Noordfrankrijk_Laon_Cathédrale © Hauts-de-France Tourisme _ Anne-Sophie FlamentNoordfrankrijk_Laon_Cathédrale
©Noordfrankrijk, Laon, Cathédrale|Hauts-de-France Tourisme - Anne-Sophie Flament

Laon, een idyllisch verblijf in een middeleeuwse stad

Op ongeveer 90 minuten van de Belgisch-Franse grens

 

Ga op schattenjacht in Laon, een versterkte stad met zes eeuwen geschiedenis en ontdek al haar geheimen! Het is ook het vertrekpunt van de Voie Verte d’Ailette, dus stap op je fiets en trap tot aan het prachtige meer. Een verblijf boordenvol ontdekkingen in het groene platteland van de regio Aisne.

 

Hier zijn 4 aanbevelingen om de omgeving van Amiens optimaal te verkennen met uw kinderen

Activiteit 1

Een tocht op de bekroonde berg

Laon is een stad vol verrassingen! In deze versterkte stad opgetrokken rond haar kathedraal op een hoogte van 180 meter, kan je heerlijk door de kasseistraatjes flaneren. Om de top te bereiken, moet je wel flink klimmen! Gebruik daarom de ‘grimpettes’, de typische trappen van de stad, om de top van de heuvel te bereiken. Eens ter plaatse word je meteen ondergedompeld in de eeuwenoude geschiedenis van deze middeleeuwse stad omringd door 7 kilometer stadsmuren. Met 80 gebouwen geklasseerd als historisch monument kan je je blijven verbazen over alles wat je hier ontdekt. Deze stad wordt ook wel ‘la Montagne Couronnée’ of de bekroonde berg genoemd. Een bijnaam die de stad dankt aan haar vestingmuren, maar ook aan de Notre-Dame kathedraal, het mooiste juweel in deze kroon, die je al van kilometers ver ziet staan.  Deze gotische kathedraal met 5 torens en van uitzonderlijke architecturale kwaliteit geeft Laon haar herkenbare silhouet. Van de klokkentorens wordt zelfs gezegd dat het de meest perfecte ter wereld zijn. En plots verschijnt er een verrassend groen gebied midden in de stad. Laon heeft gek genoeg een bosrijke binnenstad en is omgeven door moerassen en vijvers. De Cuve Saint Vincent is een onverwachte natuurplek midden in de stedelijke omgeving. Deze grote, idyllische plek biedt je een uniek uitzicht op de stad en haar kathedraal.

Het tweede deel van je bezoek vindt ondergronds plaats. De ondergrond van Laon zit immers vol met ondergrondse gangen, groeven en putten. Het behoud van dit bijzondere erfgoed is een echte uitdaging voor de stad. Deze ondergrondse gangen kan je bezoeken en tonen je Laon vanuit een ongebruikelijke hoek, die je kinderen vast en zeker boeiend zullen vinden.

Activiteit 2

En ontspannende tocht met de tweewieler

Zet je helm op, stap op je fiets en maak je klaar voor de 18 kilometer van de groene fietsroute ‘Voie Verte de l’Ailette’. Dit fietspad is voor iedereen toegankelijk en is de ideale plek voor een ritje met het gezin in het hart van de Ailette-vallei. Ontdek met de haren in de wind, op je eigen tempo de vele bezienswaardigheden langs de route. Deze route dwars door de Ailette-vallei voert je door bossen, weilanden en waterrijke gebieden en toont je het regionale erfgoed. Stop onderweg bij een van de twee observatieposten langs het meer van Ailette, waar je grote aalscholvers, zwaluwen, sternen en nog veel meer kan observeren. Je kinderen zullen je gemakkelijk kunnen volgen op dit pad waar, om het milieu te beschermen, gemotoriseerde voertuigen verboden zijn.

Wat is er leuker dan een schattenjacht om je kinderen te motiveren om op hun fiets te kruipen? Reis door de geschiedenis van het departement Aisne in het gezelschap van Louison en zijn grappige metgezellen. Help onze heldin, een briljante maar onhandige uitvindster, om haar tijdmachine terug te vinden via verschillende begeleide parcours. Niets is makkelijker: download gewoon de app en los onderweg alle raadsels op die je te wachten staan.

Helm op het hoofd, smartphone op het stuur? Hier komt het avontuur!

Activiteit 3

Bij Center Parcs doet ieder wat wils

Zin in waterpret? Er wachten je heel wat wateractiviteiten bij het Center Parcs van Domaine du lac d’Ailette. Het ligt aan de oever van een prachtig meer van 140 hectare, en zodra je het park betreedt, weet je niet waar eerst kijken. Watersport, buitenactiviteiten, relaxatie… alles is voorzien zodat elk gezinslid de tijd van zijn leven beleeft. Trotseer de stroming in het golfslagbad van Aqua Mundo, het tropisch binnenzwembad. Geniet er van de 13 glijbanen aangepast aan elke leeftijd, de watervallen of de bubbelbaden voor een ontspannend moment. Ter plaatse vind je ook tal van sportieve activiteiten, zoals Segway, waterfietsen, boogschieten, bodyboarden of paintball. Voor relaxerende activiteiten biedt het park verder ook massages, een hamam en sauna aan. Dankzij de vele speeltuinen en het fijn zandstrand zullen je kinderen zich bovendien niet snel vervelen!

Wil je je verblijf verlengen om nog een extra dag van het park te genieten? Wat is er beter dan een nacht in een van de cottages in Canadese stijl in het havendorp van het domein? De cottages zijn gericht op de natuur, met een terras met zicht op een prachtige tuin of rechtstreeks op het meer. Er is ook op het park zelf een waaier van restaurants. Mooie avondjes met je gezin zijn dus verzekerd!

Mmm, chocoladen merels…

De chocoladen ‘merlettes’ van Laon zijn chocolaatjes in de vorm van grappige merels met een fleur-de-lis op de zijkant. Ze worden ambachtelijk bereid met niets dan lokale producten. Deze trots van de stad is gevuld met een ganache van pure chocolade, aardbeienpulp, rabarbersap en honing

Download de Gezinsspecial gids

Wil je meer weten over gezinsvriendelijke activiteiten in Hauts-de-France?

Ontdek 7 leuke bestemmingen (Amiens, Arras, Boulogne-sur-Mer, Chantilly, Le Crotoy, Lille en Saint-Omer) en hun omgeving in onze “Gezinsspecial”.

Onze tips, praktische informatie en ideeën in één gids om je volgende reis met je gezin te organiseren. Onvergetelijke herinneringen creëren in onze regio !

Door dit formulier in te vullen, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonlijke gegevens worden opgeslagen en bewerkt kunnen worden door “Hauts-de-France Toerisme” om mij de bovengenoemde gids toe te sturen. Het e-mailadres dat in het formulier wordt verzameld, wordt alleen gebruikt voor het versturen van eventuele klanten survey. Door het vakje “Ik wil me abonneren op de nieuwsbrief van Hauts-de-France Toerisme” aan te vinken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonlijke gegevens worden opgeslagen en bewerkt kunnen worden door Hauts-de-France Toerisme om mij nieuwsbrieven toe te sturen. Voor meer informatie over de verwerking en het gebruik van gegevens, raadpleeg ons privacy beleid.

Sluiten