Noordfrankrijk_Lille_Palais des Beaux-Arts_Famille prenant un selfie © Hauts-de-France Tourisme_Anne-Sophie FlamentNoordfrankrijk, Lille, famille prenant un selfie devant le Palais des Beaux-Arts
©Noordfrankrijk, Lille, Palais des Beaux-Arts|Hauts-de-France Tourisme - Anne-Sophie Flament

Lille, een dag in de stad tussen groen en cultuur

Op ongeveer 120 minuten van de Belgisch-Franse grens

 

Lille, ook gekend als Rijsel, is de hoofdstad van onze mooie regio. Deze multiculturele melting pot staat bekend om haar combinatie van traditie en moderniteit in zowel haar architectuur als haar manier van leven. Een ideale plek om de wereld te ontdekken en iets bij te leren, terwijl je plezier hebt met het hele gezin!

 

Hier zijn 5 aanbevelingen om de omgeving van Amiens optimaal te verkennen met uw kinderen

 

Activiteit 1

De citadel van Lille: een groen fort

Bereid een lekkere picknick en kom genieten van een zonnige dag in de long van de metropool: de citadel. Deze enorme groene ruimte midden in de stad wordt begrensd door de Deule, telt meer dan 110 hectare en biedt een waaier aan ervaringen, zodat iedereen zijn gading vindt. De door water omgeven bastions vormen een vijfpuntige ster waar verschillende ecosystemen zoals wetlands, bossen en weilanden naast elkaar bestaan. Fiets door het Bois de Boulogne en geniet met je kinderen, tussen de speeltuinen door, van de rust en de natuurlijke schoonheid van de omgeving. Maak met je kinderen een
kanotocht op de Deule of huur een elektrische boot om de citadel te bezichtigen. Eenmaal terug op het droge, ontmoet je de 400 dieren van de Citadel Zoo. Deze plek wakkert je bewustzijn aan omtrent de bescherming van de biodiversiteit en bedreigde soorten. Je kan zelfs deelnemen aan de voedertijd van bepaalde dieren en wat meer te weten komen over enkele van de 70 soorten in het park. Tot slot kunnen avontuurlijke (maar ook de minder avontuurlijke) kinderen genieten van een moment in het pretpark Cita-Parc, of in de bomen klimmen met het boomklimparcours van Accro-Lille.

Een middag vol plezier en ontdekking tussen land, bomen en water.

Activiteit 2

Klimmen naar de top van de klokkentoren

Het beste uitzicht van de stad? Daar moet je iets voor over hebben! Het belfort van het stadhuis opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst en meer dan 104 meter hoog, is het hoogste burgerlijk belfort van Europa. Veertien verdiepingen van beton, steen en rode baksteen moeten worden beklommen (geen paniek, er is een lift) om de belvedère te bereiken, vanwaar je kan genieten van een adembenemend uitzicht over Lille en omgeving. Ga met je gezin op ‘hoog bezoek’ en geniet van deze ontdekking van de stad vanuit de lucht.

Activiteit 3

Plezier in Mosaïc Park

Op tien minuten rijden van het centrum van Lille vind je Parc Mosaïc of de ‘Jardins des cultures’. Het nodigt je gezin uit voor een reis doorheen 10 tuinen van elders. Deze tien groene parels zijn gericht op de wereld, wekken de zintuigen en vieren de diversiteit. Kinderen worden ongedompeld in al deze culturen en kunnen ze al spelend ontdekken. De tuinen volgen elkaar op en tonen de architectuur, de hedendaagse kunst, de aanplantingen, spelen en animatie eigen aan hun streek. Van Vlaanderen tot Zuid-Afrika, via Centraal-Europa en Zuidoost-Azië, deze speelse en poëtische wereldreis kan je afleggen in nog geen twee uur.

Je kan de tuinen zo verkennen of met behulp van een audiogids, die ook in het Nederlands beschikbaar is.

Activiteit 4

De niet te missen musea van Lille

Musea zijn ideale plekken om op ontdekking te gaan. Ze prikkelen de nieuwsgierigheid van kinderen en doen hun verlangen om te leren toenemen. Daarom hebben we een selectie gemaakt van musea in Lille en omgeving!

Eén ding is zeker: al deze musea gaan creatief aan de slag, zodat jij leuke momenten met je gezin kan delen!

Om te beginnen kan je met je kinderen de fauna en flora ontdekken in het natuurhistorisch museum van Lille. Deze plek, met zijn zeer bijzondere sfeer, bevat collecties die getuigen van de schoonheid, complexiteit en diversiteit van de levende wereld. Zoogdieren, exotische vogels, insecten, slangen, vissen, dieren uit de moerassen, de zee of van op het platteland… 400 miljoen jaar evolutie wordt overlopen, geïllustreerd en in beeld gebracht.

Op minder dan dertig minuten fietsen van Lille ligt het LaM met zijn immense collectie moderne kunst, hedendaagse kunst en art brut. Zonder zelfs nog maar een voet in het museum te zetten, kan je al genieten van de witte kantarchitectuur van het gebouw dat werd opgetrokken in de weelderige natuurlijke omgeving van het Parc du Héron. Laat je kinderen ronddolen tussen de vele beeldhouwwerken rond het meer en op een speelse manier genieten van de werken van Braque, Picasso, Modigliani, Miró en vele anderen…

Het verrassende Musée La Piscine in Roubaix is ook niet te missen. Het is gehuisvest in een voormalig zwembad (ja, echt, een zwembad) en brengt een uitgebreide collectie toegepaste en schone kunsten in een ware parel van de art deco. Je kinderen kunnen van kleedhokje naar kleedhokje lopen om de schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken te ontdekken die langs het zwembad zijn tentoongesteld, in de oranje-gele gloed van de prachtige glas-in-loodramen die een opkomende zon voorstellen

Zodra je door de deuren van het Palais des Beaux Arts van Lille loopt, sta je versteld van de immensiteit van dit gebouw uit het einde van de 19e eeuw en de twee gigantische gekleurde kroonluchters. Met zijn rijke kunstcollectie uit heel Europa – met schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken – kan je genieten van meesterwerken van Goya, Monet en Delacroix!

Een gastronomische pauze in Lille

Voor wie graag snoept, raden we in deze stad niet één maar twee zoete specialiteiten aan.

Allereerst de iconische en verfijnde delicatesse van Maison Méert: de Vlaamse wafel gevuld met vanille uit Madagaskar. Een echt feest voor je smaakzin.

Aux Merveilleux de Fredkan je genieten van delicate schuimgebakjes, gedoopt in chocoladen slagroom en bedekt met pure chocoladeschilfers. Een eenvoudig en overtuigend recept waar je kinderen dol op zullen zijn!

Twee zoetigheden die je een echte ‘Franse’ culinaire ervaring bezorgen.

Download de Gezinsspecial gids

Wil je meer weten over gezinsvriendelijke activiteiten in Hauts-de-France?

Ontdek 7 leuke bestemmingen (Amiens, Arras, Boulogne-sur-Mer, Chantilly, Laon, Le Crotoy en Saint-Omer) en hun omgeving in onze “Gezinsspecial”.

Onze tips, praktische informatie en ideeën in één gids om je volgende reis met je gezin te organiseren. Onvergetelijke herinneringen creëren in onze regio !

Door dit formulier in te vullen, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonlijke gegevens worden opgeslagen en bewerkt kunnen worden door “Hauts-de-France Toerisme” om mij de bovengenoemde gids toe te sturen. Het e-mailadres dat in het formulier wordt verzameld, wordt alleen gebruikt voor het versturen van eventuele klanten survey. Door het vakje “Ik wil me abonneren op de nieuwsbrief van Hauts-de-France Toerisme” aan te vinken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonlijke gegevens worden opgeslagen en bewerkt kunnen worden door Hauts-de-France Toerisme om mij nieuwsbrieven toe te sturen. Voor meer informatie over de verwerking en het gebruik van gegevens, raadpleeg ons privacy beleid.

Sluiten