Ablain-Saint-Nazaire _ L'anneau de la mémoire © CRTC Hauts-de-France - Michel DeshayesAblain-Saint-Nazaire _ L'anneau de la mémoire © CRTC Hauts-de-France - Michel Deshayes
©Ablain-Saint-Nazaire, L'anneau de la mémoire |Hauts-de-France Tourisme / Michel Deshayes

Vimy en Notre-Dame-de-Lorette: een eerbetoon aan de vrijheid

Onze gedenktekens overstijgen de menselijke maat omdat we in het diepst van onze harten en familieherinneringen willen dat ze de tragedie die zich hier heeft afgespeeld waardig zijn. Op de heuvels van Artois geeft de architectuur de maat van dit eerbetoon aan: intens, generatieoverschrijdend en internationaal.

Vimy _ Site du Mémorial et Parc commémoratif du Canada _ Vue sur le bassin Minier © CRTC Hauts-de-France – Samuel DhoteVimy _ Site du Mémorial et Parc commémoratif du Canada _ Vue sur le bassin Minier © CRTC Hauts-de-France - Samuel Dhote
©Vimy, Site du Mémorial et Parc commémoratif du Canada, Vue sur le bassin Minier |Hauts-de-France Tourisme - Samuel Dhote

De Anneau de la Mémoire of de ring van de herinnering is een monumentaal eerbetoon aan alle strijders, een architectonisch en esthetisch hoogstandje. Hij brengt op een mooie, verenigende manier hulde aan de soldaten, echtgenoten, vaders en zonen uit de hele wereld die tussen 1914 en 1918 in Nord Pas-de-Calais zijn gesneuveld, zonder onderscheid op vlak van nationaliteit, rang of godsdienst.

Alles hier is buitenmaats: maar liefst 579.606 in staal gegraveerde namen zijn voor altijd verzameld in dit ellipsvormige monument met een omtrek van 345 meter, dat over de rand van de heuvel uitkraagt, als om de broosheid van de vrede te onderstrepen. Daarboven, te midden van al die namen waar je onvermijdelijk een kennis of familielid zult aantreffen, worden de verhalen aangehaald die van generatie op generatie worden doorgegeven.

Vanaf de parkeerplaats van het museum 14-18 in Souchez moet je te voet de heuvel beklimmen, om de ring te kunnen betreden (gemakkelijke klim van een kwartier, met uitzicht op de slakkenbergen van Loos-en-Gohelle). Laat je doordringen van de stilte. Bij het vallen van de avond wordt de indruk nog sterker. De ring baadt dan in een lichtende halo die de sterren weerspiegelt. Bezoek onderweg de begraafplaats Cabaret Rouge, waar 7.645 graven van het Gemenebest in concentrische rijen staan, op de plaats van het kleine café in rode baksteen dat er in 1915 werd verwoest.

Op de heuvel van Notre-Dame-de-Lorette ligt de grootste Franse militaire begraafplaats, waar 42.000 soldaten die aan het front van Artois en Flandre zijn gesneuveld, begraven liggen. In het midden van deze nationale necropolis staan de lantaarntoren en basiliek. Tijdens je bezoek zal je de erewachten tegenkomen, die het terrein op vrijwillige basis onderhouden en je veel kunnen vertellen over de geschiedenis van de twee monumenten. Elke zondag ontsteken zij de vlam van de herdenking, die vanaf de top van de toren in de wijde omtrek te zien is.

Bij de verovering van Vimy Ridge, de heuvelrug van Vimy die uitkijkt over de vlakten van Artois en het strategische steenkoolbekken, betaalden de Canadezen een zware tol voor hun vrijheid met 66.000 doden. De Canadian National Memorial te Vimy, het meest prestigieuze Canadese monument in Europa, staat op land dat Canadees werd en is beplant met Canadese bomen. Het is een indrukwekkend eerbetoon aan de gesneuvelden.

Mening van de inwoners

Micheline LemayMicheline Lemay
©Micheline Lemay
Eten in een mijn in Al'Fosse 7

 

In dit restaurant in estaminetstijl in Avion, bij Lens, word je ondergedompeld in het hart van de mijnen, door de inrichting met mijnstutten en de vele mijnwerkersvoorwerpen. Aan de buitenkant zou je het niet zeggen, maar als je binnenkomt, waan je je echt in een mijngang! In een warme sfeer serveren de obers, gekleed in de blauwe uniformen van de vroegere mijnwerkers, lekkere streekproducten zoals het beroemde Vlaamse stoofvlees. Ik raad iedereen aan om minstens één keer naar Al’Fosse 7 te gaan!

Micheline LEMAY, greeter en mijnerfgoeddeskundige
section-banner-bottom

Praktische informatie

Adres

Chemin du Mont de Lorette  – D58E3

62153 ALBAIN-SAINT-NAZAIRE

Contact

Tél: +33 (0)3 21 74 83 15

www.memorial1418.com

Adres

102 Rue Pasteur

62153  SOUCHEZ

Adres

2 Place de Notre Dame de Lorette

62153 ALBAIN-SAINT-NAZAIRE

Adres

55 Route départementale, Chemin des Canadiens

62580 GIVENCHY-EN-GOHELLE

Adres

16 Place Jean Jaurès

62300 LENS

Contact

Tél: + 33 (0)3 21 67 66 66

www.tourisme-lenslievin.fr

Sluiten