallon te gaan om er de kerstmarkt van Chantilly te ontdekken.

Van 9-10 december, 16-17 en 22-23 december 2023

De kerstmarkt van Laon: kerstvoorbereidingen ‘op niveau’

De middeleeuwse stad Laon, gelegen boven op de gekroonde berg, wordt omgetoverd tot een kerstdorp. Je vindt er houten chalets, kerstbomen, diverse activiteiten en creatieve workshops voor kinderen. Ga er op de foto met de Kerstman (gratis activiteit), doe een ritje op de draaimolen op het plein van de kathedraal, of geniet van de rodelbaan of schaatsbaan op het plein van het stadhuis van 9-10 december, 16-17 en 22-23 december 2023, van 14.00 tot 20.00 uur.

Om de kerstmarkt te bereiken, neem je ’s avonds de mooi verlichte Rue Châtelaine. De kleurrijke paraplu’s die er in de zomer hangen, zijn er vervangen door prachtig witte, glinsterende lampionnen. Zo ben je al helemaal in feeststemming wanneer je de kerstmarkt bereikt.

Sluiten