Domaine De Coelacanthe © Crt Hauts de France_Vincent ColinDomaine De Coelacanthe © Crt Hauts de France_Vincent Colin
©Domaine de Coelacanthe |CRT Hauts de France - Vincent Colin

Zoetwatervissen: herbronnen met het hele gezin

Tijdens de lockdowns hebben we zo van Moeder Natuur genoten dat we ons vandaag des te meer bewust zijn van de voordelen die ze biedt en van de noodzaak haar te beschermen. Eropuit trekken in de ongerepte natuur bleek essentieel voor ons welzijn. Wandelen, fietsen, parken, tuinen, … Het is echt genieten! Om het plezier wat af te wisselen, kan je ook eens gaan zoetwatervissen met je kinderen: het gaat uiteraard om ‘no kill’ vissen, vangen en terugzetten dus. Een zachte, sportieve en ethische activiteit, die alle generaties samenbrengt in een landelijke omgeving waar stilte, geduld en doorzettingsvermogen worden aangeleerd en beloond. Leer ‘vertragen’ en observeer het water en de natuur eromheen. In symbiose met de omgeving overtreffen jong en oud elkaar en (her)ontdekt iedereen zichzelf. Op ons bewegwijzerd Famille Passion-parcours heb je je visvergunning nodig en respecteer je het reglement als je iets aan de haak wil slaan!

Domaine De Coelacanthe Vincent Colin (2) Crt Hauts De France Vincent ColinPeche en Hauts-de-France © Crt Hauts de France_Vincent Colin
©Peche en Hauts-de-France © Crt Hauts de France_Vincent Colin|CRT Hauts de France - Vincent Colin
Nord

01. Met het gezin op snoek vissen op het meer van Val Joly

Ervaren vissers zijn aangenaam verrast door de gezinnen die hun favoriete stek bezoeken: voor hen betekent leren vissen in de eerste plaats een manier om kennis en respect voor de natuur te delen. Waarden die absoluut moeten worden doorgegeven. De kinderen begrijpen snel hoe ze goed voor hun uitrusting moeten zorgen, dat ze de leefwereld van de vis moeten respecteren om dichterbij te kunnen komen en hem te observeren, en ze de rust van de ingewijde vissers om hen heen moeten respecteren door geen lawaai te maken.

Aan het meer van Val Joly in Avesnois, het grootste kunstmatige meer van de Hauts-de-France (180 ha!), hebben jong en oud alle ruimte om te genieten zonder elkaar voor de voeten te lopen. Op een beveiligd familieparcours, een doolhof van oevers omringd door bossen, kunnen je engeltjes rondrennen en zich uitleven terwijl ze leren vissen. Aan de hand van informatieborden ontdekken ze dat de natuurlijke cyclus van de vissoorten hier wordt bevorderd en dat er specifieke habitats voor hen worden gecreëerd. Ze leren ook iets bij over de paaigronden waar de vrouwtjes hun eieren leggen en beschermen. Heel trots vangen ze na enige uitleg hun eerste snoek, blij en opgelucht ook omdat ze weten dat dit een ‘no kill’ parcours is en dat de vis zo snel mogelijk moet worden teruggezet. Ontdek het plezier van vissen met je gezin: recreatief en educatief, en tegelijkertijd een wandeling in een prachtige groene omgeving met speelzones en picknickplaatsen. Om je kleine vissers voor te bereiden, heeft de Fédération du Nord zelfs speciaal voor hen informatie op hun website gezet onder Petits pêcheurs. Bovendien vind je er ook de gratis activiteiten van de visserijsector die in de zomer worden georganiseerd voor gezinnen en jongeren. Neem dus zeker eens een kijkje.

Pas-de-Calais

02. Vissen en ooievaars in Les Marais des Contes

 

 

Les Marais des Contes is een prachtige groene omgeving, verloren tussen weilanden, rietvelden en loofbossen in de vallei van de benedenloop van de Canche in de buurt van Hesdin. Het is een uitstekende omgeving om te leren vissen met het hele gezin. In dit beschermd natuurgebied van 63 hectare zijn drie bewegwijzerde educatieve routes van 1,5 tot 3 km uitgezet die je langs de ‘no-kill’ vijvers leiden. Hier wordt de natuurlijke voortplanting bevorderd, worden soorten gerehabiliteerd en de viscyclus gerespecteerd. Met hun bewonderende ogen wijd open wagen je kleintjes zich op de paden en vergapen ze zich aan de opmerkelijke soorten, zoals ooievaars die hun jongen beschermen, libellen, moerasrietzangers en natuurlijk snoeken, die ze vooral in helder water zien, maar ook palingen, witte of roze tweehuizige valeriaan, … Aan de waterkant maakt je kleuter zich eerst vertrouwd met zijn minihengel en het eerste wat hij aan de haak slaat is een voorn, de zogenaamde ‘witvis’. Tieners zullen eerder worden aangetrokken door de tanden van de snoek. Deze carnivoor wordt gevangen met lokaas: behendigheid, geduld en concentratie zijn een must. Er werd onlangs nog een nieuw ‘no-kill’ parcours ingehuldigd met de naam Passion. Het ligt langs de Aa-vallei aan het ‘Maison du Papier et Poudrerie’ van Esquerdes en kan ook met het hele gezin worden verkend. In dit gebied, dat geklasseerd is als kwetsbaar natuurgebied, is het visaanbod duurzaam en worden alle soorten gevist en beschermd.

Somme

03. Conty, een echte speeltuin voor vissers

Aan de samenvloeiing van de valleien van de Selle en de Evoissons ligt Conty, een mooi hoekje natuur met het label ‘Pôle d’excellence rural’ ten zuiden van Amiens. Het is er heerlijk toeven in de natuur en je kunt er vissen. Van alvenaar, voorn, brasem, zeelt tot een prachtige populatie vleesetende vissen, snoekbaars, baars, een speciale forellenvijver, twee karpervijvers, … Kortom, een indrukwekkende variëteit aan vissen die volgens de aangesloten leden ‘Les pêcheurs de Conty’ de reputatie van deze visplek maakt. Tussen de 6 vijvers zijn er verschillende visroutes die geschikt zijn voor iedereen, van expert tot beginner. Ook kinderen hebben er hun eigen ‘no kill’ parcours, het speciale parcours met de naam Famille Passion langs de vijver N°2 Vallée Boidin, waar zij en hun ouders zich vermaken met het vissen op kleine zoetwatervisjes door hun haken te laten bewegen. Na een paar keer proberen, hebben ze de techniek snel onder de knie! Ze hebben ook hun eigen speelterrein om de benen te strekken en zelfs de nabijgelegen Coulée Verte, de oude spoorlijn die ze te voet, met de fiets of zelfs te paard kunnen afleggen tot aan de vijvers. Een ideaal visparadijs, mooi, rustig en ongerept.

Aisne

04. Drie charmante sites in de Aisne om te gaan vissen met kinderen

En als je nu eens met je gezin ging vissen in de vijver van Semily, vlak bij de hooggelegen middeleeuwse stad Laon, waarvan de charmes door Victor Hugo werden geprezen in de brieven aan zijn vrouw Adèle? “Alles is mooi in Laon…” schreef hij. Dit is een geweldige manier om er even tussenuit te zijn in de stad, vooral omdat deze plek gemakkelijk toegankelijk, veilig en vooral ook prachtig is. Met de kinderen belooft het vissen bovendien interessant en afwisselend te worden: witvissen, vissen met een werpengel, ledger- en vliegvissen, … geschikt voor elk niveau!

Op een andere landelijke en ontspannende visplek, Le Canivet, in de Soissonnais bij Pommiers, kan je vissen op 3 meren, waarvan er 2 open zijn voor nachtvissen op karper en één voor dobbervissen. Maar geef voor je vissertjes in de dop de voorkeur aan het schaduwrijke plekje aan de veilige, zacht glooiende oevers om ze kennis te laten maken met deze leuke, rustgevende activiteit voor iedereen.

Wil je terug naar de natuur? Kies dan voor het 33 hectare grote en visrijke La Valtroye aan de oevers van de Oise bij La Fère, midden in het natuurgebied ‘Vallée de l’Oise de Hirson à Thourotte’, van ecologische belang voor fauna en flora. Aan de rand van de stad kan je er vissen op een ‘no kill’ parcours en met je kinderen een wandeling maken in dit biodivers gebied waar je zeker het een en ander zal bijleren.

Oise

05. ‘Als een vis in het water’ op het parcours van de Fréneuse-vijver

De Etang fédéral de la Fréneuse in Pimprez ligt genesteld tussen de meanders van de Vieille Oise in een gebied tussen Compiègne en Noyon dat door Natura 2000 werd geklasseerd tot natuurgebied. Het biedt je kinderen niet enkel de kans om enthousiaste vissers te worden, maar ook kleine wetenschappers van het aquatisch milieu. Ze krijgen er immers een goed doordachte initiatie tijdens het educatieve wandelparcours van 1 km. Het ondersteunend materiaal en een twaalftal speeltoestellen geïnstalleerd rond de vijver zorgen ervoor dat ze het water zelfstandig kunnen ontdekken en dat wordt erg op prijs gesteld!  Als ervaren ontdekkingsreizigers kunnen ze de lokale bewoners ontmoeten: kikkers, vogels, en natuurlijk vissen… Hier vissen we ‘no-kill’ met een min of meer lange hengel, voornamelijk op karper. Van mei tot juli worden zelfs op woensdagmiddag vislessen aangeboden voor kinderen. Voordat je met je gezin afzakt, kan je het activiteitenboekje downloaden op de website van de Fédération de l’Oise, zodat je kinderen kunnen leren over de waterkringloop, de zoetwaterfauna, de flora van het watermilieu, de visfamilies, de voedselketen, … Test samen je kennis, maak plezier, geniet van je wandeling en van een goede visvangst!

Sluiten