Avesnois, Paysage de bocage ©CRTC Hauts-de-France - Pascal MorèsAvesnois, Paysage de bocage ©CRTC Hauts-de-France - Pascal Morès
©Le bocage avesnois| CRTC Hauts-de-France - Pascal Morès

Grote beschermde gebieden: 5 regionale natuurparken in de Hauts-de-France

Wist je dat het allereerste Regionale NatuurPark (RNP), het Scarpe-Scheldepark, in 1968 in de Hauts-de-France werd opgericht? We zijn trots dat we de voorlopers zijn van de nobele aanpak van “de bescherming van het milieu” en dat we de pioniers zijn van de duurzame ontwikkeling. Er zijn nu 56 RNP’s in Frankrijk, wat betekent dat de relatie tussen de mens en de natuur voor ons allemaal van groot belang is, in deze tijden van onzekerheid over de gezondheid van de planeet. In Frankrijk heeft de Baie de Somme zich aangesloten bij haar vier grote broers, de RNP’s van Oise-Pays de France, Avesnois, Caps et Marais d’Opale en Scarpe-Escaut. Laten we een rustgevende wandeling maken in deze 5 grote bewaarde ruimtes: ze hebben allemaal hun eigen persoonlijkheid. Elke keer is de ervaring anders!

Nord

01 Het regionale natuurpark Scarpe-Schelde

Eer aan de ouderen!

Hier is degene die je inwijdt om in de tracés van de rivieren Scarpe Schelde de goede lucht van het bos (Raismes-Saint-Amand-Wallers) in te ademen, en ook in de uitgestrekte weiden, tussen de gewassen, de veenmoerassen in het bijzonder, de plateaus, vlakten en valleien… Geef toe dat dit toevluchtsoord nogal onverwacht is in een streek met zo’n industriële geschiedenis! Te voet, te paard, op de fiets, op het ritme van de duwbakken, tussen land en water, stoom afblazen in het hart van de natuur waar het patrimonium zich vermengt met het landschap (gepachte gronden, kapellen, duiventillen…). In het zuiden is het industriële en mijnbouwpatrimonium bewaard gebleven, met inbegrip van de beschermde terrils, ontwikkeld voor de biodiversiteit en diverse recreatieve activiteiten: de vijver van Goriaux is een must! Als bonus, het enige kuuroord ten noorden van Parijs (Saint-Amand-les-Eaux) vol gastronomische restaurants die je verwennen met hun lokale producten. Wat de fauna en flora betreft, die is er in overvloed. Over de grens met het Scheldevlaktepark in België werkt men goed samen. Men coördineert alle acties en bundelt de dynamiek.

Pas-de-Calais

02 Het natuurpark Cap et Marais d'Opale

Een wildpark tussen Cap Gris-Nez, Blanc-Nez en de moerassen waar de opalescente lichten de schilders inspireren, een vleugje mysterie toevoegen en subtiele, enorm diverse landschappen onthullen. Omzoomd door de Opaalkust, doorkruist door duinen, estuaria, witte en grijze kliffen, rotsachtige vooroevers, zanderige baaien…

Het biedt ook de spectaculaire Deux-Caps-site aan, een geklasseerde Grand Site de France, de favoriete plek voor fotografen. Verder landinwaarts ziet het landschap er bucolisch uit, in de landelijke streek van Boulonnais met de golvende, met hagen begroeide landbouwgronden, onderbroken door dorpen, massieve bossen, steil aflopende valleien die eindigen op de heuvels van Artois. Dan is er ook in een echt moerasbassin het verrassende moeras van Audomarois, officieel geclassificeerd als biosfeerreservaat.

Al 1.000 jaar staat Saint-Omer bekend om zijn tuinbouw, met name van bloemkool! Het is een land dat je ontdekt langs de kanalen, aan boord van “escutes” en “bacôves”, gemaakt door “bootbouwers. Daarna zal je kiezen voor een locavore restaurant en slapen in een lodge op palen.

Nord

03 Het Regionaal Natuurpark Avesnois

Optimale ontspanning met een groene tint! In een landschap gekenmerkt door platteland en heldere waterwegen waar de charmes, de hoeken en gaatjes uniek zijn en de ecosystemen bewaard zijn gebleven. De omhegde weiden, loofbossen, bloeiende boomgaarden, kronkelende rivieren, molens aan het water, danskiosken in het hart van de dorpen, de kapellen in blauwe steen, beschrijven het DNA van dit gebied, een toevluchtsoord voor vissers en ideaal voor rustige wandelingen.

Uw smaakpapillen zullen ook genieten van lokale producten, waaronder de beroemde Maroilles, “de fijnste van de sterke kazen”, die vers wordt gegeten, op een spiesje bij het aperitief of wanneer je  maar wilt. De koeien maken deel uit van het decor en alleen zij zorgen al voor een rustgevend tempo. Je zal versteld staan van de schittering van de kolven in gekleurd glas op de daknokken, gecreëerd door de glasblazers van Sars-Poteries tussen 1802 en 1937. Dan is er de tussenstop in de “MusVerre”, een museum in het midden van het bocagelandschap!

Oise

04 Het Oise Natuurpark Pays de France

Te paard, met de fiets of te voet door dit duo van de Oise en de Val d’Oise, waarvan het uitzonderlijke erfgoed van de Galliërs, Romeinen en de Franse koningen menhirs, oppidums, arena’s, abdijen, romaanse en gotische kerken, kastelen, parken, tuinen en andere weelderige landgoederen heeft nagelaten. Chantilly en zijn seculiere toevluchtsoord voor volbloedpaarden die elke ochtend in galop te zien zijn op het Leeuwenpad, de koninklijke stad Senlis met haar kathedraal, de Abdij van Chaalis die een juweeltje van Primaticcio bewaart in zijn kapel… maar je zal ook washuizen, fonteinen, molens tegenkomen!

Aan de 100% natuurzuivere kant zorgen drie majestueuze bossen, waaronder die van Halatte, Chantilly en Ermenonville voor zuurstof op bijna 20.000 hectare. Door de combinatie van (zachte) sportieve en culturele wandelingen, cultiveert dit natuurpark zowel je lichaam als je geest.

Somme

05 Het Regionaal Natuurpark van de Sommebaai

Het is de jongste van de familie van de Franse RNP’s en draagt de naam van één van de mooiste baaien ter wereld, de betoverende Baie de Somme, die het label Grand Site de France ruimschoots verdient. Hier delen mensen, zout-weideschapen en zeekralen de intertijdenvlakte met zeehonden. Je ziet ze zeker bij eb op de zandbanken van de Pointe du Hourdel.  Wat een gezicht!

Voor wandelingen is alles mogelijk: de bewaarde kustlijn, de drie valleien (Authie, Maye, Somme) die, naast de zeehonden, de vluchten vogels van het ornithologische park van Le Marquenterre, de Henson-paarden herbergen en die de tijdloze plekken zoals Mers-les-Bains (bijbehorend artikel), Saint-Valery-sur-Somme of Le Crotoy beschermen. En als je eerder groen landelijk Picardisch bent, liggen de Ponthieu en de Vimeu in je bereik.

Een juweeltje? De Abdij van Valloires, voor de geschiedenis van de locatie, de sereniteit van de tuinen waar de Picardische roos groeit en het tuiniers restaurant waar je de bloemen van de tuin eet en drinkt.

Sluiten