Crécy-en-Ponthieu _ La Forêt de Crécy - © CRTC Hauts-de-France - Stéphane BouillandCrécy-en-Ponthieu, La Forêt de Crécy - - © CRTC Hauts-de-France - Stéphane Bouilland
©Crécy-en-Ponthieu, La Forêt de Crécy |CRTC Hauts-de-France - Stéphane Bouilland

10 bossen in de Hauts-de-France om frisse lucht op te snuiven

Wanneer alles druk om je heen is en de concentratie intens, zal het ontsnappen, voor zelfs maar een paar uur, in één van de grootste bossen van de Hauts-de-France beloftevol zijn voor een rustgevende retraite en hernieuwde energie. Van Compiègne tot Chantilly, Ermenonville, Halatte (de bossen bij Parijs) tot Retz, Mormal, Crécy, Saint-Gobain, Saint-Amand-les-Eaux, Saint-Omer, Hesdin, Hardelot of Val Joly, ze hebben allemaal hun essences, hun parfum, hun poëzie. Alleen jij kan kiezen wat het je meeste aanspreekt en welke weldaden je optimaal wil benutten… Aan ieder zijn eigen bos!

Compiègne _ Festival des Forêts _ Promenade musicale - © CRTC Hauts-de-France - Benjamin TeissedreCompiègne _ Festival des Forêts _ Promenade musicale - © CRTC Hauts-de-France - Benjamin Teissedre
©Compiègne, Festival des Forêts, Promenade musicale |CRTC Hauts-de-France - Benjamin Teissedre
Compiègne

01. La royale

Indrukwekkend om in de voetsporen van Fransen monarchen te treden!

Alle dynastieën hebben hun energie erin gezet en hebben dit immense bos (15.000 ha) tot stand gebracht, dat één van de beroemdste en mooiste van Frankrijk is geworden (3de door zijn oppervlakte). De keizerlijke wegen, omringd door hoge eiken- en beukenbossen, leiden je van het paleis van Compiègne naar het kasteel van Pierrefonds, waarvan de torens door het bos tevoorschijn komen als je dichter bij het klein komt. Onderweg vindt je andere majestueuze “opmerkelijke bomen”, het charmante dorpje Saint-Jean-aux-Bois … Kom terug in juni en juli: de ervaring van het Festival des Forêts : klassieke muziek in het midden van het bos : een unieke ervaring ! 

Chantilly, Ermenonville en Halatte

02. Een luxe parfum

 

 

Het is één derde van het departement van de Oise (20.000 hectare!)

Ze beslaan één derde van het departement van de Oise (20.000 hectare!): je hebt meer dan genoeg zuivere lucht om in te ademen. Dat zullen alle wetenschappers met volle longen verklaren. Rondom het kasteel is het Domaine de Chantilly, een wereldlijk toevluchtsoord voor volbloed racepaarden die elke ochtend de training in galopperen. Chantilly was de lieveling van Le Nôtre, de tuinier van de koningen; en  Ermenonville was de voorkeur van Jean-Jacques Rousseau. Het was op die zandpaden dat de “Dromen van een eenzame wandelaar” werden geboren. Halatte, nog sterker geworteld in de geschiedenis, vertelt u over mythologie en archeologie, met hunebedden en menhirs!

Retz

03. De literaire

Het is een blikvanger van ver !

Alexandre Dumas getuigt hiervan in zijn romans. Hij is geboren in Villers-Cotterêts aan de rand van het bos. Het is van belang dat je langs de steile helling van Laie des Pots loopt, om in de voetsporen van de Musketiers te treden! Lang voor onze tijd, hebben de koningen van Frankrijk het doorkruist; François I noemde het het edelste en best beplante bos in Frankrijk, met 13.200 hectare. Hij bouwde er zelfs zijn kasteel, waar hij de beroemde verordening ondertekende die de Franse taal als officiële taal van het koninkrijk instelde, ten nadele van het Latijn. We zijn erg trots op dit stukje geschiedenis in Hauts-de-France!

Zin om er een wandeling te maken? We raden het ‘Circuit de la Salamandre’ aan.

Mormal

04. Luisteren naar de burlen van herten

Het uitgestrekte bos van het Regionaal Natuurpark Avesnois is geschikt voor rustige wandelingen of fietstochten over perfect aangegeven paden. Stilte…. Onderweg: reeën, everzwijnen, rendierkalveren in het voorjaar. Voordat het bos in september in kleur wordt gezet, hoef je niet de oren te spitsen voor het gebrul van de indrukwekkende herten: het vult het hele gebied.

Saint-Gobain

05. Monastieke sfeer

Het was de Ierse monnik “Gaban” VII die het bos zijn naam en zijn kluizenaarshut naliet. De 6.000 hectaren doordringen je met hun vele essences en onthullen enkele van de prachtige juwelen van onze geschiedenis: abdijen, kastelen en vooral de oude glasfabriek die Colbert op het einde van de 17e eeuw in dit deel van de Aisne installeerde. Ja… Tijdens je boswandeling zal je de grond betreden waar de spiegels van de beroemde Spiegelzaal in Versailles zijn geboren!

Wat zou je zeggen van het abdijencircuit van bijna 15 kilometer in het bos van Saint-Gobain?

Raismes-Saint-Amand-Wallers

06. Het tonisch bos

In het hart van het allereerste Regionale Natuurpark van Frankrijk dat door Charles de Gaulle werd aangelegd, verwelkomt het bos je in alle veiligheid, op gemarkeerde en multi-activiteits circuits. De terrils en de schachttorens van de mijnen maken deel uit van het landschap, net als de geplaveide wegen van de Arenbergslenk van de beroemde Parijs-Roubaix. Je bevindt je in het hart van het mijnbouwbekken en hier bieden de groene wandelingen de kans om door enkele pagina’s van de geschiedenis van de ondergrondse mijnwerkers te bladeren! De zwarte bergen werden vandaag  een groene archipel: verrekijkers worden aanbevolen om zeldzame, beschermde vogels te spotten, zwarte spechten, nachtzwaluwen en sperwers.

Crécy

07. Levende getuige van de Honderdjarige Oorlog

Dit grootste bosmassief aan de Somme staat bekend om de kwaliteit van het hout en inspireert kunstenaars. Geïnspireerd door de positieve vibes en de vitale energie van de plek, komen ze de bomen in situ sculptureren om de beroemdste verhalen en legendes van Picardië te illustreren en voor te stellen. Eiken en beuken heersen hier: 22 ervan zijn geklasseerd als ‘opmerkelijk’, en de “Chêne Ramolleux”, meer dan zes eeuwen oud, heeft zeker nog het geraas van de slag bij Crécy in 1346 gehoord!

Clairmarais

08. Het "uilen"-bos, vol mysteries

Als je hier bij valavond verdwaalt, begin je te beven: de uilen en uiltjes die hier in groten getale leven roepen naar wie siddert. Marie-Grouette de heks van de moerassen van Saint-Omer zou, naar men zegt, nooit ver weg zijn. Maar voor de avond weerklinkt de bugel van de koekoek. De trillende stemmen van de vele andere vogels verwelkomen je in deze plaats tussen het bos en de beschermende moerassen.  Dring door tot aan de vijver van Hachelles en daarna tot de mysterieuze Grot van Clairmarais; als je misschien niet de (vriendelijke) heks tegenkomt, zul je ongetwijfeld de grijze reigers zien!

Val-Joly

09. Bergen en dalen

(en toch het vlakke land!)

 

Beter een mountainbike dan een eenvoudige fiets om door deze charmante eikenbossen te rijden! Het Avesnois-massief is sportief. Bovendien wedden we dat je vaak een voet aan de grond zal zetten, vanwege het hoogteverschil… Een gezonde vermoeidheid in het verschiet dus, en je longen worden opgeknapt. Het hoogtepunt van de wandeling is de groene reus “de Jupiter eik”, een opmerkelijke boom ten zuiden van het Val-Jolymeer aan het wilde Pointe d’Eppe.

Hardelot

10 Voeten in het zand bij de zee

Naast het gezang van de vogels in de pijnbomen, zijn er ook de kreet van de zeemeeuw en de zeelucht: de Opaalkust is niet ver weg. De wandeling ligt binnen bereik van het station en zorgt voor aangename ontspanning op de aangelegde paden met de vele lommerrijke bomen in dit Parc Naturel Régional des Caps et Marais d’Opale. Het is bovendien geklasseerd als een officieel biosfeerreservaat. En na de wandeling: een excursie naar het kasteel van Hardelot tot aan Le Touquet, voor een bekende vissoep bijvoorbeeld!

Sluiten