‘Een vredestuin biedt vandaag een rustpunt dat in schril contrast staat met de razernij van de oorlog indertijd’, vertelt Gilbert Fillinger, directeur van de vereniging Arts & Jardins Hauts-de-France. ‘Het is geen toeval dat dit idee hier ontsproten is. Onze regio heeft het immers zwaar te verduren gekregen tijdens die verwoestende vier jaar durende strijd. De mensen in onze onze streek weten hoe het is om telkens weer de rug te rechten en de moed op te brengen om nieuwe uitdagingen te trotseren.’
De tuinen, die telkens gelegen zijn nabij de voornaamste monumenten die aan de Eerste Wereldoorlog herinneren, zijn ontworpen door landschapsarchitecten, kunstenaars en architecten uit 15 landen die in oorlog waren. Daarmee wordt de omvang van dit internationale conflict nog eens onderstreept, maar tegelijk ook de kracht van broederschap en samenwerking. De groene havens nodigen uit om even te verpozen, stil te staan bij wat vrede inhoudt en daar de kracht uit te halen om vol vertrouwen de toekomst tegemoet te gaan.
De vredestuinen vervullen een behoefte om die wrede oorlogstijd in de herinnering te houden, maar dan op een positieve, constructieve manier. Met de Canadese saskatoon, de kornoeljes en de spierstruiken zijn de witte bloemen sterk vertegenwoordigd in verschillende vormen. Die witte kleur doet denken aan een wit laken en geeft rust. ‘Een universele boodschap’, sluit Gilbert Fillinger af.