Péronne _ Historial de la Grande Guerre © CRTC Hauts-de-France - AS FlamentPéronne _ Historial de la Grande Guerre © CRTC Hauts-de-France - AS Flament
©Péronne, Historial de la Grande Guerre |Hauts-de-France Tourisme / AS Flament

Het Historium van de Grote Oorlog: een menselijke kijk op een van de grootste conflicten ooit

Kinderen kennen misschien wel de data van de Eerste Wereldoorlog uit de geschiedenisboeken, de impact van dat wereldwijde conflict leren ze pas echt begrijpen als je hen eens meeneemt naar het het Historium van de Grote Oorlog.

Péronne _ Historial de la Grande Guerre © CRTC Hauts-de-France - Nicolas BryantPéronne _ Historial de la Grande Guerre © CRTC Hauts-de-France - Nicolas Bryant
©Péronne, Historial de la Grande Guerre |Hauts-de-France Tourisme / Nicolas Bryant

Het Historium biedt een originele benadering van de Grote Oorlog. Zonder vooroordelen komen de betrokken partijen aan bod in een duidelijk chronologisch overzicht dat bol staat van de anekdotes en getuigenissen over het dagelijkse leven van de mensen die de oorlog aan den lijve hebben gemaakt. Dit museum bekijkt de oorlog van op een afstand, dan weer van dichtbij, dan weer vanuit de ene of de andere partij, maar altijd is duidelijk dat het een zware tijd was voor iedereen, ongeacht tot welke as je behoorde.

Er passeren ook anonieme getuigenissen van mensen die verhalen over hun angsten en ellende delen, maar die het ook hebben over de moed die ze elke dag opbrachten en de onderlinge solidariteit die hen verenigde aan het front, in de loopgrachten, maar ook in het gewone leven in de dorpen, steden en op het platteland. Het museum kiest voor een moderne presentatie, opgeluisterd door kunstwerken die vaak door soldaten zelf gemaakt zijn in de vele tijd dat ze moesten wachten.

Voor kinderen van 6 à 13 jaar heeft het Historium een app ontwikkeld waarmee ze in de huid van een reporter kunnen kruipen. Met een vragenlijst in de hand moeten ze op zoek gaan naar tips in het museum. Hun finale antwoorden kunnen ze op het einde van het bezoek doorsturen per e-mail. Zo wakker je de interesse van de kinderen maximaal aan en onthouden ze ook de essentiële thema’s die aan bod kwamen tijdens hun bezoek. Bij het verlaten van het museum kun je nog even door de Tuin van Eutychia kuieren, die gewijd is aan de vrede tussen Ierland en Noord-Ierland. Een mooie afsluiter genesteld tussen de slotgrachten van het kasteel dat vandaag het Historium herbergt.

Mening van de inwoners

Alexia Compere Haute SommeAlexia Compere Haute Somme
©Alexia Compere Haute Somme
Een sportieve wandeling in het Bois Marières en de Vallée Malamain

Dit is mijn favoriete plek om zowel de natuur als de memorials van dit deel van de streek te ontdekken. De wandeling door het Bois Marières begint voor de art-decokerk van het charmante dorpje Cléry-sur-Somme. De landschappen zijn bijzonder! Valleien, vlaktes, de kronkelende Somme… Soms doorkruis je kleine bossen, soms ga je rond vijvers. Geniet van een stille wandeling en luister naar de natuur, kijk in de verte, speur in het gebladerte en deel je indrukken. Wanneer je je inbeeldt dat in dit gebied zwaar gevochten is tijdens de Grote Oorlog, krijgt het uitzicht een andere dimensie en komen de emoties los. Het is een wandeling die lichaam en geest deugd doet.

Alexia COMPERE, expert in uitstappen in de natuur en het erfgoed van de Grote Oorlog in de Haute-Somme
section-banner-bottom

Praktische informatie

Adres

Place André Audinot

80200 PERONNE

Contact

Tél: + 33 (0)3 22 83 14 18

www.historial.fr

Sluiten