Parc Départemental d'Olhain (Pas-de-Calais, 62). La plateforme du Belvédère du Parc d’Olhain culmine à 210m d'altitude et la plus haute plateforme se situe à 30 mètres au dessus de la plaine de jeuParc Départemental d'Olhain (Pas-de-Calais, 62). La plateforme du Belvédère du Parc d’Olhain culmine à 210m d'altitude et la plus haute plateforme se situe à 30 mètres au dessus de la plaine de jeu
©Parc Départemental d'Olhain (Pas-de-Calais, 62). La plateforme du Belvédère du Parc d’Olhain culmine à 210m d'altitude et la plus haute plateforme se situe à 30 mètres au dessus de la plaine de jeu|Hauts-de-France Tourisme / Frederik ASTIER

10 adembenemende natuurpanorama’s

Wist je dat natuurpracht bewonderen ons gelukkig maakt? Met dit gezonde voornemen in het achterhoofd volgen hier 10 panorama’s in de Hauts-de-France die het bewonderen meer dan waard zijn. Op de top van de Monts Bonneil in Château-Thierry, Pagnotte, Kassel of slakkenberg 19 van de mijnsite 11/19 in Loos-en-Gohelle, op de stadswallen van Montreuil-sur-mer, langs de Allée des Beaux-Monts in het bos van Compiègne of in het reservaat van Marquenterre, neem een duik in deze prachtige landschappen waar je blik ver reikt en wacht tot de schoonheid je hart binnendringt en je één wordt met de natuur: een gevoel van puur geluk!

Essômes-sur-Marne _ Vignobles de Champagne © CRTC Hauts-de-France - Vincent ColinEssômes-sur-Marne _ Vignobles de Champagne © CRTC Hauts-de-France - Vincent Colin
©Essômes-sur-Marne, Vignobles de Champagne |Hauts-de-France Tourisme / Vincent Colin
Frise

01. Een mozaïek van vijvers: een subliem uitzicht van op de Montagne de Frise

De klim op de twee naburige bergen

De klim op de twee naburige bergen – Eclusier Vaux en Frise – is de moeite waard. Je wordt immers beloond met een prachtig uitzicht en een perfecte selfie. In afwachting moet je 13 km afleggen door het ‘larris’ (kalkrijk glooiend grasland) van de Haute-Somme, op paden die zorgvuldig worden onderhouden door het Conservatoire d’Espaces Naturels de Picardie. Vanaf de berg Frise is het uitzicht op de meanderende Somme werkelijk adembenemend. Op deze vredige en rustgevende plek kan je je moeilijk voorstellen dat dit ooit het toneel was van enkele van de bloedigste episodes uit de Eerste Wereldoorlog. Op de frontlinie zelf zie je nog steeds de loopgraven en littekens van de granaatinslagen.

Deze beklimming is geladen met emotie, des te meer door de mooie woorden van de dichter Blaise Cendrars, die al in 1914, tijdens zijn verlof achter het front, de weldaden van deze streek ervaarde. Geen wapengekletter meer, de overvloedige groene natuur heeft sindsdien haar rechten herwonnen. Er ontwikkelt zich een zeldzame fauna en flora en vandaag is het “een klein stukje paradijs in het land van de klaprozen”. Eclusier Vaux kijkt ook uit over het dal van de Boven-Somme en biedt een prachtig panorama op een netwerk van vijvers en moerassen. De rijke ecologie en het uitzonderlijke landschap zullen je niet onberoerd laten.

Compiègne

02. De keizerlijke ‘Percée des Beaux-Monts’

 

 

Het is heerlijk toeven in het diepe, verkwikkende en historische bos van Compiègne! Alle dynastieën vertoefden er graag en hebben dit vakantiebos van koningen en keizers vorm gegeven. Het is nu een van de beroemdste en mooiste bossen van Frankrijk en het op twee na grootste in omvang. Een oase van groen met meer dan 900 km boswegen die meer dan honderd kruispunten vormen, met hun typische witte richtingwijzers met de poëtische namen van de dreven, zoals ‘Carrefour des nymfes’ of ‘Carrefour des lièvres’.

En dan is er uiteraard de ‘Percée des Beaux Monts’. Deze beroemde bosdreef, die vertrekt aan het paleis van Compiègne, doorkruist het bos over meer dan 4 kilometer en biedt je een uniek uitzicht. Het was oorspronkelijk een geschenk van keizer Napoleon I aan zijn vrouw Marie-Louise van Oostenrijk.

Onderweg zie je vijvers, moerassen en majestueuze ‘opmerkelijke bomen’, zoals de eik Saint-Jean die tijdens het bewind van Saint-Louis werd geplant, en het charmante dorp Saint-Jean… aux Bois (hoe kan het ook anders?), waar je de inwendige mens even kan versterken na een bosbad in 15.000 hectare groen.

De Mont-Bonneil

03. Champagne! Wijngaarden zover het oog reikt

Aan de poorten van de Champagnestreek hebben wij Picardiërs in het meest zuidelijke puntje van de Aisne ook onze wijnstokken en “dat is geen fabeltje!” zou Jean de la Fontaine, van deze streek afkomstig (van Château-Thierry om precies te zijn), ons vertellen. En deze wijngaarden, onderhouden door een heleboel onafhankelijke wijnbouwers, produceert men… champagne. Ja, 10% van de Franse productie wordt immers in de Hauts-de-France gemaakt! Om deze wijngaarden optimaal te bewonderen, neem je de weg die omhoog loopt door het charmante dorp Bonneil, langs de 13e-eeuwse gotische kerk. Hoe hoger je klimt, hoe prachtiger het landschap op de berg Bonneil wordt, met zijn cascades van glooiende wijngaarden… Een droomplek voor fotografen!

Saint-Quentin-en-Tourmont

04. Als het pad de laatste duin doorkruist

“U, vrije mens, vereert de zee het allermeest”, zei Baudelaire ons. Ja! We houden van de stranden, de branding van de zee, het geruststellende ritme van de getijden, en van de duinen… Die laatste zijn zowel aantrekkelijk als kwetsbaar. Die van onze Picardische kust vormen prachtige natuurlijke stroken. Ze zijn onderhevig aan de wind, maar worden bij elkaar gehouden door zeehaver, duindoorn en Engels gras. Het pad van 7,2 km dat naar de zee leidt, begint in Saint-Quentin-en-Tourmont. Struikachtige duinen en dennenbossen omzomen het zandpad tot aan de beklimming van de laatste duin, en daar is het een lust voor het oog… Hier zie je tientallen kilometers verlaten stranden. Het lijkt of je alleen op de wereld bent op het grootst duinmassief van Noord-Frankrijk (3.000 hectare). In de verte gaat de zee over in de lucht. Grandioos!

Loos-en-Gohelle

05. Boven op de slakkenberg van mijnsite 11/19

Wrijf je kuiten maar al in! We beklimmen een piek, maar niet zomaar een! Een van de ongeveer 300 zwarte bergen van het mijnbekken dat als UNESCO-werelderfgoed werd geklasseerd. Nabij Lens, in het hart van de mijnwerkerszone , vind je in Loos-en-Gohelle slakkenberg 19, de hoogste van Europa (186 m), op de mijnsite 11/19. Ook al is de helling steil, de klim is te doen als je goede schoenen draagt. Beklim de berg met het goede humeur van de mensen van Lens en hun levensvreugde en werklust in gedachte. Het aangelegde pad leidt naar een eerste etappe met uitzicht op de omliggende mijnbouwvlakte. Let op de bijzondere flora en de schalie langs de weg. Misschien kom je zelfs wel wat fossielen tegen: de mijnbouw brengt de prehistorie immers tot in het daglicht! Boven op de top van de slakkenberg is het uitzicht rondomrond ongelooflijk… Op de achtergrond zie je de Vimyheuvel met zijn gedenkteken, de ring van de herinnering. Laat je meevoeren door de emotie.

Cassel

06. Op de Kasselberg ligt Vlaanderen aan je voeten

Het dorp Kassel ligt hoog, het is onze Everest, het hoogste van Vlaanderen. Het werd door de Fransen in 2018 dan ook verkozen voor zijn schoonheid, uniekheid en Vlaamse levenskunst. En vanaf zijn hoogste punt (176 m) is het uitzicht prachtig. Net zoals bij een schilderij van de grote Vlaamse meesters uit de 17de eeuw duik je in een clair-obscur dat het reliëf van deze berglandschappen suggereert. Hier kan je het unieke panorama over de hele Vlaamse vlakte bewonderen tot een afstand van 80 kilometer in de rondte. Vlak bij een windmolen wacht een van die “tempels van de menselijke warmte van het noorden”, ‘t Kasteelhof, je op om je te verwennen met traditionele, typisch Vlaamse gerechten.

Halatte

07. Op de bosrijke Mont Pagnotte genieten van een uitzicht op... Parijs!

Een berg die uitsteekt boven het staatsbos van Halatte, op 50 km van Parijs en 7 km van Senlis (wat ‘onneembare plaats’ betekent in het Keltisch) verdient een beklimming! Aangekomen op de bergkam, het hoogste punt van de Oise (220 m), worden we ondergedompeld in een zee van hoogstammige bomen… Zuig je longen vol zuurstof en geniet van het uitzicht. Dit is een weldaad voor je zintuigen. En zodra de mist optrekt, zal je tot je verbazing de Butte de Saint-Christophe, de kathedraal van Senlis en zelfs de Eiffeltoren te kunnen zien!

Montreuil-sur-Mer

08. Romantisch panorama vanop de stadswallen

Deze duizend jaar oude stad is een soort levend kunst- en geschiedenisboek: je komt er werkelijk elk architectuurtijdperk tegen. Boven op de stadswallen, in ere hersteld door Stéphane Bern die voor de renovatie zorgde, wandel je niet alleen. Ook de lokale bewoners komen hier graag een frisse neus halen. Deze 3 kilometer bieden je een rustgevend uitzicht over de hele Canche-vallei, platteland met weiden, groen, enkele naburige dorpen en in de verte de Chartreuse van Neuville-sous-Montreuil. Bij rustig weer is het er heerlijk toeven op een bankje. In een brief aan zijn vrouw Adele schreef Victor Hugo: “Vanop de wallen heeft men een prachtig uitzicht op heuvels en weiden, omdat de stad hoog gelegen is . Dat is meteen een goede reden om je uitstapje nog wat te verlengen met een korte tour door de steile kasseistraten van dit mooie kleine vestingstadje. Ga zeker langs de Rue du Clape vol gezellige terrasjes. Een heerlijke ontdekking!

Le Marquenterre

09. Hét uitzicht bij uitstek

 

Tussen land, zee en lucht ligt het vogelpark van Marquenterre met zijn witte, blauwe, groene en grijze tinten… We bevinden ons in het theatrale decor in het hart van het natuurreservaat van de Sommebaai, waar de voorstelling telkens opnieuw wordt opgevoerd door de honderden soorten trekvogels. Voor hen is dit gebied een soort hotel met restaurant. Een natuurgids geeft uitleg over hun nesten, het broeden, het uitkomen van de broedsels, … aan de verschillende observatiepunten. Het ene is al magischer dan het andere. Ze bieden een uitzonderlijk zicht op de Sommebaai (geklasseerd als Grand Site de France®), dat nog mooier is bij regenweer, wanneer het licht de contrasten accentueert. Neem je verrekijker en bewonder. Het is bijna mystiek!

Sailly-en-Ostrevent

10. Op de top van een atypische heuvel: de steencirkel

… De steencirkel van Sailly-en-Ostrevent

Het land van de Artois lijkt hier een beetje op dat van Tolkien. We baden in de fantasie. Zeven inboorlingen zijn in stenen veranderd, zo vertelt de legende, waarvan er vandaag nog vijf staan. Je moet een heuvel beklimmen in het open veld nabij Sailly-en-Ostrevent in de Pas-de-Calais, om deze beroemde megalithische stenen te bereiken die in een druïdische cirkel of ‘cromlech’ zijn geplaatst. Het landschap aan de top is gewoonweg prachtig. Kan jij, helemaal alleen in het hartje van deze grote artesische vlakte, doorkruist door de Sensée en de Trinquise, de mysteries van deze intrigerende plek ontrafelen? Je komt vast en zeker opgeladen terug dankzij de tijdloze energie die hier hangt. De 5 meter hoge tumulusheuvel is sinds 1889 geklasseerd als historisch monument.

Sluiten