Het Historium biedt een originele benadering van de Grote Oorlog. Zonder vooroordelen komen de betrokken partijen aan bod in een duidelijk chronologisch overzicht dat bol staat van de anekdotes en getuigenissen over het dagelijkse leven van de mensen die de oorlog aan den lijve hebben gemaakt. Dit museum bekijkt de oorlog van op een afstand, dan weer van dichtbij, dan weer vanuit de ene of de andere partij, maar altijd is duidelijk dat het een zware tijd was voor iedereen, ongeacht tot welke as je behoorde.
Er passeren ook anonieme getuigenissen van mensen die verhalen over hun angsten en ellende delen, maar die het ook hebben over de moed die ze elke dag opbrachten en de onderlinge solidariteit die hen verenigde aan het front, in de loopgrachten, maar ook in het gewone leven in de dorpen, steden en op het platteland. Het museum kiest voor een moderne presentatie, opgeluisterd door kunstwerken die vaak door soldaten zelf gemaakt zijn in de vele tijd dat ze moesten wachten.
Voor kinderen van 6 à 13 jaar heeft het Historium een app ontwikkeld waarmee ze in de huid van een reporter kunnen kruipen. Met een vragenlijst in de hand moeten ze op zoek gaan naar tips in het museum. Hun finale antwoorden kunnen ze op het einde van het bezoek doorsturen per e-mail. Zo wakker je de interesse van de kinderen maximaal aan en onthouden ze ook de essentiële thema’s die aan bod kwamen tijdens hun bezoek. Bij het verlaten van het museum kun je nog even door de Tuin van Eutychia kuieren, die gewijd is aan de vrede tussen Ierland en Noord-Ierland. Een mooie afsluiter genesteld tussen de slotgrachten van het kasteel dat vandaag het Historium herbergt.