Compiègne _ Wagon de l’Armistice Rethondes © CRTC Hauts-de-France - Ludovic LeleuCompiègne _ Wagon de l’Armistice Rethondes © CRTC Hauts-de-France - Ludovic Leleu
©Compiègne, Wagon de l’Armistice Rethondes |Hauts-de-France Tourisme / Ludovic Leleu

Rethondes, het toneel van de Wapenstilstand van 11 november 1918

Op 11 november 1918 om 11 uur ’s morgens, op een vredige open plek midden in het bos van Compiègne, werd de wapenstilstand ondertekend in een restauratiewagen van de Compagnie des wagons-lits, waarmee er een einde kwam aan vier jaar oorlog.
Nu kan je er een museum bezoeken waar historische 3D (stereoscopie) en moderne 3D worden gecombineerd.

Compiègne _ Wagon de l’Armistice Rethondes © CRTC Hauts-de-France - Ludovic LeleuCompiègne _ Wagon de l’Armistice Rethondes © CRTC Hauts-de-France - Ludovic Leleu
©Compiègne, Wagon de l’Armistice Rethondes |Hauts-de-France Tourisme - Ludovic Leleu

De getekende vrede

De vrede werd getekend in deze streek, maar ookde overwinning werd behaald in de Hauts-de-France. In augustus 1918 liepen de laatste Duitse offensieven in de Aisne en de Somme op niets uit en op 8 augustus lanceerde Foch, die net tot maarschalk was benoemd, het tegenoffensief van 100 dagen dat in Amiens begon en niet stopte tot de eindoverwinning binnen was. De Duitsers begrepen dat ze de oorlog gingen verliezen en wilden een wapenstilstand. De geallieerden, die rekenden op een overwinning in het voorjaar van 1919, werden overrompeld door de ineenstorting van de Duitse troepen en bereidden in allerijl een verdrag voor dat op 4 november werd afgerond. Verdiende de Wapenstilstand, die een einde maakte aan 1.561 dagen strijd waarbij alle vijf continenten betrokken waren, niet meer aandacht? Om de keuze van deze discrete open plek in het bos te begrijpen, moeten we terugkeren in de geschiedenis: maarschalk Foch wilde de Duitse gevolmachtigden een publieke vernedering besparen, opdat de ondertekende vrede de geest van wraak niet zou verscherpen en zo duurzaam mogelijk zou zijn.

De wapenstilstand werd dus ondertekend in het hoofdkwartier van Foch, een trein waarvan de restauratiewagen was omgebouwd tot kantoor en die was vervoerd “naar een plaats die kalmte, stilte en respect voor de tegenstander zou verzekeren”. Het was in feite een luxueuze trein met groene en gouden gecapitonneerde rijtuigen, de trein die Napoleon III en keizerin Eugénie vervoerde toen ze naar Compiègne kwamen.

 

Een historisch bezoek

De wagon, die vandaag in het hart van de Clairière de l’Armistice kan worden bezocht, is een replica, aangezien de originele in 1940 door de nazi’s werd vernietigd. Kinderen zullen genieten van de nieuwe scenografie, die de technologieën van vandaag (3D-zaal, schattenjacht) combineert met die van gisteren (stereoscopen, die beelden uit het verleden presenteren aan de hand van een oude 3D-technologie).

Het is een educatieve plek die ontroert, in de groene oceaan van het 15.000 hectare grote bos van Compiègne. Ze kan te voet of met de fiets worden verkend, via bospaden en bewegwijzerde wandelpaden.

 

Mening van de inwoners

Jean-Pierre Gilson, photographe à CompiègneJean-Pierre Gilson, photographe à Compiègne
©Jean-Pierre Gilson, photographe à Compiègne
Wat dacht je van een picknick aan de voet van een van de oudste eikenbomen van Frankrijk?

Zet je picknickmand neer in Saint-Jean-aux-Bois, bij de zogenaamde ‘eik van Saint Jean’. Met zijn bijna 800 jaar is hij een van de oudste eikenbomen van Frankrijk. Hij werd geplant door monniken tijdens het bewind van Saint Louis! Kinderen zijn altijd verbaasd als je ze vertelt hoe oud de boom is! Het is een echte kolos en de omvang van zijn stam (meer dan 8 meter in omtrek) is werkelijk buitengewoon. Vorm een cirkel rond de boom door elkaar een hand te geven… Als het lukt, tenminste!

Jean-Pierre Gilson, fotograaf en kenner van wandelingen in het bos van Compiègne
section-banner-bottom

Praktische informatie

Sluiten