Noord-Frankrijk_Saint-Quentin Bacôve aux Marais d'Isle observation jumelles © CRTC Hauts-de-France - Vincent ColinNoord-Frankrijk_Bacôve Aux Marais D'isle Crt Hauts De France Vincent Colin
©Noord-Frankrijk_Saint-Quentin Bacôve aux Marais d'Isle observation jumelles |CRTC Hauts-de-France - Vincent Colin

In een traditioneel bootje op het moeras van Isle de St Quentin

Een uniek reservaat in Frankrijk

Met een bootje in de stad ? Jawel, op het moeras van Isle de Saint Quentin ! De moerassen van Isle… dit enorme groene eiland is een natuurgebied dat zich uitstrekt over 48 hectare in het hart van de stad. Ideaal om te gaan wandelen en daarna te picknicken aan de rand van het water.

Saint-Quentin _ Vue basilique depuis le Marais d'Isle © CRTC Hauts-de-France - Vincent ColinSaint-Quentin _ Vue basilique depuis le Marais d'Isle © CRTC Hauts-de-France - Vincent Colin
©Saint-Quentin, Vue basilique, depuis le Marais d'Isle |CRTC Hauts-de-France - Vincent Colin

Ga aan boord van een bacôve

Maar de beste manier om de plaats en de veenbossen doorkruist door de Somme te ontdekken, is door je te vestigen in een zogenaamde bacôve: een traditionele boot met platte bodem, heel praktisch om je een weg te banen door de smalle kanalen. « Een mariene timmerman uit de Audomarois heeft onze twee fantastische bacôves gebouwd », legt onze gids uit. « Ze zijn gemaakt in eikenhout volgens de regels van de kunst ».

Eusébie en Quintinus, de bacôves van Saint-Quentin, zijn negen meter lang en twee meter breed en bieden een veilige plaats aan twaalf zoetwaterbootlui aan boord. Ieder van hen neemt plaats op zijn bank, de boot schommelt iets voor de start. De gids neemt achteraan plaats, en daar ga je voor een lange rit van een uur! In alle stilte vaart de bacôve over de vijver van Isle. De kapitein legt de geschiedenis en de karakteristieken van “zijn” moerassen uit en beantwoordt vragen. « We bevinden ons in een oase van natuur. Luister eens. We zitten midden in het stadscentrum en toch is alles stil ».

Een rustige plek voor vogels

Bij de rietvelden glippen waterhoentjes en eenden weg als we passeren. Tijdens de wandeling zullen we leren dat het de rivier de Somme is die het landschap heeft gevormd, dat hier 160 soorten vogels kunnen worden waargenomen: wintertaling, futen en soms zelfs nestelende soorten zoals de blauwborst.

Het betreden van de moerassen van Isle is een voorrecht, maar uitstappen is dan ook weer geen nachtmerrie: er is namelijk het vooruitzicht op een lekkere snack op het marktplein!

Getuigenis van een expert

Morgane Gallet ©leslueursduninstantMorgane Gallet ©leslueursduninstant
©Morgane Gallet ©leslueursduninstant
Art-decowandeling door de straten van Saint-Quentin

 

Ik beveel een stadswandeling aan in het hart van Saint-Quentin, de stad van de 3000 art-decogevels. Vanaf het Champs-Élysées-park ga je richting Hôtel de Ville. De raadszaal kan worden bezocht, evenals de trouwzaal in renaissancestijl. Slenter vervolgens door de straten naar de vismarkt op de Place Grachus Baboeuf. Hier vind je een imposant wit-blauw gebouw met een golvend dak. Wandel verder richting basiliek van Saint-Quentin en bewonder er de glas-in-loodramen met hun weelderig kleurenspel. Ga ook eens binnen in het postkantoor. De hal heeft een prachtig mozaïek dat de lichaamscultus van de jaren 1920 voorstelt. Keer terug naar het stadscentrum via de Nouvelles Galeries bovenaan de Rue d’Isle en bewonder het koepelvormige ijzeren bouwwerk. Wie nog fut heeft, kan nog verder wandelen tot aan het Conservatorium.

Morgane Gallet, deskundige op het gebied van wandelingen in en rond Saint-Quentin
section-banner-bottom

Praktische informatie

Sluiten