Amiens_ Les Hortillonnages_ Balade en barque © CRTC Hauts-de-France - Stéphane BouillandAmiens _ Les Hortillonnages _ Balade en barque
©Amiens, les Hortillonnages, Balade en barque |CRTC Hauts-de-France - Stéphane Bouilland

Het eilandendoolhof van de Hortillonnages van Amiens

Lanterfanten in 300 hectare drijvende tuinen

In Amiens ligt 300 hectare groen en water op een steenworp afstand van het stadscentrum, aan de voet van de kathedraal. Ze voorzien in het levensonderhoud van de ‘hortillons’ of tuinders en het plezier van de bezoekers in platbodems, roeiboten of kleine elektrisch aangedreven bootjes. Het milieu moet hier immers worden beschermd!

Amiens _ Les Hortillonnages _ Cabane vue de l'eau © CRTC Hauts-de-France - Benjamin TeissedreAmiens _ Les Hortillonnages _ Cabane vue de l'eau © CRTC Hauts-de-France - Benjamin Teissedre
©Amiens, Les Hortillonnages, Cabane vue de l'eau |CRTC Hauts-de-France - Benjamin Teissedre

Op ontdekking in de ‘hortillons’

Naast de esthetiek van deze ‘rieux’ met hun bloemrijke oevers, de verscheidenheid van de fauna en de sereniteit die nauwelijks wordt verstoord door de futen, staat een bezoek aan de Hortillonnages voor het ontdekken van dit vlechtwerk van kanalen en tuinen en het ontmoeten van de tuinders die de ziel van deze duizend jaar oude plaats vormen. Zoals René Nowak, al 38 jaar tuinder. Elk jaar oogst hij maar liefst 35 ton pompoenen op dit vruchtbare land. En andere groenten natuurlijk. “Alles wat je nodig hebt om een goede soep te maken: wortelen, prei, rapen, kool, selderij en vergeten groenten zoals aardpeer, pastinaak… Hier teelt elke tuinder met respect voor de natuur. We gebruiken natuurlijke meststoffen, paardenmest, … Dit land moet worden gerespecteerd, deze site is door de mens gecreëerd om de mens te voeden.”

Rondleidingen van 45 min per boot, van 1 april tot 31 oktober.

Blijf geïnspireerd

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Een avondje bij de boekenwinkel in de wijk Saint-Leu

In Saint-Leu verwelkomt de boekverkoper van Labyrinthe lezers die graag snuisteren en meanderen door het doolhof van literatuur en artistieke expressie. Philippe Leleux koos de naam van zijn boekhandel dan ook bewust: “Het labyrint is het hart van deze boekenwinkel en vice versa. Er is de verwijzing naar het labyrint van de kathedraal, naar de steegjes van de wijk Saint-Leu en naar de Hortillonnages, een doolhof van water”.

Nog ideeën voor een boottochtje in de buurt van Amiens?

Een tochtje in een elektrische boot op de Somme

Een boottocht met gids in Long, ten westen van Amiens. Dit dorpje biedt een prachtige mix van cultureel en natuurlijk erfgoed. Een neogotische kerk, een 18e-eeuws kasteel dat als historisch monument is geklasseerd met een park van 20 hectare in Franse stijl, en een waterkrachtcentrale (de eerste in Frankrijk!) waar je zelfs kunt overnachten.

Mening van de inwoners

Samuel CramponSamuel Crampon
©Samuel Crampon
Amiens aan het eind van de 19e eeuw

Ik stel voor dat je eens door Amiens wandelt op ontdekking naar de futuristische monumenten van het einde van de 19e eeuw. We beginnen aan de voet van de klok ‘Place Marie sans chemise’ (zoek deze naam niet op een kaart, hij is niet officieel! Als je echter aan iemand uit Amiens vraagt waar het is, weet hij of zij onmiddellijk waarover je het hebt). Deze klok is een meesterwerk, getrouw gereproduceerd en ingehuldigd in 2000. Vervolgens gaan we naar het Cirque d’Amiens om er de prachtige loketten en stalen koepel te ontdekken. Niet ver daarvandaan ontdekken we het Huis van Jules Verne , gemakkelijk te herkennen aan zijn toren met belvédère. Dit museum is zeker een bezoekje waard! Terug in het stadscentrum nemen we de Rue des otages waar het hotel Bouctot-Vagniez opvalt met zijn gedurfde architectuur. Om de rondleiding af te sluiten in een historische omgeving die doet denken aan de metalen constructies van Eiffel, nemen we een kijkje in het Marott’Street Café… Meer verklap ik niet!

Samuel CRAMPON, gids en expert in erfgoeduitstappen in en rond Amiens
section-banner-bottom

Praktische informatie

Adres

23 place Notre-Dame

80000 AMIENS

Contact

Tél: +33 (0)3 22 71 60 50

www.amiens-tourisme.com

Adres

54 boulevard Beauvillé

80000 AMIENS

Contact

Tél: +33 (0)3 22 92 12 18

www.hortillonnages-amiens.fr

Adres

37 rue du Hocquet

80000 AMIENS

Contact

Tél: +33 (0)9 50 06 23 52

www.librairiedulabyrinthe.fr

Adres

1 rue de l’Ecluse

80510 LONG

Contact

Tél: +33 (0)9 64 46 87 76

www.longvalleedesomme.fr

Sluiten