Noordfrankrijk,_Saint-Omer_Promenade en barque sur le marais audomarois © Hauts-de-France Tourisme_Vincent ColinNoordfrankrijk, Saint-Omer, promenade en famille en barque sur le marais audomarois
©Noordfrankrijk, Saint-Omer, promenade en famille en barque sur le marais audomarois |Hauts-de-France Tourisme - Vincent Colin

Saint-Omer, puur natuur

Op ongeveer 75 minuten van de Belgisch-Franse grens

 

De natuur heeft haar rechten in Saint-Omer herwonnen. Het moerasland geeft leven aan een weelderige natuur die een uitzonderlijke fauna herbergt. Kom deze prachtige stad ontdekken, te voet, per fiets of per boot. Het is de ideale plek om met je gezin weer in contact te komen met de natuur.

 

Hier zijn 6 aanbevelingen om de omgeving van Amiens optimaal te verkennen met uw kinderen

 

Activiteit 1

Het moerasgebied van Audomarois

De moerassen van Audomarois, die in de middeleeuwen door de mens zijn gevormd, bestaan uit velden en tuinderijen omgeven door kanalen, kleine eilandjes met charmante huisjes en grote vijvers met een uitzonderlijke flora en fauna waar de natuur haar vrije loop kan gaan. Hier worden
al bijna 1.000 jaar groenten verbouwd! Andijvie, wortelen, prei, artisjokken… Tegenwoordig worden op het moeras ongeveer vijftig verschillende groenten verbouwd, waaronder de zomerbloemkool, waar de streek beroemd om is. Al deze producten kan je rechtstreeks bij de producent kopen of natuurlijk op de markten. Je ontdekt een duizend jaar oude knowhow en het zorgt er misschien wel voor dat je kids meer groenten gaan eten!

Ga met je kinderen te voet, met de fiets of per boot op zoek naar meer dan 200 vogelsoorten, 13 soorten vleermuizen, 29 vissoorten en bijna 400 plantensoorten in dit natuurgebied. Onder begeleiding van een gids aan boord van een bacôve, de traditionele platboot, of in een roeibootje kan je slalommen tussen de witte en gele waterlelies in dit semi-aquatische labyrint van 3.726 hectare, waar mens en natuur samenleven.

Activiteit 2

Weljom bij 'La Maison du Marais'

Je kinderen zullen zich niet snel vervelen in La Maison du Marais! Dit museum biedt bezoekers een originele ervaring waardoor je meer te weten komt over het moeras en zijn rijkdommen aan de hand van verschillende tijdelijke en permanente tentoonstellingen. Langs een levend en in scène gezet parcours, kom je meer te weten over de tradities, beroepen, flora en fauna van het moeras en de mannen en vrouwen die deze natuurlijke schat in stand houden. De rondleiding wordt ook in het Nederlands gegeven.

Neem de tijd om te genieten van een lekkere maaltijd langs de waterkant, aangeboden door het huis en met lokale producten. Nog beter… Wat zou je denken van een maaltijd op het water? Tijdens een uniek en ongewoon uitstapje aan boord van een bacôve ontdek je met de hulp van een gids het wilde, gecultiveerde maar ook het bewoonde deel van het moeras. Dit bezoek eindigt met een maaltijd met lokale specialiteiten midden in de natuur, zonder de boot te verlaten!

Activiteit 3

Een avontuur voor het hele gezin in dennlys park

Heeft je clan behoefte aan actie te midden van een groene omgeving? Ga dan naar Dennlys Parc, een familiepretpark met voor elk wat wils, zodat iedereen zich kan vermaken. Met een dertigtal attracties en draaimolens langs de oevers van de Leie, sommige sensationeel en andere rustiger, is er voor elk gezinslid wel iets om van te genieten.

Voor de moedigsten zijn er 3 achtbanen in het park, waaronder de beroemde Nitro, een dubbele achtbaan met een totale afstand van 480 meter en gondels met 4 zitplaatsen.

Ideaal op zonnige dagen is de Azteca, een gigantische waterglijbaan van meer dan 800 meter lang, naast nog twee andere, verfrissende waterattracties.

Alles wordt in het werk gesteld om jou en je gezin een buitengewoon avontuur te bezorgen!

Activiteit 4

La Coupole: met je hoofd tussen de sterrren maar je voeten stevig in de geschiedenis

Ga op een buitengewonereis naar het hart van de geschiedenis en de wetenschap van het heelal!

Een van de meest indrukwekkende historische monumenten van de Tweede Wereldoorlog vind je in de Hauts-de-France. De atypische bunker La Coupole, van 55.000 ton beton en met een diameter van 72 meter, dook tussen 1943 en 1944 op in de bossen van Wizernes. Deze voormalige geheime basis van de Duitse regering is een museum geworden dat bezoekers uitnodigt om de grote momenten van de Tweede Wereldoorlog via beelden te herbeleven. Deze ondergrondse stad met honderden meters galerijen was bestemd voor de productie van Hitlers geheime wapen, de V2-raketten, de voorloper van de moderne raket waarmee hij de oorlog wilde beëindigen. Je bezoek begint met de ontdekking van een lange tunnel in een oorverdovende stilte die indruk zal maken op je kinderen en hen sprakeloos zal achterlaten. Deze brengt je naar het hart van het Centre d’Histoire, waar je kan kiezen uit verschillende rondleidingen.

Omdat we met raketten erg dicht bij het thema van de verovering van de ruimte komen, leek het niet meer dan logisch om in dit gebouw ook een ongelooflijk planetarium te bouwen. Ontdek het heelal via unieke technologie in een meeslepende 360°-ervaring en leer de wereld om ons heen beter te begrijpen. Comfortabel gezeten in je leunstoel, met je hoofd in de sterren, begin je aan een adembenemende ruimtereis van een uur om het heelal te ontdekken. De verschillende sterrenhemelshows zijn uiteraard in het Nederlands beschikbaar.

Op deze plek beleef je een unieke uitstap boordenvol geschiedenis en wetenschap, waarvan je heel wat opsteekt. Het wordt een onvergetelijke ervaring voor het hele gezin!

Activiteit 5

De vlaamse cultuur door de eeuwen heen

Bezoek op de Kasselberg, op 30 minuten rijden van Saint-Omer, het Musée Départemental de Flandre. Het is gevestigd in het Hôtel de la Noble Cour en is het enige museum gewijd aan Vlaamse kunst in Europa. Het wil de diversiteit en rijkdom van de Vlaamse kunst van de 15e eeuw tot vandaag tonen. Kunnen je kinderen de verschillende bizarre wezens, leeuwenkoppen en grimassen herkennen op de enorme gevels van dit renaissancegebouw?

Eenmaal binnen vind je verschillende themazalen (‘Tussen aarde en hemel’, ‘Maat en overdaad’, ‘Praal en spot’, …). Bekijk in een intieme en warme sfeer de
zeer uiteenlopende collectie van ongeveer 6.000 stukken, die de diversiteit van de Vlaamse cultuur aantonen. De collectie omvat tekeningen, prenten, schilderijen en beeldhouwwerken die een bewijs zijn van de extreme inventiviteit van de Vlaamse kunstenaars. Vergeet geen bezoekje te brengen aan de tuinen aan de achterkant van het gebouw, waar je ook kan genieten van het adembenemende uitzicht op de Vlaamse vlakte.

Meng je onder de lokale bevolking

Wil je je als een echte noorderling voelen en je mengen onder de plaatselijke bevolking, dan zijn de terrassen van de Grand’Place van Saint-Omer de ideale plek. Deze dynamische en uiteenlopende trekpleisters zijn het ontmoetingspunt voor de lokale bevolking, ongeacht het moment van de dag. Of het nu is voor een lunch, een koffietje of een vieruurtje, je beleeft een heerlijk moment met je gezin en de locals!

Download de Gezinsspecial gids

Wil je meer weten over gezinsvriendelijke activiteiten in Hauts-de-France?

Ontdek 7 leuke bestemmingen (Amiens, Arras, Boulogne-sur-Mer, Chantilly, Laon, Le Crotoy en Lille) en hun omgeving in onze “Gezinsspecial”.

Onze tips, praktische informatie en ideeën in één gids om je volgende reis met je gezin te organiseren. Onvergetelijke herinneringen creëren in onze regio !

Door dit formulier in te vullen, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonlijke gegevens worden opgeslagen en bewerkt kunnen worden door “Hauts-de-France Toerisme” om mij de bovengenoemde gids toe te sturen. Het e-mailadres dat in het formulier wordt verzameld, wordt alleen gebruikt voor het versturen van eventuele klanten survey. Door het vakje “Ik wil me abonneren op de nieuwsbrief van Hauts-de-France Toerisme” aan te vinken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonlijke gegevens worden opgeslagen en bewerkt kunnen worden door Hauts-de-France Toerisme om mij nieuwsbrieven toe te sturen. Voor meer informatie over de verwerking en het gebruik van gegevens, raadpleeg ons privacy beleid.

Sluiten