Cassel _ Musée de Flandre _ Salle Tattegrain © Musée de Flandre - Adrien FrançoisCassel _ Musée de Flandre _ Salle Tattegrain © Musée de Flandre - Adrien François
©Cassel, Musée de Flandre, Salle Tattegrain |Musée de Flandre - Adrien François

7 culturele ervaringen voor het gezin

Uw kinderen zijn leergierig. Ze verwonderen zich over alles en hebben een “Natural Genius”. Profiteer dus van Dolto’s lieve woorden en maak uw wens waar, om samen met hen deze 7 culturele avonturen te beleven. Beleef de momenten van enthousiasme die u medeplichtig maken om het gevoel van geluk en samenzijn te versterken.

Beleven

01. De initiatie in de kunst gebeurt via het geheugenspel

Al spelend leren

Weet je, je kleine engeltjes hebben een geheugen als een olifant! Hoe meer er wordt geëist, hoe sneller, efficiënter, preciezer en geconcentreerder ze zijn. Aarzel dus niet, het museum biedt u een heleboel spelletjes aan waar kunstwerken worden ontcijferd en… ze verrijken hun woordenschat! Ja, je kleine genieën zijn ultra-performant, vooral op het vlak van het geheugen, om leeftijdsgenoten te identificeren in een kaartspel. Gezellige, knusse en comfortabele ruimtes zijn gewijd aan je ouders of grootouders. Pas op! Je riskeert te worden ingehaald. Wil u lachsalvo’s horen, dan gaat u naar het Sandelin-museum in Saint-Omer, Louvre-Lens in het Paleis voor Schone Kunsten in Rijsel en het Picardisch Museum in Amiens…

Beleven

02. Kinderwerkplaats om de ogen te trainen

 

 

Elk kind is een kunstenaar!

Naar het museum gaan met je kleintjes is zoals het betreden van een koninklijk paleis. Ze zijn onder de indruk en tegelijk trots om op die manier groot te worden. Met een frisse blik weten ze een schilderij beter te ontcijferen dan wij. Ze ontdekken de kleuren en het licht… Dat maakt je gelukkig want ja, “er zit vreugde in de kunst”, zegt Marie Lavandier, directeur van het Louvre Lens Museum. Door hun natuurlijke nieuwsgierigheid voelen ze de positieve emoties aan als kleine geluksvibraties. Dat verandert je kijk op hen. Picasso vertelt ons: “Elk kind is een kunstenaar. Het probleem is een kunstenaar te blijven als je groot bent”. Musea hebben dit begrepen en weten ook dat kinderen tekenen, vóór ze spreken en schrijven. Dus nodig hen uit om te creëren in hun toegewijde werkplaats. Zelfs baby’s in de armen van papa, mama, opa of oma neergevleid op zachte, comfortabele kussens, hebben recht op “schatten die ontdekt worden”, op het geluid van kinderliedjes, melodietjes en zachte muziek. Het is iets om je samen over te verwonderen. Waarheen ? Het Forum des Sciences in Villeneuve d’Ascq, het Palais des Beaux-arts in Lille, het Louvre-Lens museum, de Clouterie Rivière in Creil, de MusVerre in Sars Poteries, het haven- en scheepvaartmuseum in Duinkerken, het Museum van Vlaanderen in Cassel en het Picardisch Museum in Amiens.

Beleven

03. Uw wetenschappers in een korte broek

Mini-wetenschapssteden in de Hauts-de-France

De wetenschap is fascinerend en tegelijkertijd weerzinwekkend, want vaak te academisch. Jong en oud gaan er niet noodzakelijk spontaan mee aan de slag, of het nu gaat om de astronomie, de aarde, het menselijk lichaam of het universum. We hebben enkele mini- wetenschapssteden in de Hauts de France gevonden die er een leuke ervaring van maken en tegelijk een unieke beleving voor het gezin.

Waar, wanneer, hoe en waarom? Uw kinderen hebben zijn knap in vragen stellen; ze vinden de antwoorden door middel van aantrekkelijke spelletjes en speelse routes, geschikt om hun chakra’s te openen en hun kritische zin te ontwikkelen. In het Historisch Mijnbouwcentrum in Lewarde, in het Palais des Sciences et de l’Univers in Cappelle-la-Grande, daarna in het Forum des Sciences Planetarium in Villeneuve d’Ascq en tenslotte in het Centre de la Mer, Nausicaa in Boulogne-sur-Mer.

 

Beleven

04. Musea introduceren rollenspellen

Eén en al inleving!

Rollenspellen trainen de neuronen en stimuleren de creativiteit en verbeelding. Ze hebben een positieve invloed op kinderen en volwassenen. Uw lieve kleintjes zijn uitstekende acteurs, spontaner dan uzelf. Ze aarzelen niet de plaats in te nemen van personages, zoals de onderwijzeres of de brandweerman… Ze zullen graag een spel spelen in het Historisch Mijncentrum in Lewarde, in de Manufacture des Flandres in Roubaix en in de Familistère Godin in Guise. Ze zullen met plezier de rol spelen van de mijnwerker, de textielarbeider of de kleine fabrieksarbeidster, om de activiteiten van weleer opnieuw tot leven te brengen.

Beleven

05. Cultuur in digitale modus

De totale museumervaring!

Net als u zijn uw kleintjes verslaafd aan het scherm en ultra geconnecteerd. Zelfs de baby wordt digitaal in bad gestopt. Uw ontluikende ontdekkingsreizigers komen met u binnen, uitgerust met digitale tablets in het MUDO in Beauvais, het Piscine de Roubaix of het Palais des Beaux-Arts in Lille. Ze zullen zich volledig onderdompelen in de collecties schilderijen, beeldhouwwerken… Een gratis interactief bezoek waar ieder op zijn eigen tempo alle sleutelwerken van deze magische plaatsen decodeert, door middel van spelletjes, spanning, puzzels, quizzen… U kunt ook op uw smartphone verschillende kinderrondleidingen downloaden waarmee u de schilderijen kunt ontleden tot u de hoofdmotieven eruit haalt. Een methode om gemakkelijk de specificiteit van elke tentoongestelde kunstenaar te ontdekken. In de toekomst zullen de jonge wetenschappers heel zeker in staat zijn ze allemaal te herkennen.

Beleven

06. Enigma's en mysteries: detectives leiden het onderzoek in het museum

Mysteries en kauwgomballen

Volle aandacht voor verhalen. De ondeugende oogjes van de kinderen gaan open bij mysterieuze verhalen. Enigma’s en uitdagende onderzoeken doen een beroep op hun vindingrijkheid en hun gevoel voor deductie, nuttig voor hun gezonde ontwikkeling en leren. Diep nadenken met je ouders in volle pret! Uitstekend om jezelf beter te begrijpen en de samenhorigheid van je kleine gezin te versterken. Met mama en papa in het Château de Chantilly, op het Wetenschapsforum in Villeneuve d’Ascq en in het Matisse Museum van het Cateau-Cambrésis, zullen uw kleine detectives aanwijzingen moeten vinden om de problemen of mysteries op te lossen die zich op deze plaatsen situeerden. Wie van jullie zal het slimst zijn? Mysteries en kauwgomballen!

Beleven

07. Het ontsnappingsspel in het museum

Levensgroot ontsnappingsspel

Tieners zijn er dol op! Families stormen erop af! Dit levensgrote ontsnappingsspel is vooral een collectief verhaal en genereert een aanstekelijk enthousiasme. Iedereen gebruikt zijn logica, snelheid en sensitiviteit in een theatrale en vrolijke sfeer om een personage, een raadsel of een mysterie in groep te ontmaskeren, op het waanzinnige ritme van het tikkende tikkertje. Een buitenkansje voor musea en culturele centra die, door deze spelvorm, proberen de kunstcultuur te desacraliseren en minder intimiderend te maken. Avontuur wordt vermaak tijdens de ontdekking van de meesterwerken. Ze activeren bovendien positieve, gedeelde herinneringen. Dat allemaal in Saint-Omer in het Henri Dupuis Museum, in het Gallé Juillet Museum in Creil, in Valenciennes in het Museum voor Schone Kunsten en in Cassel in het Museum de Flandre.

Sluiten