Clairmarais Faiseurs de bateaux bacôve © Tourisme en Pays De Saint Omer - P.HudelleFaiseurs De Bateaux Marais Bacôve 2019 Clairmarais © P.hudelle, Tourisme En Pays De Saint Omer (50)
©Clairmarais Faiseurs de bateaux bacôve|Tourisme en Pays De Saint Omer - Philippe Hudelle

In het moerasgebied Audomarois in Saint-Omer

Een op en top natuurlijke uitstap met de kinderen

« Eet niets dat uw overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen » (*). Een gezond gebod dat perfect bij deze plek past: er worden al bijna 1000 jaar groenten verbouwd! De veengrond is rijk en zwart; en om de 3 400 hectare van deze “prestatiegerichte grond” (Jean-Pierre Coffe zei het al) te bestrijken, 160 km rivieren om in een sloep te verkennen. Breng de kinderen mee: ze zullen de cyclus van de seizoenen leren kennen en in het reine komen met de kool!

(*)Michael Pollan

Saint-Omer, Choux-fleurs des marais audomarois ©CRTC Hauts-de-France - Philippe HudelleSaint-Omer, Choux-fleurs des marais audomarois ©CRTC Hauts-de-France - Philippe Hudelle
©Choux fleurs des marais audomarois |Hauts-de-France Tourisme - Philippe Hudelle

Op het water in het moeras van de Audomarois, een heuse groentetempel!

Je voet in een sloep zetten, een lange platte boot, zelfs voordat je de oever verlaat, is al een sensationele ervaring. “Tot de jaren zeventig konden kinderen alleen per sloep naar school gaan”, zegt botenbouwer Rémy Colin. Zelfs de postbode maakt zijn rondjes per boot. Om maar een idee te geven van de onmetelijkheid van dit semi-aquatische labyrint. Als enige communicatiemiddel en vervoersmiddel om te gaan werken, zetten de bacôve en deze sloep daarom nu hun seizoensgebonden cabotage voort. “Al vijf generaties lang doen we aan groenteteelt”, zegt Rémy, en de lokale tuinders vervoeren nog steeds hun lading moerasbloemkool via het water (Saint-Omer is de Franse hoofdstad van zomerbloemkool!), wortelen uit Tilques, andijvie in volle grond, Leblond-prei, grote groene artisjokken uit Laon.

Blijf geïnspireerd

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Wereldbiosfeerreservaat

Ruik het moeras, je neus in de wind, luister naar het geritsel van de wilgen, zie de witte en gele waterleliebloemen wuiven, kijk uit naar de grijze reiger, de roerdomp in het riet in de schemering, de fuut: dit spektakel is de trip meer dan waard. In z’n totaliteit heeft dit bad van ongerepte natuur ervoor gezorgd dat het moerasgebied van de Audomarois door de Unesco geclassificeerd werd als « wereldbiosfeerreservaat ». Vergeet daarom niet ter plaatse tussen twee rondjes diep in te a-de-men.

Tip van een local

Bruno DelforgeBruno Delforge
©Bruno Delforge
Ontdek de rijkdom van de streek in een oldtimer

 

Als je de streek van Saint-Omer beter wilt leren kennen, is een ritje in een oldtimer de ideale manier. Kies een 2CV, Fiat 500, Mehari of VW Combi en wij zorgen voor een route door de schilderachtige wegen die naar Cassel leiden, in 2018 nog door de Fransen verkozen tot favoriete dorp, de molen van Watten, het Blockhaus van Eperlecques, de distilleerderij van Persyn (verkozen tot beste jenever ter wereld in 2018), de abdijen van Wisques, de bootlift van Fontinettes, …

Bruno Delforge, specialist in uitstapjes in de Audomarois
section-banner-bottom

Praktische informatie

Sluiten