Noordfrankrijk_Arras_Grand Place © Hauts-de-France Tourisme_Benoît GuilleuxNoordfrankrijk, Arras, Grand Place, détails des façades © Hauts-de-France Tourisme_Benoît Guilleux
©Noordfrankrijk, Arras, Grand Place, détails des façades|Hauts-de-France Tourisme - Benoît Guileux

Arras, een vakantie die cultuur rijmt met avontuur

Op ongeveer 50 minuten van de Belgisch-Franse grens

 

Arras is een karaktervolle stad, met haar typisch Vlaamse architectuur en kleurrijke gevels. Deze parel uit het Noorden, die bekend staat om haar twee prachtige barokke pleinen en de vele monumenten die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan, zal je zeker bekoren. Ga voor avontuur en ontdekking en kom met je gezin genieten op een steenworp van huis !

Hier zijn 6 aanbevelingen om de omgeving van Arras optimaal te verkennen met uw kinderen

 

Activiteit 1

Hou je vast aan de takken van de bomen

Zijn jullie en de kinderen op zoek naar sensatie? Kom dan snel het bos ontdekken op een andere manier en geniet van het boomklimpark Cit-Loisirs, midden in de citadel van Arras. Klim in bomen, spring van uitkijkpost naar uitkijkpost en geniet van de 180 klimelementen op een parcours van meer dan 2.650 meter, boordenvol openluchtplezier! Er wordt ook gedacht aan de allerkleinsten of aan wie minder avontuurlijk is! Met 11 parcours van verschillende niveaus voor klein en groot, vindt ieder zijn gading. Dit klimpark organiseert ook vaak nocturnes. Dus met een beetje geluk krijg je zelfs de kans om in de bomen te klimmen in het donker. Ga op avontuur en scheer over de slotgracht en de wallen langs de gigantische tokkelbaan van 210 meter lang!

Activiteit 2

Met je hoofd in de wolken op het belfort van arras

Het belfort van Arras, in 2015 door de Fransen verkozen tot hun favoriete monument, biedt een adembenemend uitzicht over de stad en omgeving. Dit neogotische monument, met boven op zijn toren een kroon met een leeuw als eerbetoon aan Keizer Karel, staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het panorama moet je echter verdienen: het eerste stuk kan met de lift maar de resterende 40 treden moet je zelf beklimmen voor je toegang krijgt tot het prachtige uitzicht dat je op meer dan 75 meter hoogte te wachten staat. Bewonder de befaamde Place des Héros met zijn 155 Vlaamse barokgevels en het vredige platteland dat de stad omringt. Je kan zelfs
op de eerste rij genieten wanneer de beiaard met zijn 40 klokken speelt.

Activiteit 3

In het hart van de kunstgeschiedenis

De nieuwsgierigheid van de bezoekers wekken, ongeacht hun leeftijd, dat is het hoofddoel van een museum. Het museum Louvre-Lens, op slechts 20 minuten rijden van Arras, slaagt daar perfect in. Zodra je door de deuren van deze cultuurtempel loopt, sta je versteld!

Begin je bezoek met de atypische ‘Galerie du Temps’ en laat je in één keer doordringen van 3.000 m² en 5.000 jaar kunstgeschiedenis. Hier staan groot en klein van te kijken! Doorkruis de eeuwen, de landen en beschavingen in een werkelijk uniek decor. Je hoeft helemaal geen expert of kunstkenner te zijn om met plezier door de honderden werken te dwalen. Laat je door je kinderen meevoeren in hun ontdekkingstocht en analyseer samen de werken die jullie het meest inspireren.

Activiteit 4

In volle vaart naar het park van Olhain

Zijn je kinderen dol op wilde avonturen? Ga dan naar het park van het kasteel van Olhain en zijn 4-seizoensrodelbaan op slechts 30 minuten van Arras. Hier geniet je van een adrenalinerush en worden je kinderen helemaal happy. Houd je goed vast voor meer dan 1.000 meter piste, waarvan 650 meter adembenemende afdaling. Plezier voor heel het gezin (vanaf 3 jaar).

Hier kom je naartoe voor de fun maar ook om met volle teugen te genieten van de zuivere lucht van dit immens grote bos. Neem een picknick mee en zet je op het versgemaaid gras van het park om te genieten van wat welverdiende rust.

Zin om nog langer te genieten van dit verbindend moment met de natuur, dan kan je overnachten in de toppen van de bomen in echte hangende cocons. Nadat je de nacht hebt doorgebracht in je warme nest op zes meter van de grond, kan je genieten van de natuur en van je ontbijt aan de ‘nesttafel’. Dit gebeurt uiteraard in alle veiligheid, dankzij een veiligheidsnet.

Activiteit 6

Het leven van een mijwerker tien meter onder de grond

Beleef een heel bijzondere ervaring in de mijn van het Centre Historique Minier in Lewarde en ontdek het leven van een mijnwerker in de ondergrondse mijngangen. Op slechts 40 minuten van Arras ontdek je in het grootste mijnbouwmuseum van Frankrijk de geschiedenis van de mijnbouw, die meer dan drie eeuwen heeft bijgedragen aan de economische ontwikkeling van Frankrijk. Hier leer je over zelfopoffering, uithoudingsvermogen en solidariteit: waarden die een inspiratie zijn voor je kinderen.

In de museumzalen beland je in de wereld van de mijnen, zoals het was aan het begin van de vorige eeuw. Het is een leuk bezoek, dankzij de vele collectievoorwerpen en videoprojecties langsheen het bezoekerstraject. Dit begint bij de ‘hangkamer’ (waar de mijnwerkers vroeger hun kleren ophingen), gevolgd door de lampenkamer, de industriële gebouwen… maar het hoogtepunt is de afdaling met de lift in de nagebouwde mijngangen. Laat je meevoeren op een, bij momenten emotionele, reis naar de 19e eeuw, een boeiend industrieel en menselijk avontuur!

Trek? Probeer de Coeurs d’Arras

Zin in iets lekkers? Laat je kinderen zeker de bekende harten van Arras proeven, een specialiteit van de stad die in drie vormen verkrijgbaar is: als kaas, als chocolade en als koekje. Voor ieder wat wils dus! Wat de kaas betreft, raden we La Prairie aan, vlak bij het stadhuis. Meer zin in iets zoets? Afspraak op de Place des Héros bij Trogneux of Thibaut

Download de Gezinsspecial gids

Wil je meer weten over gezinsvriendelijke activiteiten in Hauts-de-France?

Ontdek 7 leuke bestemmingen (Amiens, Boulogne-sur-Mer, Chantilly, Laon, Le Crotoy, Lille en Saint-Omer) en hun omgeving in onze “Gezinsspecial”.

Onze tips, praktische informatie en ideeën in één gids om je volgende reis met je gezin te organiseren. Onvergetelijke herinneringen creëren in onze regio !

Door dit formulier in te vullen, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonlijke gegevens worden opgeslagen en bewerkt kunnen worden door “Hauts-de-France Toerisme” om mij de bovengenoemde gids toe te sturen. Het e-mailadres dat in het formulier wordt verzameld, wordt alleen gebruikt voor het versturen van eventuele klanten survey. Door het vakje “Ik wil me abonneren op de nieuwsbrief van Hauts-de-France Toerisme” aan te vinken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonlijke gegevens worden opgeslagen en bewerkt kunnen worden door Hauts-de-France Toerisme om mij nieuwsbrieven toe te sturen. Voor meer informatie over de verwerking en het gebruik van gegevens, raadpleeg ons privacy beleid.

Sluiten